NOSAL3 en som + de tres

Agenda ludicombativa comentada.

Arxiu de la categoria: Comentaris

Necessitem dos, tres… mil Josep Lluís Baussets.

Que tot arriba és cosa sabuda. Que un dia o altre el nostre veí, amic i company en la lluita per la normalització de la nostra llengua Josep Lluís Bausset ens havia de deixar, ningú no ho dubtava. Però dos dies després, encara ens costa assimilar-ho.

Els records més estimats que vam passar amb ell van ser curiosament, fent el trajecte del trenet (ara Metro València) de l’Alcúdia a València els dilluns després de dinar, ell a la tertúlia del Micalet, i potser després al concert de la Banda Municipal de València; nosaltres a l’Escola de Magisteri. Ell sempre portava un llibre, com nosaltres, per si no hi havia ningú amb qui xerrar, capbussar-nos en la lectura. Però quan ens trobàvem no era el cas… de seguida ens posàvem a fer un repàs de l’actualitat política, i com no, de com n’era de difícil la normalització de l’ús de la nostra llengua. Explicava moltes anècdotes, però també sabia escoltar i sobretot, preguntar. Quan apareixia algun personatge que no coneixia a la conversa solia preguntar:”eixe… és dels nostres?”.

En algun apunt anterior – quan solíem escriure cada dia- potser vam comentar algun d’aquestes trovades, ara només ens queda el record, la seua ingent tasca per les nostres senyes d’identitat: la nostra llengua, les nostres tradicions (el Misteri d’Elx), el nostre esport (la pilota valenciana), la nostra cultura, música… a veure si algú es preocupa una mica del seu amplíssim llegat periodístic i compila els moltíssims articles que al voltant d’aquests temes i podem gaudir d’un record més vívid d’ell. 

En fitxers adjuntem una entrevista que li va fer Ramón Trullenque Peris el 2007.
 

IMPASSE

Impasse

Volem dir: punt mort. El dilluns farem dos anys de
bloc i hem arribat a un punt mort del que trigarem a eixir una mica. Demanem
disculpes i esperem poder dedicar-nos-hi aviat una altra vegada.

Hem començat a treballar i no podem acudir a tot,
així que si teniu una mica de paciència ens tornarem a llegir aviat (cap a
finals de juny). Gràcies per tot.

Primer de maig. Manifestació i 5na Intercomarcal Cabotista.

No podem atendre el bloc com desitjaríem pels molts treballs que anem fent del PostGrau, així que, a poc a poc, anirem escrivint i a veure si podem posar al dia tot el que ens queda per comentar.

   El primer de maig passat, vam assistir, com des de ja fa molts anys, a la manifestació del dia internacional dels treballados i treballadores. Segons els nostres càlculs, (mai no et pots fiar de cap comptabilització) unes 10.000 persones ens manifestàrem en un ambient de reivindicació i de festa. Hem de fer notar que la quantitat de manifestants, tot i ser respectable, deixa molt a desitjar. Amb la crisi que estem patint (i que sempre anem a pagar els mateixos) València hauria d’haver estat plena de gent reclamant els seus drets laborals, i si les mesures preses per Zapatero els darrers dies, hagueren estat preses abans d’aquest dia, de segur que n’hauríem sigut molts més. Com sempre, ha d’haver un atac directe a un gran nombre de treballadors i treballadores per a que aquests reaccionen.

Una altra cosa que no ens va agradar gens, en arribar al final de la manifestació, van ser els diferents grups que es van anar formant (1.-CC.OO. i UGT; 2.- STPV; 3.- COS; 4.- CGT; 5.-CNT , que per cert no sabem on es van reunir) per llegir, cadascun d’ells, els seus propis manifests, cosa que deuria agradar a la dreta que ens governa: divideix i venceràs. Si en compte de fer un front comú a la causa treballadora, anem fent escissions particularistes, malament, no anirem enlloc. Pregaríem als sindicats i partits d’esquerra que feren un front comú per defensar els interessos dels més desafavorits, que es deixessin d’enfrontaments que a l’únic que beneficien és a la dreta carca. Com es fa? Posant al davant les prioritats de la classe treballadora, deixant de banda enfrontaments pel poder, afavorint la participació ciutadana en les decisions que els concerneix,… que reflexionen una mica, perquè a aquest pas no sabem on podem acabar.

