Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

5 de juny de 2018
1 comentari

El projecte d’Espanya, una història criminal de supremacisme, odi i racisme

El projecte d’Espanya, una història criminal de supremacisme, odi i racisme
01/06/2018 Joana Gorina
Joana GorinaJoana Gorina

PER JOANA GORINA

Ara els Veterans de la Legión espanyola amenacen el director de cinema Alejandro Amenábar i li exigeixen que “respecti la memòria” del genocida i amant de la mort José Millán-Astray. Ara el magma espanyolista que atia l’odi desplega una campanya contra Quim Torra i l’acusa, precisament, de ‘supremacista’, i corromp la figura de catalans i catalanes que lluitaren per la llibertat del seu poble amb una campanya dissenyada de falsificacions i fal·làcies. Ara Alfonso Guerra el titlla de ‘nazi’ sense cap respecte i trivialitza l’horror del feixisme i dels camps d’extermini. Són la calumnia sofisticada i la confusió com a mètode per ocultar precisament que el projecte d’Espanya, que partits com el PP, PSOE i Ciutadans apuntalen amb dents i ungles, acumula una història de crims contra la humanitat i contra les llibertats, i que s’ha sostingut i se sosté en el supremacisme, l’odi i el racisme.

Cal que es digui alt i clar: el Regne d’Espanya, i en definitiva el projecte d’Espanya (i no es tracta d’una taxonomia ètnica, sinó política i històrica), es fonamenta en el dolor, la injustícia, l’obscurantisme, les essències, la mort, l’integrisme religiós,  el racisme i  l’odi.

Només cal fer un cop d’ull a la seva història criminal i supremacista i examinar que ha estat així de forma insistent durant segles, dècada a dècada. Hi afegeixo una breu enumeració d’algunes ‘hazañas’ espanyoles (i me’n deixo moltes, des de les persecucions de la Inquisició a la Guerra de Successió, la guerra d’agressió feixista de 1936-1939 i fins arribar a l’U d’octubre de 2017) que al llarg de la història mantenen un mateix patró de crims, odi, obscurantisme, racisme i, és clar, aquesta idea de supremacia que caracteritza l’espanyolisme actual:

-El mite fundacional espanyol es basa en la “unió de les dues corones” dels anomenats Reis Catòlics: té com a conseqüència l’expulsió i persecució dels jueus del territori de la península (1492). La xifra dels jueus expulsats se situa a la vora de 200.000 persones obligades a fugir despreses de les seves riqueses i de la seva terra.

-El 1492 s’inicia, a més, el colonialisme i el genocidi dels pobles americans a mans de l’Imperi espanyol. Es calcula que hi va haver entre 50 i 80 milions de víctimes mortals, indígenes exterminats a sang i foc, pobles i comunitats senceres que van desaparèixer entre 1492 i 1650 en nom del supremacisme espanyol i la fe catòlica.

-En aquest mateix any es va portar a terme l’anomenada Conquesta de Granada (1492), una agressió militar (amb guerra moderna, amb artilleria, amb bombardes) iconsiderada com un genocidi mogut per l’integrisme catòlic i els interessos econòmics.

-Amb Felipe II es porta a terme la persecució dels moriscos o ‘nous cristians’ a l’Alpujara (Granada) els anys 1568-1571, i l’aplicació de la Pragmàtica Sanció de 1567, que va ordenar “.. la prohibició absoluta als moriscs d’usar el seu idioma en públic i en privat, parlat i escrit; l’obligació de parlar el castellà, d’entregar al president de la Audiència tots els llibres aràbics, de suprimir els ritus, vestits, noms i costums; la destrucció dels seus banys…”

-Els decrets d’expulsió dels moriscos (1609-1614) promulgats per Felipe III van continuar aquesta ànsia genocida i integrista: unes tres-cents mil persones van haver de fugir de la Península sota amenaça de mort, obligats a abandonar la seva terra, gran part d’ells del País Valencià.

-La “Gran redada” o “Presó general” i extermini dels gitanos, una persecució  ordida pel rei espanyol Fernado VI i el marquès de l’Ensenada, iniciada el 1749, en què es va detenir, concentrar, separar famílies i assassinar milers de gitanos de la península.  Aquesta operació de supremacisme espanyol va provocar més de 12.000 víctimes mortals i va trencar milers de famílies, i la ruïna econòmica de la comunitat romaní.

– L’extermini dels independentistes cubans a mans de l’exèrcit espanyol del general Valerià Weyler a partir de 1895. El general mallorquí i espanyol (recordem-ho, taxonomia política, i no ètnica!) fou l’inventor dels camps de concentració i d’extermini (“reconcentració”) a Cuba. Va exterminar més de 300.000 víctimes cubanes, fonamentalment avis, dones i nens, en un precedent poc conegut del posterior genocidi de l’Alemanya nazi.

Antonio Cánovas del Castillo, aleshores president i restaurador dels borbons, va justificar la guerra i aquest genocidi argumentant que calia “sacrificar el último hombre y la ultima peseta” a Cuba.

-Espanya i l’exèrcit espanyol tenen l’execrable “honor” de ser els primers a la història a bombardejar la població civil amb bombes i gasos tòxics des dels avionsHo van fer sobre al Rif, per combatre els guerrillers d’Abd el Krim que actuaven contra l’ocupació espanyola a les ordres del dictador Primo de Rivera i del borbó Alfonso XIII.

Els gasos tòxics es van començar a utilitzar durant atacs de 1923, primer amb l’artilleria, i després amb l’aviació. Els gasos utilitzats eren, entre altres, compostos de cloropicrina, fosgè i, sobretot, iperita, que van causar nombroses víctimes entre la població civil.

Actualment, molts dels càncers i altres malalties que pateixen els habitants de les poblacions massacrades del Rif amb gasos i altres tòxics s’atribueixen a aquells bombardejos amb guerra química. Malgrat el Tractat de Versalles (1919) i el Protocol de Ginebra (1925), que prohibiren l’ús d’armes químiques als conflictes bèl·lics.

Anys després, durant la guerra d’agressió feixista (1936-1939), l’èpica, el valor i la bravesa espanyola va tornar a portar a terme l'”A por ellos!” contra la població civil indefensa amb els bombardejos aeris contra nombroses ciutats catalanes (Des de Granollers a Alacant, des de Portbou a Maó), que només a Barcelona va causar la mort d’unes 5000 persones.

Una història criminal de supremacisme, odi i racisme.

  1. Solament afegir, a aquest útil i ben argumentat article, alguns exemples cruents i colonialistes a l’Àfrica com van ser les polítiques racistes i cruels en Guinea; Sid Ifni; El Sahara i la posterior posada escènica bèl·lica del “trio de Les Azores”. EspaÑÑa ha de jugar en primera división, això deia el sinistre Aznar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!