Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

22 de gener de 2021
0 comentaris

Illes – La generació literària dels 70 i la novel·la històrica

Alguns dels meus lectors: Gabtiel Janer Manila

Novetats editorials – El vicari d´Albopàs, una novel·la de l´escriptor Miquel López Crespí

Per a mi, una molt bona novel·la, dosificació de la informació, el joc dels personatges, no solament la del vicari Joan, sinó també dels altres secundaris, ben escrita, amb un domini de l’idioma i de la narrativitat exemplars”. (Gabriel Janer Manila)

Estimat amic Miquel:

Ahir vespre vaig acabar de llegir la teva novel·la “El vicari d’Albopàs”

Si fos a la Universitat la faria llegir als meus alumnes d’Història contemporània de l’Educació.

Aquesta novel·la concentra perfectament un capítol de la nostra història cultural i educativa.

A les darreries del segle XIX, l’ Església de Mallorca va entendre que els seus enemics eren els enemics de les classes socials que detentaven el poder. El liberalisme, el socialisme, etc. eren els grans enemics del caciquisme, del poder establert, i l’Esgl´sia va entendre que també eren els seus enemics.Davant aquesta situació l’Església va reaccionar hàbilment. Es tractava de mantenir el vell poder i l’episcopat del bisbe Campins esdevé un temps de rearmament de l’Església. Es necessitaran, davant tants de perills, capellans ben formats, ben preparats i combatius. Es tractava de lluitar amb les armes de la cultura, de l’ensenyament de l’associonisme catòlic, de l’escoltisme, de les escoles per a adults, etc.i reafirmar el poder de l’Església i el poder de les classes socials que li donaven suport.

Dins aquestes coordenades se situa la teva novel·la.

El capellà il·lustrat, ferm i fort en les seves creences, en la defensa de la llei, de l’ordre monàrquic, el servei a la cultura del país “Sa Marjal”, historiador, la dedicació ferma a l’ensenyament, a les tradicions, però també antiliberal, contra el krausisme i a favor del catolicisme militant més estrepitós, alhora amb les seves incerteses, els seus dubtes… és tot un gran encert. M’agrada també la seva relació amb en Jaume de can Xiulet…

La teva novel·la s’insereix de ple en una de les característiques que han marcat Espanya dels de segles ençà: la llarga lluita entre el conservadurisme tenebrós, entre les classes extractives i l’esperit de reforma i de canvi.

No han canviat gaires coses. La teva novel·la tracta un tema ben d’avui.

Una abraçada i enhorabona.

Gabriel Janer Manila

(11-12-2020)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!