    El mateix dia, primer de maig, ja per la vesprada-nit és va convocar la 5na Intercomarcal Cabotista, a la qual havíem promés anar, però malgrat tots els intents per aconseguir vehicle que ens traslladés a Benifairó de la Valldigna, finalment ens quedaren al poble. I com no vam anar no us ho podem contar, però hi ha amics que sí van poder anar i ells ens ho conten, a vosal3 i a nosal3.
Ací està el primer enllaç i ací el segon. 

   Bé, ens queda pendent resumir la taula rodona “Música, llengua i país” que l’SPL va oferir-nos al Col. Major Lluís Vives de València el dijous 6 de maig, el sopar-xerrada d’anit al casal del Bloc Jaume I de l’Alcúdia, amb Jordi Davó: “El provincianisme, un mal antic”, i a més, la columna de llibres llegits que tenim ací al costat i que amenaça cobrir-nos amb una allau si no fem aviat les ressenyes. Però primer és l’estudi, que ja s’està acabant el curs i encara ens queda molta feina a fer. Moltes gràcies per les vostres visites i seguirem, dintre de les nos3 possibilitats, oferint-vos els nos3 comentaris.

EL GOVERN VALENCIÀ RECONEIX PER PRIMERA VEGADA FILOLOGIA CATALANA EN LES OPOSICIONS A COSSOS DOCENTS

   Us copiem el correu que ens ha enviat l’octubre CCC al Carallibre. Una bona notícia que posa les coses al seu lloc:

El reconeixement, però, el fa amb un circumloqui i evitant anomenar-la 

(remet a un decret de l’Estat)

Acció Cultural i l’STE-PV (les associacions autores dels recursos judicials que han motivat les 35 sentències guanyades a la Conselleria) valoren el fet com un èxit

La Conselleria d’Educació ha acabat per admetre la realitat de la unitat de la llengua i reconeix en la convocatòria d’oposicions als cossos de mestres i professors la llicenciatura de Filologia Catalana per a acreditar el coneixement de valencià. 

Després de quasi 30 sentències del Tribunal Superior de Justícia valencià i del Tribunal Suprem, (les darreres, amb repetides imposició de costes), el conseller Alejandro Font de Mora ha signat dues resolucions en què, entre les titulacions que eximeixen de fer la prova de valencià, figuren les llicenciatures “que disposa l’annex del Reial Decret 1954/1994, de 30 de setembre”, decret que només recull Filologia Catalana per a matèries connexes amb la llengua pròpia.

En les resolucions només se citen pel seu nom les caduques llicenciatures de “Filosofia i Lletres, divisió Filologia (Filologia Valenciana)” i “Filologia, Secció Hispànica (Valencià)”, que fa més de 15 anys que són obsoletes i que, en qualsevol cas, van quedar homologades i substituïdes per la vigent llicenciatura de Filologia Catalana, segons l’esmentat Reial Decret 1954/1994. A més, l’àrea de coneixement de Filologia Catalana és des de fa més de 25 anys (Reial Decret 1.888/1984, de 26 de setembre) l’única àrea existent i l’única vigent i reconeguda per l’Estat.

El 1997 el Tribunal Constitucional ja va establir (sentencia 75/1997) que “català” i “valencià” eren denominacions equivalents i plenament constitucionals per a referir-se a la llengua pròpia i que “català” era el nom acadèmic de la llengua que l’Estatut anomena “valencià”. Des d’aquell pronunciament, totes les successives sentències del TSJCV i el Tribunal Suprem han recordat al Govern valencià que “aquella llicenciatura [de Filologia Catalana] avala sobradament el coneixement de la llengua d’aquesta comunitat, denominada oficialment ‘valenciana’ en el seu Estatut d’Autonomia i acadèmicament, ‘catalana’”.

