Secundària Memòria

(Efectes restringits: bloc de l'Antoni Casals i Pascual) antonicasals@mesvilaweb.cat

Contra l’obscurantisme: manifest laïc

Copio, textualment, el comunicat de la Lliga per la laïcitat, arran de les darreres manifestacions de l’Església Catòlica, o si més no d’una part significativa de la seva jerarquia, que vol fer-nos, com tant sovint, combregar amb rodes de molí. Tothom és lliure de pensar el que vulgui, vagi per endavant, i no seré jo qui els negui el dret a opinar el que més els agradi. Però no suporto que provin de coaccionar la llibertat i que des de l’integrisme recalcitrant de persones com Miró i Ardèvol intentin imposar-nos la seva visió del món. L’altre dia veia al canal 300 un documental sobre Champolion, el que va traduir els jeroglífics egipcis, a qui se’l va coaccionar, des de l’Església Romana, perquè no posés en públic cap descobriment que demostrés l’existència de civilització alguna abans del Diluvi Universal, pel perill que això podria representar per a la credibilitat de la concepció de la Bíblia com a veritable llibre històric que transportava la paraula de Déu. Una paraula que ara, novament, ens refreguen per la cara.
Aquí va el text:

La Lliga per la Laïcitat, taula de 71 entitats, associacions i sindicats compromesos amb la llibertat, la tolerància i el progrés, que focalitza el seu centre d’estudi en impulsar mesures per avançar cap a la consolidació d’un marc de convivència per a la societat en base a la laïcitat, davant els últims esdeveniments propiciats per l’Església Catòlica Apostòlica Romana fa les següents consideracions:
1. Els poders eclesiàstics, per via de la Conferència Episcopal Espanyola, erigint-se com a portadors de la veritat i moral de la població estan sent el braç executor d’una política conservadora que ataca i vulnera les bases democràtiques de qualsevol Estat de Dret de titularitat aconfessional.
2. La Conferència Episcopal Espanyola desprestigia el reconeixement de drets
civils executats per l’actual govern espanyol, arribant a qüestionar-ne legitimitat
sobre l’actual marc constitucional. Aquesta acció ens porta a considerar que els
poders eclesiàstics intercepten directament sobre la voluntat democràtica de la
població.
3. La Conferència Episcopal Espanyola, estant en el dret legítim de reunió, utilitzala seva força en base a una moral per atacar les institucions democràtiques. Això significa una vulneració dels principis democràtics i una irrupció inadmissible en una societat moderna en ple segle XXI.
La Lliga per la Laïcitat insta a:
1. Els partits polítics a exigir fermament la derogació de l’actual concordat firmat entre la Santa Seu i el Govern espanyol, així com a derogar els acords concordataris de 1976 i 1979.
2. Reformar la Llei Orgànica 7/1980 de Llibertat Religiosa, per transformar-la en
una nova Llei Orgànica de llibertat de pensament, de consciència i de religió, en
consonància amb l’article 16 de la Constitució Espanyola que diu que “esgaranteix la llibertat ideològica, religiosa i de culte dels individus i de lescomunitats sense cap més limitació, quan siguin manifestades, que la necessària
per al manteniment de l’ordre públic protegit per la llei”.
3. La separació real Estat – esglésies, paralitzant el finançament públic a confessions religioses i l’exclusió d’ensenyament religiós als centres públics d’educació.
Per la llibertat de pensament, consciència i religió!
Per la protecció del dret de totes les persones a l’exercici de les seves llibertats
públiques i drets fonamentals!
Per la construcció d’un Estat laic!

Barcelona 28 de gener de 2008

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.