AHOJ

Praga, Txèquia, Europa Central, Món

Txèquia i la Xina: de l’idealisme al pragmatisme

Deixa un comentari

Juguem a les diferències amb aquestes fotos. Un president txec, Havel, rep el Dalai Lama i se’n fa amic personal.

(tibet.net)

Un altre, l’actual, Zeman, es posa un jersei vermell i convida a la residència privada el president de la tirania comunista que massacra els tibetans.

(denik.cz)

El president de la Xina passa un parell de dies a Praga en camí cap als Estats Units. La conversa pública txeca queda dividida entre dos camps irreconciliables, que es reconeixen en una de les dues fotos.

“Sou abjectes amb el tirà, insulteu la memòria de les víctimes del comunisme, tot no s’hi val”, diuen els idealistes. “Sou idiotes perillosos”, diuen els pragmàtics, “la comèdia amb els drets humans no ens ha de fer perdre oportunitats, hem de sucar al mercat xinès, que és el que vol tothom.”

Davant de la possibilitat de negoci el pragmatisme guanya la partida. La República Txeca ja ha rebut inversió directa xinesa a través sobretot del grup CEFC. Fins ara no és una part molt significativa de la inversió estrangera total que rep el país, però es considera que l’important no és tant la suma del moment com la tendència i el potencial d’un futur que comença ara.

Els xinesos, per la seva banda, busquen una entrada a la Unió Europea i busquen qualsevol aliat, fins i tot en un petit país com Txèquia, de deu milions de persones, que a la Xina deu ser la població d’una comarca. Aconseguir que la comitiva s’aturi a Praga és un triomf diplomàtic.

L’idealisme pot fer coses com embrutar banderes xineses: ho recull la BBC i és un petit desastre de relacions públiques. També hi ha previstes manifestacions i actes: ajuntaments controlats per l’oposició pengen la bandera del Tibet.

Actualització: Un amic lector que viu a la Xina ha deixat aquest comentari a FB.

China does not care at all about having the Czech Republic as an ally, just the opposite. It was [Czech president] Zeman who sent the invitations to President Xi. The Chinese president has rejected many invitations from many countries in the past. This is all about Czech businesses looking for money. There is a lot to talk about Dalai Lama and the brutal feudalistic regime in Tibet before the Chinese invasion… He is, indeed, a self-proclaimed, head of state in exile. Basically, an exiled dicatator. It does not come as a surprised that the Uygurs in Xinjiang Province are not even mentioned…. Why? Because they are Muslims. The most repressive policies against any minority in China are taking place against the Uygurs. While there are issues in Tibet, I don’t deny that, those headline seekers who use the occasion to get some attention are just pathetic. Tibet is so far away that requires no commitment and there are nice Hollywood movies about a world that never existed….

Aquesta entrada s'ha publicat en general el 28 de març de 2016 per antoni

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.