Malgrat això, en totes les convocatòries d’oposicions, el Govern valencià del PP ha persistit a ignorar la legalitat i ha evitat esmentar Filologia Catalana, seguint el procediment contrari al normal en les lleis: no cita la titulació vigent (Filologia Catalana) i, en tot cas, indirectament les titulacions obsoletes, sinó que només esmenta les llicenciatures ja caduques, que no contenen el nom “català”. Ara, continua fent el mateix, però en previsió de més sentències contràries i de la reacció dels tribunals davant la seua rebel·lia a complir la llei, afegeix el circumloqui “sense perjuí del que disposa l’annex del Reial Decret 1954/1994”.

Acció Cultural del País Valencià i el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià – Intersindical Valenciana, juntament amb les universitats públiques valencianes, han hagut d’interposar recursos a cada convocatòria contra les resolucions del Govern valencià que no sols conculcaven la legalitat sinó que sobretot anaven contra les universitats valencianes i contra els estudis de molts valencians, que no eren reconeguts per la mateixa Generalitat que els hauria de potenciar com a la llengua pròpia. Ara, després de tantes sentències, es feliciten perquè el Govern valencià reconeix el seu error i canvia de rumb i l’animen a assumir amb normalitat el respecte per la llei, per la ciència, per la universitat i pels interessos dels mateixos valencians.

Davant d’aquest fet, Acció Cultural del País Valencià valora:

1.- Que aquest reconeixement és un èxit del treball realitzat per la nostra entitat i el sindicat STE-PV, en el sentit dels recursos presentats davant cadascuna de les convocatòries de la Conselleria que no reconeixien la titulació de Filologia Catalana com a vàlida per acreditar coneixements de valencià.

2.- Que aquest reconeixement continua el procés de fracàs del secessionisme impulsat per sectors de la dreta i de progressiu avanç del reconeixement de la unitat de la llengua i de la denominació de català al País Valencià. En aquest sentit, cal recordar l’intent de la consellera Cabanes d’imposar una gramàtica secessionista, durant la transició, que ha acabat amb l’acceptació unànim de la gramàtica estàndard unitària en base a les anomenades Normes de Castelló de 1932, que parteixen de l’assumpció del fet que el valencià és una variant dialectal de la llengua catalana. Som també lluny d’aquell famós “mig ambient” en els rètols d’una conselleria del primer govern valencià de PP-UV. Ara, ja assumida la gramàtica unitària i estàndard per part del Govern valencià, ha hagut d’assumir la validesa de la titulació de Filologia Catalana.

3.- Tanmateix, aquest és un reconeixement forçat, imposat per 35 sentències que el Govern valencià no pot continuar incomplint si no vol caure en un possible delicte de prevaricació. És per això que Acció Cultural es mantindrà vigilant perquè, a partir d’ara, totes les convocatòries incloguen el reconeixement de la validesa del títol de Filologia Catalana. També continuarem treballant perquè en un futur aquest reconeixement siga explícit.

4.- Acció Cultural valora a més la importància de disposar de 35 sentències favorables a la unitat de la llengua i a la legalitat de la denominació “català” també al País Valencià, pel que significa de base jurídica en favor de la llengua. I això ha estat possible precisament gràcies a la tossuderia del Govern valencià en no voler reconèixer la unitat de la llengua i la ineficàcia dels seus intents d’impedir-ho jurídicament.

5.- Acció Cultural entén que, donada aquest base jurídica i la perspectiva del fracàs continuat de tots els intents del secessionisme per crear una separació inexistent entre el català i el valencià, el Govern valencià hauria de reconèixer ja de forma pública el fet de la unitat de la llengua i començar a treballar positivament per la normalització i extensió de l’ús social de la llengua dels valencians. I ara té una oportunitat magnífica per a fer-ho, davant el debat a les Corts Valencianes del projecte de nova llei de la funció pública valenciana, al qual nombroses entitats, sindicats i partits hem demanat que es contemple l’anomenat requisit lingüístic per al funcionariat i, per tant, que els funcionaris de la Generalitat puguen atendre els valencians en la seua llengua. 

Finalment, Acció Cultural es referma en la seua decidida voluntat de continuar treballant per la llengua dels valencians de manera constructiva i positiva, avançant en el seu reconeixement jurídic i institucional gràcies a la tasca del nostre Servei Jurídic, i s’ofereix a tots els valencians per denunciar totes les situacions de discriminació lingüística que es puguen produir.

Joan Veny a la Facultat de Filologia. 27 d’abril

                 El passat dimarts, 27 d’abril vam assistir
a una Jornada de Llengua i Literatura a la Facultat de Filologia, on escoltàrem
a Joan Veny parlar
del capítol del seu llibre “Estudis
lingüístics valencians
”, publicat per l’IEC, “Era valencià l’autor
de Curial e Güelfa?”.

         L’acte el va presentar Antoni
Ferrando
(estava previst que ho fes també Emili Casanova,
qui no va poder assistir), fent una petita introducció del llibre i del seu
autor.

         En prendre la paraula Joan Veny, va
començar dient que estava molt satisfet de presentar el seu llibre en un lloc
com aquell, on sap que és estimat i del qual se sent i forma part, envoltat de
col·legues i estudiants.

         L’autoria de Curial i Güelfa ha estat
un tema que li ha interessat de sempre, i finalment podem llegir les
conclusions a què ha arribat en el seu estudi, conclusions que demostren que el
seu autor era valencià. Es tractava de fer un enfocament lingüístic per arribar
a elles. Des de bon principi Joan Veny tenia eixa intuïció, però calia
demostrar-la. Ens va parlar dels precedents: “Regiment preservatiu e curatiu de pestilència” de Jacme d’Agramunt, estudi de 1971;
“Paralelismos léxicos en los dialectos catalanes”, a la Revista de Filologia
Española el 1959, on ja es fan servir mots del Curial e Güelfa.

         Ens cal preguntar, remuntant-nos en els
dialectes actuals i als seus ascendents per arribar a afirmar que l’autor del
Curial és valencià. Com a exemple va posar a Coromines, al seu estudi sobre “Vides de Sants
rossellonesos
” de 1996, text del segle XIII. Fora del domini català,
Pfísterer sobre “Girart
de Rousillon
”. M. Hackett, francoprovençal prova que mitjançant l’estudi
lingüístic es pot establir l’origen de l’autor d’un text anònim.

         Va seguir exposant les diferents
propostes, basades en aspectes literaris i culturals que es poden resumir en
tres:

         *
L’origen de l’autor és principatí.

         * És una refosa d’una obra italiana.

         * És un problema “senza solucione”
(Sansone).

Va
afegir diversos comentaris sobre la filiació dialectal oriental:

         * Rubió i Lluch: “son anònim autor
degué de ser català oriental (més terminacions en –a que en –e).

         * Espadaler, 2003: “respon a l’oriental
(de Solsona)”.

         * Riera i Sans, 1993 diu que és una
falsificació.

 

         Finalment, els diversos comentaris que
proven la seua valencianitat:

         * Coromines, 1954: “El lèxic deixa
veure que l’autor és valencià”.

         * Coromines, 1986: es troben
valencianismes en escriptors d’altres regions (sense demostrar).

         * Antoni Ferrando, 1980.

         * Colon, 1975a: …”d’autor
probablement valencià”; i en 1975b, està quasi convençut pel que fa a la valencianitat
del llenguatge.

 

         L’argumentació de Joan Veny:

         * Àrea geogràfica, diatopismes,
basant-se en l’”Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC),
en el “Petit Atles del Domini Lingüístic Català (PALDC) i en la flexió verbal d’Alcover-Moll.

         *
Suport documental:

                   a) de textos valencians.

                   b) contrast de formes amb
textos d’àrea oriental.

 

         Altres característiques apuntades:

         * Vocalisme àton: a,e diferenciades (“treballar”
apareix moltes vegades)

         * Contrast amb el català oriental
(confusió d’a per e)

                   a)  inicial absoluta:  “ampresa” per “empresa”.

                   b)  inicial no absoluta: “jagant” per “gegant”, “llauger”
per “lleuger”, “llançol” per “llençol”, “sancera” per “sencera”, “maravella”
per “meravella”, “llaganya” per “lleganya”.

                   c) en posició interior: “resplandor”
per “resplendor”, “monastir” per “monestir”.

                   d) en posició final en
morfemes verbals: “miravan”, “feyan”, “deyen”, “pensavan”, “ploraven”.

         * Confusió d’e per a: “Sent” per “Sant”.

