Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

11 de setembre de 2006
Sense categoria
0 comentaris

El marxisme a Catalunya

Un intel× lectual marxista 

 

Per Miquel López Crespí, escriptor

 

Recentment va morir a Barcelona, a conseqüència d’una llarga malaltia, Arturo Van den Eynde, intel× lectual marxista i dirigent trotsquista que formava part de la direcció del POR (Partit Obrer Revolucionari). Arturo Van den Eynde era conegut també pel seu històric "nom de guerra" del temps de la clandestinitat: Aníbal Ramos.

A part de ser l´ànima de la revista marxista La Aurora durant més d’un quart de segle, "Aníbal Ramos" és autor d’un camarull de llibres de consulta imprescindicle. Record ara mateix el seu Anti-Carrillo: el proletariado contra la ‘unión sagrada’ editat per Critica Comunista (Madrid, 1980); Ensayo General (1974-1984), publicat per Ediciones La Aurora (Barcelona, 1984), i els més recents Globalitzacio: la dictadura Mundial de 200 empreses (Barcelona, Edicions de 1984, 1999) i Petit vocabulari polític de marxisme (Barcelona, Edicions de 1984 (1998).

Miquel Salas, membre de la direcció del POR, ha escrit: "Arturo van den Eynde nació en Santander. De joven se trasladó a estudiar a Barcelona y enseguida empezó a participar en los movimientos estudiantiles que luchaban contra el franquismo. Cuando pusieron en pie el Sindicato Democrático de Estudiantes allí se encontraba Arturo. Fue delegado de la Facultad de Arquitectura de Barcelona en la que estudiaba. Esa experiencia llevó a muchos estudiantes a participar en la lucha política contra el franquismo. Arturo se integró en el FLP y posteriormente en lo que se llamó el grup Comunismo, del que surgirían las distintas tendencias que se reclamaron del trotsquismo".  [Continuar]

Però Arturo Van den Eyde no sols va ser un lluitador del temps de la clandestinitat i la transició. Arturo va lluitar de forma no dogmàtica però intransigent en defensa del marxisme tant en temps de la dictadura franquista com en l’època obscura del postfranquisme.

De tothom és prou coneguda la tenebrosa història de les traïdes de la transició, dels pactes secrets (i no tan secrets) entre el franquisme reciclat i les forces de la pretesa oposició. Des de Carles Castellanos a Lluís M. Xirinacs, des de Gregorio Morán a Pablo Castellano, des d’Elena Ódena a diversos historiadors dels Països Catalans i d’arreu del món que han signat el manifest Combate por la historia, són ja moltes les veus que proven d’obrir portes tancades, acabar amb les mentides dels historiadors oficials, els buròcrates de l’oficialisme historiogràfic que durant més d’un quart de segle han enlairat precisament a aquells que s’oposaven al protagonisme popular, criminalitzant sovint l’autèntica esquerra.

De la "tasca" de control político-cultural, de la destrucció de la memòria històrica (oblit de la història de moviment obrer antiestalinista, del consellisme, de l’herència de l’Oposició obrera al reialme de Stalin, de renúncia a la història del marxisme català, de silenciament d’avantguardes nacionals com el BOC o el POUM, de persecució de l’esquerra revolucionària de l’estat) s’encarregaren principalment el PCE i el PSOE (sobretot per a desactivar la càrrega antisistema de la classe obrera i sectors populars), CiU, al Principat, etc; mitjançant tota una colla d’intel× lectuals servils atacaven les concepcions de necessari compromís de l’intel× lectual amb la lluita del seu poble.

Arturo Van den Eynde militava en temps de la transició i posteriorment en el PORE organització que, com l’OEC o les Lligues (la Lliga Comunista i la Lliga Comunista Revolucionària), el POUM, AC o els diversos grups de procedència trotsquista i antiestalinista lluitava per a donar tot el protagonisme a la classe obrera. Arturo, com tants d’altres militants antifeixistes, no provenia ni del PCE ni de cap altra escissió de l’estalinisme. A mitjans dels anys seixanta, concretament entre 1966 i 1967, va ser un dels dirigents del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona i el portaveu del FLP-FOC en la Junta de Delegats del districte. El FOC va ser una de les organitzacions que marcaren la història de l’esquerra revolucionària. Recordem que era una organització federada amb el FLP (Frente de Liberación Popular) i ESBA (Euskadiko Sozialisten Batasuna). El seu procés de formació embrionari va ser en entre els anys 1958-1963 i, amb les vagues d’Astúries de 1962 agafà una forta embranzida.

Hem de tenir sempre ben present aquesta militància d’Arturo Van den Eyden i tants d’altres militants en alguna de les organitzacions FOC-FLP. Tot plegat marcarà la permanència, dins la consciència de molts quadres marxistes de l’herència d’un socialisme no dogmàtic. Es tractava de servar la vertadera història de la Revolució d’Octubre, els conceptes de democràcia directa i assembleària, el consellisme, el control obrer i popular, el llegat trotsquista i la memòria de la lluita de l’Oposició Obrera dins del moviment obrer i, també, la importància de les lluites d’alliberament nacional antiimperialista que s’esdevenien arreu del món.

Quant a Arturo Van den Eynde, fundà el grup Comunismo. Posteriorment un sector majoritari liderat per ell mateix s’escindí sota el nom d’Organitzación Trotsquista (abril de 1972). Aleshores uns militants s’uniren al Secretariat Unificat que dirigia, des de París, Ernest Mandel, i pel març de 1971 funden la Lliga Comunista Revolucionària. Altres, com Aníbal Ramos, organitzen el PORE (1974). El II Congrés del PORE celebrat aquell any defineix el nou partit com a "secció espanyola de la Lliga Internacional per la Reconstrucció de la IV Internacional".

Aquest coneixement de la història, del marxisme i del desenvolupament del moviment obrer català i internacional el portaven a escriure acurades anàlisis de les situacions del capitalisme internacional i, més que res, de la situació dels països de socialisme degenerat. Coneixedor a fons de l’obra de Pierre Broué, d’Issac Deutscher, de Pelai Pagès, podia analitzar no solament els fets més destacats de la nostra història sinó donar versions summament útils de la degeneració de la burocràcia soviètica o parlar del socialisme amb profund coneixement de causa.

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (10-X-03)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!