Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

3 de setembre de 2006
Sense categoria
0 comentaris

Escriptors mallorquins: Pere Rosselló Bover

Pere Rosselló Bover i L’Infern de l’Illa 

 

Per Miquel López Crespí, escriptor 

 

Escriure de Pere Rosselló és parlar d’un dels investigadors més reconeguts del nostre fet literari i alhora situar, en els difícils viaranys del present, un escriptor de rel. L’altre dia en parlàvem a Santanyí, en una trobada informal amb l’escriptor Antoni Vidal Ferrando i el poeta Lluís Alpera. Ambdós escriptors excel× lents coneixedors de l’obra poètica i narrativa de Pere Rosselló. Entre moltes altres coses discutírem de les nombroses aportacions de Pere Rosselló a l’estudi dels moviments literaris a les Illes i a deixar constància de l’existència dels nostres escriptors i de la seva feina. Ara mateix em ve a la memòria aquell històric treball damunt la vida i l’obra de Miquel Àngel Riera titulat L’escriptura de l’home i que, un dia d’octubre de mil nou-cents vuitanta-tres em regalà el mateix Riera a casa seva amb una d’aquestes dedicatòries que, de sincera i autèntica, t’anima a seguir escrivint. L’escriptura de l’home (que publicà l’any 1982 "Sa Nostra") era la tesi de llicenciatura de Pere Rosselló (1980). Posteriorment hem pogut llegir L’obra de Salvador Galmés i Sanxo (1876-1951) (1981), Bearn o la sala de les nines de Llorenç Villalonga (1993), Els moviments literaris a les Balears (1840-1990), La literatura a Mallorca durant el franquisme (1936-1975) (1999), Els camins de la cançó: Vida i obra del P. Rafel Ginard Bauçà (1999), Bartomeu Rosselló-Pòrcel: A la llum (amb X. Abraham, 1999) i Els paradisos perduts de Llorenç Villalonga (2001).  [Continuar]

Pere Rosseló Bover es va donar a conèixer com a escriptor amb el premi Ciutat de Manacor de poesia (Antologia, 1977). Posteriorment obtingué també el Joan Alcover, dels Ciutat de Palma, amb Aplec de distàncies (Editorial Moll, 1978). Altres poemaris d’aquest excel× lent poeta, narrador i assagista són Llibre de la selva i altres poemes (1983) i L’hort de la lluna (1988). En narrativa infantil ha escrit Les aventures d’en Tres i Mig (1989) i El fantasma del País del Vent (1992). Com podeu comprovar, una obra prou valuosa i ja ben extensa en aquests moments. Ara bé, juntament amb Antoni Vidal Ferrando i Lluís Alpera arribàvem a la conclusió que Pere Rosselló, tot i haver enllestit una obra literària de primera magnitud, ha vist minvada la seva dedicació a la creació per la multitud d’entrebancs que ha significat la tasca de donar a conèixer l’obra dels nostres autors. Analitzant la brillant trajectòria de l’autor que ens ocupa es constatava que aquestes feines inajornables (enllestir aquella biografia, preparar les més diverses antologies de prosa i poesia, estudiar l’obra d’aquell autor, dirigir les col× leccions "El Turó" i "Tià de Sa Real"…) han fet que la seva obra literària no fos tot l’extensa que podria haver estat.

Alhora que comentàvem aquests fets miràvem de seguir indicis de llibres que sabíem ja eren escrits i que encara no s’havien publicat. Com aquell qui parla d’un gran secret i amb por d’haver parlat massa, Vidal Ferrando ens comunicava que havia tengut la sort de llegir una novel× la inèdita del nostre bon amic.

Aquests dies el misteri referent a la darrera novel× la de Pere Rosselló s’ha esvanit i, sortosament, ja tenim en les mans L’Infern de l’Illa (Tià de sa Real, 2002) que acaba de sortir a la venda en la Fira del Llibre d’enguany. Amb cites de Santiago Rusiñol, Maria Antònia Salvà, Josep Pla, Salvador Espriu i Dant Alighieri, Pere Rosselló ens convida a seguir-lo en un pelegrinatge autènticament dantesc per aquest Infern d’una Mallorca en vies de perdició. El nostre protagonista serà Santiago Rusiñol, retornant en un estrany viatge a través del temps. De la seva mà ensopegarem amb nous capítols del famós llibre L’Illa de la calma. Com ens explica l’autor de la novel× la: "…els capítols inèdits de L’Illa de la Calma reproduïts aquí són apòcrifs. Varen arribar a les nostres mans procedents de l’arxiu d’un conegut bibliòfil mallorquí, que els guardava com si fossin un tresor i no els havia mostrat mai a ningú".

Alhora el lector podrà descobrir aspectes ben diversos d’aquesta Mallorca feta malbé per l’especulació i el saqueig de recursos de la mà de Llorenç Villalonga o de Gabriel Alomar. Els profunds coneixements que de la nostra literatura té l’autor de L’Infern de l’Illa fa que l’estil de la novel× la, certs fragments, ens recordin Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Maria Antònia Salvà, Joan Maragall, Miquel Àngel Riera, Gabriel Alomar, Joan Alcover, Miquel Costa i LLobera, Mn. Antoni M. Alcover, Víctor Català… La utilització de certs fragments dels autors abans esmentats ens obri els ulls pel que fa referència a les possibilitats del collage literari.

L’Infern de l’Illa que acaba de publicar la col× lecció "Tià de sa Real" hauria de ser l’inici d’una represa que tots volem que sigui intensa i de llarga durada.

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (26-VI-02)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!