         * Confusió d’o per u

 

         Joan Veny va continuar afegint proves
fefaents (vocalisme tònic, diferències consonàntiques, lèxic de l’àrea
occidental) i acabà amb unes consideracions finals que són les següents:

         * És un text de català occidental. (a
per e)

         * Distinció entre o i u àtonesa (aquest
argument no és concloent)

         * Occidentalitat de la llengua.

         * Valencianitat fonològica i
morfològica del text.

per
acabar contestant a la pregunta de “Era valencià l’autor del Curial e Güelfa?”
: Ausades que sí. Caldrà aconseguir el llibre per veure i estudiar aquesta i
altres propostes sobre lingüística valenciana.

        

 

 

Els apunts més vistos del mes d’abril. I demà a la Manifestació del Primer de maig.

Comentaris del 23, 24 i 25 d’abril.

         Se’ns torna a acumular la feina.Comentaris dels actes, concerts,  manifestacions, trobades, a més de llibres llegits… començarem pel divendres passat i fins que ens cansem… la resta més endavant.

         El darrer cap de setmana també va estar ple d’actes commemoratius, reivindicatius i festius; començarem el divendres,23 d’abril  a la plaça del Tirant lo Blanc de l’Alcúdia, on es concentraren La Colla La Rosca de Tabal i Dolçaina, el Grup de Dansa i El Bolero de l’Alcúdia, el ball dels Cabuts i la muixeranga ElsNegretsacompanyats per unes desenes de persones que gaudirem de les músiques, els balls, les figures i els castells. Els Tornejants, que estaven anunciats, no van poder assistir i van excusar la seua absència. Vam estar patint tota la vesprada perquè l’acte era per a les 20:30 hores i havia estat plovent a ramalades intermitents. A l’hora programada ja feia una estona que havia deixat de ploure. Menys mal, vam respirar alleujats.

         En acabar, vam poder trobar vehicle per anar al concert de la Trobada d’Escoles a Manuel, i des d’ací agraïm a Nel, el dolçainer de Sueca la companyia i el trasllat. Destacar l’actuació de Senior i el Cor Brutal. El seu directe impacta a qui no els coneix i adelita a qui ja els ha escoltat… impressionants! Quedem pendents de l’edició del seu nou disc, del qual ens van oferir algunes peces, a més d’algunes ja clàssiques del primer disc (“L’experiència gratificant de Sènior i el Cor Brutal”).

         Dissabte 24 d’abril de matí acudirem per participar en una Jornada Pública, convocada per Xúquer Viu i que portava per títol. “El nou pla hidrològic del Xúquer: el futur del Xúquer i de l’Albufera en joc” a Albalat de la Ribera. La presentació i benvinguda a la Jornada a va córrer a càrrec de Joan Baptista Ferrando (Alcalde d’Albalat). La jornada es va dividir en dues parts. A la primera, “El nou pla hidrològic, diferents visions”, van participar Juan José Moragues,president de la Confederació Hidrogràfica de Xúquer; Alberto Hervàs, de la Sèquia Real de Xúquer i Gregorio López Sanz, de l’Asociación para la Conservación de los Ecosistemas de la Manchuela-Xarxa per una nova cultura de l’aigua. A la segona, titulada “Taula rodona: el futur del Xúquer i de l’Albufera en joc”, intervingueren, a més del públic present i prèvies les introduccions decadascun d’ells: Mario Jiménez de la S.E.O.- Birdlife; Pasqual Fortea, de la Comunitat de Regants de Sueca i Graciela Ferrer, de Xúquer Viu.

         De vesprada no vam voler faltar a la cita de la manifestació “Ja n’hi ha prou”,convocada per ACPV i on vam poder constatar que en som un fum i que ens agrada dir a les coses pel seu nom. En un ambient de festa i reivindicació, la manifestació va fer el recorregut habitual, però enguany, en arribar al Parterre, en compte de girar cap a la plaça Amèrica, vam tombar pel carrer la Pau fins la plaça de la Reina, itinerari que ens va agradar i pel qual felicitem a l’organització.  

