Secundària Memòria

(Efectes restringits: bloc de l'Antoni Casals i Pascual) antonicasals@mesvilaweb.cat

Estrangeria

Aquest matí he tingut una conversa professional relacionada amb la definició d’emigració, que m’agradaria resumir per deixar, per a qui ho vulgui elements de discussió.
Parlàvem dels treballadors i treballadores immigrants en el món de la sanitat i de l’atenció a la dependència. I se’ns han generat algunes qüestions que són més difícils de respondre del que pot semblar a primera vista.
La primera és: què defineix el fet de ser immigrant (o emigrant, que això depèn del lloc des d’on es miri?). He de considerar immigrant els que “venen de fora” o també aquells que són fills dels que venen de fora? En tot cas, què vol dir per a mi “fora”?
Enllaçada amb l’anterior: una persona que ha nascut “fora” però s’ha escolaritzat al nostre país, ha fet estudis, primaris o fins i tot secundaris, té un determinat nivell cultural (o no) i treballa per compte propi o d’altri, pagant els seus impostos tan religiosament com tots (o com la majoria), segueix sent un/a emigrant?
En quin moment “l’emigrant” deixa de ser-ho? O ho és sempre? Quan deixaré de considerar “magrebina” una noia de pares marroquins, que va nèixer a Vic o a Manresa fa vint anys i treballa d’auxiliar de clínica en un hospital?
Per què el terme només s’aplica als que venen bàsicament del sud o, com a molt, de països “pobres” (de fet, més pobres que el nostre, per regla general)? Per què la consideració es limita a determinades professions? No hi ha emigrants metges o infermeres, hi ha metges i infermeres estrangers; però en canvi, les cuidadores de les residències poden ser immigrants; un suec que ha vingut a Barcelona, tingui o no feina, o un anglès posem per cas, mai no serà un immigrant, sinó que ens hi referim com a estranger o, en el pitjor dels casos “expatriat”.
El llenguatge té trampes, però la realitat és que les parem nosaltres mateixos amb els nombrosos condicionaments culturals, ideològics i “defensius” davant de l’altre, que fan que ens en servim per marcar distàncies i delimitar territoris que ens facin sentir més còmodes i segurs al nostre propi “hortet”.
Quan alguns defensen allò de “els de casa, primer“, diuen el que diuen o expressen allò tan carregat d’ardor guerrero de “al enemigo ni agua“?

Nota: possiblement no hauria escrit aquesta entrada, sense haver passat abans per aquesta nota de l’Olga Xirinacs.

la fotografia està extreta de El Periodico (autor Ferran Nadeu)

 1. Rarament erres, company Antoni, abans que res ets una persona amb un nivell moral molt superior que gran part de les persones i per això escrius el que escrius perquè penses el que penses perquè sents el que sents. Et considero una gran persona i, com a tal, allò que escrius sempre és gran. Amb el teu permís t’agafo el post per a penjar-lo al meu mur de Facebook. Salut, company!

 2.  

  A new baby air max running shoe is here,nike air max is a running shoe that combines theair max 95,nike air max 2009,air max 97,air max classic bw,nike air max 90 and air max 360 to create the next generation of classically cool air max 2009,there are air max 2009 leather and mesh shoe,all air max shoes the midsole features a vis-air unit in the heel and forefoot.the sole is brs 1000 carbon rubber with a waffle pattern for tracyion,if you concern nike max shoes,you can find that air max series have born new baby-nike air max 2010,this is the latest air max tailwind,if you a women,you can choose womens air max 2009 hot pink/grey shoes or womens air max other series.

   

   

   

  The 2010 FIFA World Cup is right around the corner,nike air max has been releasing footwear to coincide with the world’s watched sporting event,Therefore, production of new and different styles of air max shoes,nike air max running shoe,the latest air max 2010,nike air max 90,air max 2009,nike air max 87,nike air max 95,nike air max tn,womens air max classic bwand so on,Nike has always prepared a plethora of silhouettes for runners to choose from,and colorways like nike air max 2009 and womens air max 2009 are sure to gain it wider exposure.because this style is very hot sell,nike air max 2009 mesh shoes have mesh quarter panels allow the bearer’s feet to breathe,while the midsole sports Nike’s patented air max sole.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.