Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

5 de març de 2018
0 comentaris

Mallorca: Cultura i antifranquisme

Mallorca: Cultura i antifranquisme

Per Mateu Morro, historiador  

El teatret de la Casa Catalana, el mateix indret on vaig presentar el llibre, apassionat i apassionant de Miquel López Crespí [Cultura i Antifranquisme, Edicions de 1984, Barcelona 2000], és uns dels llocs importants en el simbolisme poètic i militants del nostre autor. Aquí, mentre es feien les Aules de Poesia, Teatre i Novel× la, la censura franquista va protagonitzar un dels seus moments més àlgids, quan agents de la Brigada Social interromperen la conferència que donava l’escriptor Antoni Serra i el detingueren, conjuntament amb altres escriptors i persones que assistien a l’acte.

Ben segur que és per això que en Miquel López Crespí volgué fer la presentació de Cultura i Antifranquisme allà, com un homenatge a aquell centre i com a recordança del combat per la cultura i per la democràcia que és el protagonista del llibre.

Parlar d’en Miquel López Crespí davant tots vosaltres que el coneixeu tant o més que jo és un poc sobrer. La seva capacitat de treball, la seva dedicació a la creació literària com a una activitat digna i humanament alliberadora, el seu compromís amb la gent del poble i amb la seva causa, l’han duit a ser un home de tots conegut, valorat i estimat. En el meu cas no puc deixar de recordar quan en temps de sequera, no com la d’ara, sinó d’una altra molt més greu: una sequera de llibertat, la més llarga sequera de llibertat de la nostra història, aquells temps que les muntanyes no eren ni blaves ni verdes, llegia aquells articles seua a les pàgines de cultura del Diario de Mallorca i em demanava a mi mateix com podia ser possible que aleshores, aquí, qualcú tengués l’amplitud de coneixements, les referències culturals i la capacitat d’escriure uns textos que més que res eren un manifest, ple de coratge, desafiant a les forces d’orde, i un clam cap a una nova consciència crítica. [Continuar]

 Llegia aquells articles i n’entenia el codi, i sabia que volien dir aquells comentaris de llibres, de les darreres novetats, que respiraven entusiasme per unes idees certament poc freqüents d’escoltar. No l’havia vist mai en persona i el coneixia, i per descomptat l’admirava. Amb l’admiració d’un jove de poble, sense contactes amb la gent de lletres de Ciutat, però desitjós d’obrir la mirada cap a un pensament alliberador que necessitàvem com l’aire per a respirar. Per això, anys més tard, quan ja havia llegit les seves primeres novel× les, vaig demanar l’adreça d’en Miquel a n’Antoni Serra, al soterrani de la llibreria Tous, i el vaig anar a veure a ca seva.

A partir d’aquell dia començà una llarga amistat que no s’ha interromput mai, basada inicialment en afinitats polítiques i interessos culturals, però que avui ja és una amistat antiga i per damunt de qualsevol fet conjuntural.

És per això que quan en Miquel em va demanar per fer la presentació del seu llibre no sols ho vaig acceptar d’immediat sinó que em vaig alegrar molt.

Com he dit el protagonista d’aquest llibre és la lluita antifranquista. La visió d’un home que a la foganya de sa Pobla, va escoltar les històries que li contaven el seu pare i el seu oncle, històries de la guerra i de la dura repressió contra el poble. La visió d’un home que se sabia part dels “derrotats” per aquella guerra cruel. I que des de l’inici de la seva capacitat de pensar va adoptar una actitud militant. És una visió humana, apassionada, plena de sentiment. Ell ho escriu: “la passió és allò més revolucionari, juntament amb la veritat“. Cultura i antifranquisme és un llibre d’assaig, ple de dades i de referències descrites amb minuciositat, però també és un llibre de poesia, de poesia realista i de combat, però de poesia, al cap i a la fi. En Miquel López Crespí no ens parla de res que pertanyí a un món llunyà, ens parlà també, i sobretot, de la seva vivència.

Potser que sigui per això, perquè és un llibre apassionat, com ho són en general els llibres d’en Miquel, que algun dels nostres historiadors es topi amb dificultats per encabir-lo dins esquemes que a vegades són massa rígids. Aquí hi ha la realitat, la visió de la realitat viscuda, però aquí no hi ha una pretensió totalitzadora, de simple historiador, hi ha la pretensió d’un home que no vol que la memòria s’esvaeixi perquè sap que en allò mateix ens hi jugam el futur.

La història, el passat, forma part indestriable amb el present i amb allò que s’ha d’esdevenir. I a la història s’hi pot poalejar amb una intenció d’erudicció o amb una intenció crítica i de rearmament cap al futur. L’autor pren partit, i roman fidel a tot allò que sempre ha defensat: “cap a l’any seixanta-vuit pensàvem -pensam!- que el món estava per ser bastit de nou damunt unes bases de justícia social i d’igualtat“.

Temps de neoliberalisme, temps de globalització, temps de desfeta d’idees que sovint, sota un abric alliberador, amagaven la defensa d’un ordre dictatorial i violent, però no temps de desfeta dels vells ideals revolucionaris i democràtics. Des dels mots de “llibertat, igualtat i fraternitat” de la revolució francesa a a gram herència històrica del socialisme i el moviment obrer.