         Diumenge de matí vam tornar a anar a Manuel per assistir a la Trobada d’Escoles, on passejàrem pels diferents tallers que, des de cada escola, preparen per als més menuts. Gràcies a la voluntat de milers de pares i mares, de mestres i d’uns quants ajuntaments, la nostra llengua ja té un assentament en la nostra societat. Per sort, encara tenim un poble que es resisteix a perdre la seua senya d’identitat més preuada: la nostra llengua. Ara falta la voluntat política de qui ens “governa”. Ens trobàrem per allà a Joan Batista Ferrando(alcalde d’Albalat) i a la seua dona, Isabel, i ens van comunicar que anaven a retre-liun homenatge a Josep Lluís Bausset. Ja ho havíem vist, però pensàvem que no hi assistiria (enguany fa 100 anys (!) i li “plouen” homenatges, que no rep de massa bona gana). Per convéncer-lo, li van prometre que vindria Paco Cabanes, el Genovés a rebre’l, com així va fer. Josep Lluís Bausset va fer acte de presència acompanyat per la seua dona i les seues filles, i a la biblioteca municipal, i entre unes poques desenes de persones, el vam homenatjar. Cal seguir la seua empremta en la lluita per la normalització de la nostra llengua i no defallir en ella.

         Açò és el que ha estat el darrer cap de setmana, ens queden encara una Jornada, el dimarts i l’actuació d’anit del teatre la Clau, de la qual no vam poder donar difusió per falta de dades, només sabíem el dia i l’hora, no qui actuava.Passeu un bon dia.
 

De l’1 al 5 d’abril: Perpinyà, Ceret, Cotlliure i Sant Esteve del Monestir.

           Feia
uns quants anys que no eixíem de casa per Pasqua, i enguany hem aprofitat la
coincidència del naixement del nostre renebot, el 23 de març, per a pujar cap a
la Catalunya Nord, on resideix amb els seus pares, els nostres nebots. Han
estat uns dies de descans, de conversar amb la família (també van pujar la
nostra germana i el cunyat, un amic i la neboda que estudia a Lleida), de
menjar plats tradicionals, com la paella amb carxofes i faves,  més innovadors (almenys per a nosal3), com
paella amb col i abadejo, i el darrer dia una fideuà amb fideus fins, ja que no
n’agafàrem dels originals.

        Ens
vam passejar per Perpinyà, on vam poder constatar que allà també hi ha “caperutxos”,
encara que només fan una processó el divendres, de 15 a 18 hores anomenada “Procession
de la Sanch” i a la qual no vam assistir. (copiem del tríptic:) A l’església de
Sant Joan Baptista hi havia un esdeveniment imprescindible, l’esplèndida Mare
de Déu dels Set Dolors del segle XVIIIé en una posada en escena grandiosa.
Vestida de negre, simbolitza el dolor de la mare de Crist durant la seva
passió. Des de fa uns anys, la catedral ha recuperat aquesta antiga tradició
catalana de vestir estàtues com si fossin persones reals. A més, el divendres
sant la catedral exposa un sagrari especial del segle XVIIé, cobert amb vellut
vermell, disposat al centre de l’altar decorat amb flors i envoltat amb ciris
de devoció. De vesprada vam anar a veure si hi havia alguna exposició a la
galeria “ácentmètresducentredumonde”, regentada per un alcudienc,  Vicent. Ni hi havia cap exposició, però ens va
ensenyar gustosament la galeria (2.000 metres quadrats de sales!) i ens va dir
que a la propera avisàrem amb temps… Ens va regalar algun catàleg d’exposicions
passades i el tríptic de la propera: Balbino Giner, valencià exiliat a França i
de qui trobàrem la tomba al cementiri de Cotlliure, molt a prop de la de
Machado. Vicent ens va dir que ens havia de deixar perquè volia anar a un
concert del “Festival de musique sacrée” a l’església dels Dominics, nosal3 ho
vam intentar, però no vam poder arribar a hora i ho haguérem de deixar córrer.

