El Consell Insular de Menorca que la gent ha demanat

El Consell Insular de Menorca que la gent ha demanat

20JUN2015

Escrit per Maite Salord

Sala-de-plens

Dia 24 de maig, els ciutadans de Menorca van rallar fort i clar: d’entrada, i en general, van expressar que estaven cansats de bipartidisme (davallada del PP -espectacular- i del PSOE); i, d’altra banda, en el cas concret del Consell Insular de Menorca, amb l’ascens de Més per Menorca i Podem, van evidenciar la voluntat d’un govern de canvi i plural.

Des del primer moment, Més per Menorca ha fet feina perquè aquest govern fos possible. Un govern que, integrat per tres forces –PSOE (3), Més per Menorca (3) i Podem (2)-, recollís les il·lusions i les esperances que tantes persones hi van dipositar. Un govern que ha de ser, sobretot, fort, sense fissures, capaç de generar confiança i il·lusió i que reflectesqui el canvi que la gent vol.

Dins aquest context, ara per ara, el tema de qui ha de presidir-liderar aquest govern s’ha convertit en el principal escull. Podem ha dit (encara ho ha de ratificar la seva assemblea) que vol un govern liderat per Més per Menorca; Més per Menorca ha dit que vol un govern de tres i que accepta la presidència per fer-lo possible, com acceptaria un altre escenari; el PSOE ha dit que vol la presidència perquè és la llista més votada dels tres. Complicat, com a mínim.

Tot i ser part implicada directament, vull compartir les meves reflexions, que vull creure que són prou objectives:

1-   Un govern del Consell Insular de Menorca que no comptàs amb els tres partits no reflectiria la pluralitat demanada per la ciutadania a través dels vots emesos dia 24 de maig. No ho reflectiria, fos quina fos la seva combinació: PSOE-Més (6 consellers); Més-Podem (5 consellers), perquè implicaria tenir oposició per la dreta i per l’esquerra; seria, en definitiva, un govern que crearia decepció en tot l’electorat d’esquerres.

2- Apel·lar al fet de ser “la llista més votada” quan la llei electoral fomenta la creació de governs de coalició i de pacte és un argument lícit però no determinant. Ho fa el PP, que ha estat, efectivament, la llista més votada a Menorca però que ha hagut d’entendre que 3+3+2 sumen més que 5; i ho fa, ara, el PSOE, que ha estat, efectivament, la llista més votada de l’esquerra, tot i que la suma de Més i Podem el supera.

3- Suposant que Podem no volgués entrar en un govern dels tres partits, llavors només hi quedaria l’opció d’un govern PSOE-MÉS. En aquest cas, en parlar de la presidència, el PSOE posaria damunt la taula l’argument de ser la llista més votada. Més per Menorca hi posaria la il·lusió i confiança generada entre els ciutadans (el doble de vots que el 2011); l’experiència de quatre anys d’oposició al PP; i, finalment, la complicitat per arribar a acords amb Podem des de l’oposició.

Aquest és el panorama. Dilluns, PSOE, Podem i Més per Menorca ens tornarem a trobar per tancar les línies programàtiques i començar a perfilar l’organigrama del nou Consell Insular de Menorca. Esper, sobretot pels ciutadans que dia 24 de maig a la nit estaven radiants, que imperi el sentit comú i que el govern del Consell Insular de Menorca que s’acabi formant sigui el que els menorquins van triar a les urnes, sense exclusions. Com ja vam dir des del principi, dia 4 de juliol és el dia.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *