AHOJ

Praga, Txèquia, Europa Central, Món

Catalunya s’endeuta per finançar Espanya, segons un economista txec

Deixa un comentari
Pavel Kohout, economista

La idea és la millor formulació del problema fiscal català amb Espanya. Que la devem a un economista txec és curiós, però no hauria d’impedir donar-li la màxima circulació.

En concret la va formular l’economista Pavel Kohout el 31 de maig de 2012 al diari Lidové Noviny. L’article és breu i el podeu llegir (en txec) aquí aquí.

Kohout és un escriptor brillant, en el sentit de clar i didàctic. En el seu article comparava la fallida de Grècia a la de Catalunya. Igualava les situacions de prefallida i deia que les dues economies són d’una dimensió similar.

Vol dir això que els catalans no saben gestionar? Que són un altre país que ha viscut per damunt de les seves possibilitat i ara demana solidaritat? Absolutament no. La veritat és exactament el contrari: Catalunya és la província espanyola més rica. També la que suporta més impostos. Precisament aquí està l’origen del problema.

Znamená to, že Katalánci nedovedou hospodařit? Že jsou další zemí, která si žila nad poměry a nyní žadoní o solidaritu? Ale vůbec ne. Přesný opak je pravdou: Katalánsko je nejbohatší španělská provincie. A také nejvíc daňově zatížená. Právě tady je pramen problémů.

A continuació citava Mas-Colell per dir que entre 1986 i el 2009 Catalunya va fer una aportació neta a Espanya del 8,5 per cent del seu PIB. O bé que de cada euro dels impostos recaptats a Catalunya 43 cèntims es van gastar fora.

Citava també que l’any 2009 els 14,5 miliards d’euros d’aportació neta de Catalunya a Espanya eren una mica més que el que necessitava endeutar-se Catalunya el 2012.

A continuació ve el pinyol de l’article:

La província més rica s’endeuta per poder subvencionar Madrid.

Nejbohatší provincie se tedy zadlužuje proto, aby mohla dotovat Madrid.

Pavel Kohout no és especialment amic de Catalunya ni s’ha dedicat a seguir el tema. A Txèquia és un respectat economista “mediàtic” de la corda neoliberal. En aquest article criticava, en el context de la crisi grega, el “federalisme pressupostari” al nivell de la Unió Europea, o la noció que les regions riques subvencionin indefinidament les pobres a costa de suportar impostos alts.

(Per cert, el títol de l’article, “Hold Katalánsku, verze 2012”, vol dir “Homenatge a Catalunya, versió 2012”, i és una al·lusió òbvia als diaris de guerra de George Orwell a Catalunya el 1937.)

Aquesta entrada s'ha publicat en mitjans de comunicació el 15 de gener de 2016 per antoni

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.