        El
dissabte de matí ens desplaçàrem a Ceret, a passejar i comprar pel seu mercat.
Així com a Perpinyà el català causa simpatia però no l’entén molta gent, a
Ceret el podies parlar amb total naturalitat amb qualsevol persona del poble,
que si no el parlava, l’entenia i feia l’esforç per fer-se entendre en un
català afrancesat molt interessant. El mercat afegeix a les parades que
normalment tenim pels mercats del nostre país, altres d’artesania, de menjars
ecològics casolans i… músics, bastants, cosa que ens va agradar molt, sobretot
una banda menuda de swing i jazz manouche que feia les delícies del públic.
Compràrem vi, formatge i samarretes. Per
la vesprada ens tornàrem a desplaçar a Perpinyà, on vam poder gaudir de diversos
espectacles referits a una setmana de desenvolupament sostenible (“3ème Fête du
Tri”) a la plaça de la República, mentre fèiem un cafè en una terrassa. Aquests
i altres actes de les poblacions dels Pirineus Orientals i de Girona els podeu
trobar anunciats a una publicació menudeta (del tamany de la cartelera Túria)
que es diu Le Petit Agenda, i que també està a la xarxa i per tant us l’enllacem
ací.

        Diumenge
anàrem a Cotlliure, on vam poder emocionar-nos davant la tomba d’Antonio
Machado, i no perquè siga un monument ostentós, ans al contrari, una llosa
coberta amb molts versos, banderes republicanes, de viatges d’alumnes d’IES que
deixen el seu record. Vam passejar pel poble i per la murada al mar. No
arribàrem fins al far perquè feia bastant vent, i s’ha de passar per un
corredor en alt, bastant ample, però que ens causà respecte i no vam anar-hi.
Per la vesprada eixirem a passejar per Sant Esteve del Monestir, que és on ens
estàvem a casa dels nebots, i no vam trobar a ningú pel carrer. Vam comentar
que allò era molt tranquil, potser massa i tot. En tot el temps que vam estar
per allà no vam veure cap policia, cosa que ens agradà i ens va fer pensar que
no feien cap falta, perquè no hi havia problemes pels carrers.

        El
dilluns, després de desdejunar, vam eixir els dos cotxes que ens havíem
aplegat, el de la germana cap a Lleida, a deixar a la neboda, i nosal3 cap
avall. En passar per Tarragona vam decidir parar a fer un tomb i mostrar la ciutat
a qui no la coneixia (us recorde que vam estar pel desembre de l’any 2008 per
allà una temporadeta), dinàrem i seguirem el camí cap a l’Alcúdia.

        No
sabem si hem fet una crònica o un rotllo pesat del tipus d’aquells que et volen
ensenyar les fotos del viatge… ja m’ho direu, si voleu. Bon dia! 

Per cert, en tornar ens vam trobar amb les noves agressions als veïns i veïnes i al barri del Cabanyal, però això ho deixarem per al proper apunt…

Els apunts més vistos del mes de març. Marxem a la Catalunya Nord.

Demanem perdó per, aquest any, no haver donat promoció a l’Aborigen i molta gent ha entrat a veure el de l’any passat.
No ens han enviat el correu, cosa que sí feren l’any passat i se’ns ha passat. Podem arribar a tot amb la vostra ajuda. I us la agraïm.
Bon cap de setmana llarg.
Nosal3 també emigrem, després de treballar pel matí, cap a la Catalunya Nord, a veure el nostre renebot.

Açò no pot ser!!!

         No ens agrada la setmana santa, i per això no ens
hem fet ressó mai des que començarem a escriure en aquest bloc.  Si ho fem ara és perquè ha arribat a les nos3
oïdes certs comportaments de confrares que van tindre lloc a la processó del
diumenge de rams, la del sepulcre. El costum de donar caramels, tan “arrelat” –
no sé com hi ha qui diu que és una tradició molt antiga!, la confraria més
antiga té poc més de 50 anys, feu els comptes, la postguerra…- ha degenerat
(al3 vegades també, però només entre amics i coneguts) i ens han dit que
bastants imbècils –perquè no se’ls pot anomenar d’altra manera- es dedicaven a
tirar per terra els caramels davant de xiquets immigrants per a que els
recolliren del terra, i fins i tot alguns els colpejaven al cap amb “piruletes”,
i al damunt reien la gràcia.

     Des d’ací fem una crida per a que la directiva d’aquesta
i d’al3 confraries que detecten comportaments similars, els facen veure que
això no és ser cristià, això és ser un racista xenòfob … i parem que ens
encenem.
    
