AHOJ

Praga, Txèquia, Europa Central, Món

Polítics txecs a contracorrent sobre els immigrants

Deixa un comentari

Dos polítics prominents es destaquen avui per declaracions en contra del que pensa la majoria de la població. Dir a la gent el que no vol sentir té un mèrit innegable en els temps que corren.

“Semblem gent que rep molt de gust però a qui no li agrada donar”, diu Karel Schwarzenberg en una entrevista al setmanari Týden. Es mostra demoledor dient “no som una nació culta i civilitzada” .

El primer ministre Sobotka coincideix en el fons de la qüestió quan diu: “si hi ha gent fugint de la guerra tenim l’obligació d’ajudar-los”.

Aquestes declaracions s’han d’entendre com contràries al rebuig dels immigrants majoritari entre la població txeca. Schwarzenberg i Sobotka intenten alliçonar la població.

El rebuig dels txecs als immigrants és tan massiu com desproporcionat, vist el nombre insignificant d’immigrants en qüestió. Està sorprenent els analistes per la seva violència.

Per exemple, en els comentaris a l’entrevista a Schwarzenberg citada hi ha mostres d’un odi salvatge i pertorbat contra la seva persona, amb autèntics malalts fent acudits racistes. L’acusen de ser alemany o austríac perquè s’ha passat la vida fora del país i parla txec amb accent.

La crisi dels immigrants a Txèquia no és sobre els immigrants sinó sobre la frustració d’amplis sectors de la població. D’acord amb els mitjans sembla que les coses no hagin anat mai tan bé i que per tant toca estar contents.

Però això passa perquè en el discurs dels mitjans domina una línia liberal-conservadora. En realitat els beneficis del creixement econòmic, superior a la mitjana europea, per a una gran majoria només són una estadística. Especialment fora de Praga la vida és dura, amb sous molt baixos i preus massa alts, i sense perspectives de millorar.

El racisme de molts txecs repugna, però és una revolta contra l’altura moral que s’autoconcedeixen les elits polítiques i mediàtiques, mentre obvien el patiment d’una majoria silenciosa i enrabiada.

Aquesta entrada s'ha publicat en general el 22 de febrer de 2016 per antoni

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.