En Miquel López Crespí fa una defensa apassionada de la lluita alliberadora dels intel× lectuals. Front als que reneguen de tot compromís amb el poble, front als que ofereixen els seus serveis als grups dominants, en Miquel defensa el gran concepte gramscià. La cultura és imprescindible per a tot poble que vulgui viure en llibertat i vulgui construir el seu propi futur. Cultura en lletres grosses que és una cosa molt diferent de la cultura de partit o la cultura partidista, de la cultura tancada i reduïda a conrear banalitats sense cap presència humana, de la cultura esmorteïdora i acrítica. Sobta com Miquel López Crespí es nega a acceptar el simplisme de les sectes i les esglésies, i fa una defensa de la cultura com a arma d’alliberament i com a arma pluralista. Sap veure en l’obra de Josep Melià Els Mallorquins, tot i les acusacions de fer el joc a un pretès col× laborador amb el franquisme per la seva presentació a unes eleccions a procurador a corts, una forta llavor renovadora i ens conta com va contribuir a la seva difusió. I sap que els llibres, aquells llibres de l’editorial “Daedalus” que va escampar per tot arreu serviren per obrir perspectives i ampliar horitzons a tota una generació.

Una de les coses que més m’han admirat sempre d’en Miquel és la seva ingent capacitat d’interessar-se per les coses. La negativa al simplisme va aparellada amb una recerca constant. Ell ens parla de “aquell afany d’insaciable curiositat que ens dominava“. I és cert, aquell afany que el duia a devorar tot quan llibre trobava, a recercar als quioscs de llibres de vell del ram, a viatjar per Irlanda, per Itàlia i per tot el món. D’aquí que podem dir que la cultura antifranquista que ens surt descrita admirablement en aquest volum [Cultura i antifranquisme, Edicions de 1984, Barcelona 2000] és una cultura mallorquina, però també és una cultura cosmopolita i universal. Gabriel Alomar, Rosselló-Pòrcel, Garcia Lorca, Brecht, Nazim Hihmet, Piscator, Virginia Wolf, Nizan, Pere Calders, Pere Capellà, formen part del paisatge habitual d’en Miquel López Crespí.

Hi ha una altra idea, al costat d’aquesta visió universalista, que perdura de dalt a baix de totes les pàgines d’aquest llibre: la defensa d’una cultura popular. Potser quan ens descriu episodis com el Congrés de Cultura Catalana, o la lluita per bastir un teatre popular i d’avantguarda, és quan més descobrim aquesta voluntat, imprescindible per a una cultura transformadora, de negar totes les formes elitistes i reaccionàries. La bellesa i l’art no són un concepte eixorc, al servei dels botxins i dels mercaders de persones, són un concepte lligat a la vida del poble.

I en parlar de poble ens surt el poble concret que no és el d’un mural de cartró pedra del feixisme o del socialisme real. I, en contra de tantes versions estantisses d’esquerres que entenen la defensa de l’estat centralitzat com la defensa dels interessos del proletariat, i que reclouen la lluita popular a la lluita per pujar els sous, i altres sindicalismes o corporativismes, surt en aquest llibre el compromís de la cultura i dels intel× lectuals amb el propi poble, potejat i amagat per la bota franquista. “Són ben totxos els que només tenen l’Espanya imperial dins el cap!” exclama en Miquel. I, certament, s’ha d’haver participat en aquells estèrils debats amb els portadors de la nova escolàstica d’un marxisme de manual per saber el que és transformar un cos de pensament profundament ric i apte per a entendre la realitat amb un simple recull de dogmes.

Estam a punt d’acabar el segle XX. Qui sap que serà allò que el nou temps ens depararà? Deixam enrera un segle de profundes transformacions i ple de sang i presons. Volem un món, com diu en Miquel, pensat per a la justícia i la llibertat. Per això no podem ignorar els milers i milers de treballadors i treballadores que han bastit amb esperança els moviments obrers, les resistències contra el feixisme, les guerrilles anticolonials. De les Germanies a Andreu Nin, de Rosa Luxemburg als estudiants i obrers que defensaren la llibertat en temps de foscor, en Miquel López Crespí defensa una tradició crítica. Una tradició cosmopolita com ja he dit, i defensa una tradició heterodoxa. Des de Mallorca. I això té més mèrit. Defensa una nova cultura d’esquerres per al segle XXI.

Amb una paraula, teniu un llibre d’assaig per recuperar la memòria, fet amb la voluntat de parlar del que no es parla, dels que no són sants de cap capelleta ni patrons de cap església, de la gent del poble, dels pagesos, de les dones, dels que varen ser capaços de lluitar, dels que com en Miquel creuen que potser no arribarem a la llunyana illa de la terra promesa però que, almenys, impedirem arribar al Món feliç d’Huxley, al Nosaltres de Zamiatin o al 1984 d’Orwell.

Presentació del llibre Cultura i antifranquisme feta per l’historiador Mateu Morro dia 29 de maig de l’any 2000. Casa Catalana de Ciutat de Mallorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!