     Si no ho déiem rebentàvem.

 

dissabte 27 i diumenge 28 – TROCA’L – AMPLIFICA’T – ÒSCAR BRIZ

         Continuem acudint a tot allò que ens
abelleix i que ho considerem necessari, útil o plaent i us ho contem per a
mobilitzar-vos a vosal3 també. Deixàrem el divendres pel mig de descans i dissabte
ja estàvem embarcats en al3 activitats.

         Dissabte 27, de matí (cap a les 11)
començàrem a muntar les taules del segon TROCA’L, el de primavera, i que
malgrat no haver augmentat l’assistència de “trocadors” (no sona malament), si
que vam observar que els intercanvis ja van realitzant-se en major quantitat i
qualitat. Quan acabem d’escriure açò mirarem si ja han penjat alguna foto i us
l’adjuntarem a aquest text. El proper Troca’l, el d’estiu ja l’anunciarem amb
antelació, promete’m que no passarà com en aquest, que li hem donat difusió en
molts altres llocs i per ací res de res; us ho devem. Notícia a altres llocs: Newslacostera,
Portalcomarcal,
Las
provincias
,

 

         De nit, a les 9 començava l’AMPLIFICA’T, el concurs que els
Joves d’Acció Cultural van decidir enguany fer-lo a l’Àgora de l’Alcúdia. Com
que a les 9 ens semblava una mica aviat per presentar-nos per allà, més que res
perquè no hi ha cadires, i aguantar moltes hores dret tampoc ens agrada, vam
decidir de primer veure quina pel
·lícula feien a Sala 33, després de
veure Cinema 3

i ho encertàrem: “La vida secreta de les paraules” d’Isabel Coixet, que ens va
deixar el cos amb una amargor que se’ns en va anar presentant-nos quan s’acabà
a l’Àgora. Hi havia molta gent (de l’Alcúdia ben poca, per cert) i tothom
esperava els qui havien de convertir-se en el plat fort de la nit: Sva-ters, a
qui feia molt de temps que no vèiem, i que ens van fer ballar i cantar al llarg
de tota la seua actuació. Aquest grup vebnia convidat a l festa i no
participava en el concurs. Ens va agradar la seua deriva cap al latin-jazz en
alguns temes. Els següents que van actuar van ser Lilit i Dionís, des de Pego i
que ens van agradar igualment. A part de l’ska (imprescindible per a tindre
èxit darrerament), ens van alegrar amb rumba, latin-jazz i ritmes balcànics…
a tenir en compte d’ara en avant. Una vegada acabaren els pegolins, van eixir a
l’escenari Batak, aquests de Granollers i que ens van recordar molt a
Dusminguet i conseqüentment a La Troba Kung-Fu, tal vegada per l’acordió que
tocava el cantant. La resta de grups van ser : Kòdul, del Pla de Bages; Lark
About d’Amposta; Pellikana, de Castalla; Eskak al rei, de Castellonet de la Conquesta;
Makesomareus, de Riba-roja de Túria; The Garrophones, de Sueca i Epstein Bar,
de Xixona, i dels quals no anem a dir res perquè no els hem escoltat i no els
vam veure a l’Àgora. És una llàstima que el local no estiga adequat per a fer
actuacions d’aquest tipus i que el so siga bastant deficient, però… què hi
farem és el que hi ha. Vam poder saludar per allà a Dani, dolçainer de Sueca; a
Tonet, de Benimodo; el Brey, de Castelló de la
Ribera; a Carlos, de València,
a Raimon, de l’Alcúdia, a
Majo, d’Alginet… i si em deixe a algú, que ho diga.

         Diumenge 28 al Black Note, vam poder
gaudir de l’actuació del nostre amic Òscar acompanyat pels músics que han estat
amb ell en aquests 10 anys de carrera en solitari. El acte estava emmarcat en
la cloenda del festival Barnasants que enguany portava per lema “Països
Valencians”. La llista de músics/convidats/col
·laboradors/amics és llarga i té
molta solvència: Nacho Villanueva i Xavi Alaman al baix elèctric; Àlvar Carpi,
Vicent Maravilla i Josep “Batusi” Pérez a les guitarres; Bernat Pellicer,
Vicent “Vinnie” