Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

17 de maig de 2018
3 comentaris

Defensa del president Quim Torra – Sos Racisme ha tret un comunicat condemnant el “racisme” de Quim Torra. Els he enviat aquest missatge de protesta.

Sos Racisme ha tret un comunicat condemnant el “racisme” de Quim Torra. Els he enviat aquest missatge de protesta.

Ferran Lupescu ha escrit:
Acabo de llegir la vostra indignada “denúncia” contra el presumpte “racisme” de Quim Torra. Hi protesto. O el vostre concepte de racisme és tan ampli i vaporós que abraça qualsevol mena de cosa, o us deixeu manipular molt fàcilment pels racistes reals quan aquests enarboren el supremacisme espanyol des d’una prepotència absoluta, i fent una mena de soroll a què els nacionalment oprimits no tenim accés.

Quim Torra s’hauria d’haver expressat amb més precisió en aquells famosos piulets en què es referia als “espanyols”. Contextualitzant-los, és evident que no s’hi referia pas al conjunt d’espanyols, sinó a l’Estat espanyol com a estructura, així com a la cultura política espanyola.

Quant a l’article sobre “les bèsties que viuen entre nosaltres”, que tant indigna la ultranacionalista i xenòfoba senyora Arrimadas, us l’heu llegit? No s’hi refereix pas als hispanòfons de Catalunya en general, ni en bloc. S’hi refereix als colons; aquella petita minoria ultranacionalista, supremacista i excloent que detesta obertament la catalanitat, sigui la llengua, la cultura o qualsevol persona, animal o cosa que els sembli catalanoide. La indignació que aqueixa denúncia provoca entre l’espanyolisme potser té alguna cosa a veure amb la plena identificació amb el retrat de les bèsties que hi fa Torra.

Finalment: em sembla d’una irresponsabilitat francament perillosa confondre el racisme amb la xenòfòbia, quan, a més, no hi ha xenofòbia. Faríeu més bé de denunciar el discurs obertament nazi que féu Arrimadas el dia de la investidura. Obertament nazi perquè reproduïa l’esquema discursiu d’un Goebbels: “Alemanys, hem de liquidar els jueus, perquè volen liquidar-nos!”. Dit des de la prepotència de qui se sap al poder; amb tot el pes de l’Estat, i els mitjans de comunicació, darrere seu, aplaudint-hi. Dit, doncs, des del poder real; perquè això que Torra parla des del poder, m’imagino que és un sarcasme involuntari.

Heu sortit a condemnar la víctima en defensa del botxí. Potser que hi reflexionéssiu una mica. Em fa l’efecte que no és ben bé aquesta, la funció de Sos Racisme.

 

 

 

Posicionament sobre la polèmica entorn el Sr. Joaquim Torra

Arran de la polèmica generada pels posicionaments del Sr. Joaquim Torra, investit ahir President de la Generalitat de Catalunya, des de SOS Racisme Catalunya volem manifestar que:
Rebutgem el discurs que el Sr. Joaquim Torra va fer servir de manera reiterada. Un discurs perillós, irresponsable i inacceptable, basat en prejudicis. Un discurs que és encara més greu quan es fa servir des d’àmbits intitucionals i des d’una posició de poder, i que per aquesta raó ha de ser identificat i denunciat en tot moment que es doni.
Per aquests motius, com associació independent de defensa dels drets humans des de l’acció antiracista estarem, com ho hem estat sempre, alerta, per denunciar i contra-argumentar els posicionaments racistes que amb pràctiques discriminatòries i discurs de l’odi malmetin la convivència i la cohesió social. I actuarem independentment de l’espai on es donin o els partits, les entitats o col·lectius que ho promoguin.
D’altra banda, rebutgem la instrumentalització de la lluita contra el racisme que considerem que s’està fent des d’alguns àmbits arran d’aquesta polèmica. La denúncia del racisme com element estructural de dominació, és una tasca que moltes persones, associacions i moviments socials del nostre país duem a terme a diari, conscients de que en una societat racista no hi hauran drets, llibertats i igualtats per tothom. Per aquest motiu, hem de ser especialment vigilants per no restar forces i legitimitat a una lluita tan necessària com l’antiracista.
Consell de SOS Racisme Catalunya
15 de maig del 2018

  1. Em sap greu que acuseu de racistes els comentaris deconstatualitzats del President, quan els catalans som els jueus d’Espanya i som els ases dels cops . Tots els polítics saben que l’l’anticatalanisme dona vots i es barallen per veure qui ho és més.. Qui són els racistes?.

  2. Ja fa molt de temps que vaig tenir una conversa amb un membre de SOS Racisme, de la qual en vaig treure com a conclusió que aquesta organització veien la palla en l’ull dels altres i no veien la biga en el propi.

    Només veien el racisme envers la gent de fora.

    No veien, en canvi, el racisme, ben viu i actuant, envers la gent del país. Per exemple, a aquell senyor li era impossible adonar-se que els catalans érem víctimes del racisme institucional espanyol, car els catalans érem tractats com un poble inferior: car la nostra llengua tenia menys drets al nostre país que la seva al seu, ells tenien dret a tenir un estat i nosaltres no, etc. etc. etc.

    I heus-ho aquí. Vaig deixar de considerar-los antiracistes. Per a mi, eren un element més de propaganda de l’estat espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!