Sopar-xerrada: La desfeta del sistema financer valencià, amb Joan Ramon Sanchis Palacio.
Nova trobada dels sopar-xerrada en la seua XX Temporada. Vindrà Joan Ramon Sanchis Palacio per parlar-nos de ‘La desfeta del sistema financer valencià’. Divendres 5 de maig de 2017 a les 21:30 al Casal del Bloc jaume I de l’Alcúdia, C/ Sant Jaume -antic Santiago Apóstol-, número 31. Recordem que només heu de dur l’entrepà, de la resta ens encarreguem nosaltres. Us esperem!.
Joan Ramon Sanchis Palacio
UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
La crisi financera iniciada l’estiu del 2007 ha provocat nombrosos canvis en l’estructura del sistema bancari europeu, condicionats sobretot per les mesures que des de les diferents institucions públiques s’han pres arran de la caiguda de nombroses entitats financeres.
Ha transcorregut ja quasi una dècada des que es va produir la caiguda de Lehman Brothers el setembre del 2008, per la qual cosa pot ser un bon moment per a fer balanç sobre el que s’ha fet i també sobre el que no s’ha fet.
Perquè i cóm han desaparegut quasi totes les caixes d’estalvis i una part important de les caixes rurals i cooperatives de crèdit valencianes?, Qui han segut els responsables d’aquesta desfeta?, Quina relació ha tingut la corrupció dels polítics del PP i de determinats empresaris de la construcció en la desaparició de Bancaja, la CAM i el Banc de València?, Seria possible recuperar part del que s’ha perdut?, Quines mesures caldria prendre per a mantenir la xarxa de bancs de proximitat valencians que encara tenim, especialment, Caixa Ontinyent, Caixa Popular i les caixes rurals i seccions de crèdit de les cooperatives agràries?.
En aquesta xerrada s’explica el full de ruta seguit per a desmantellar les entitats bancàries valencianes, beneficiant així als grans bancs privats. Per a recuperar l’economia valenciana i generar activitat econòmica i ocupació és necessari mantenir un sistema bancari valencià propi i arrelat al territori i no cal bancs de gran dimensió dedicats a la especulació.
Joan Ramon Sanchis Palacio, Catedràtic d’Economia de l’Empresa de la Universitat de València i Director de la Càtedra d’Economia del Bé Comú UVEG-Generalitat Valenciana. Ha sigut Director de l’Institut de Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria IUDESCOOP i del Master Universitari en Economía Social de la Universitat de València entre 2010 i 2016. Premi extraordinari de Doctorat i especialista en banca cooperativa i banca ética.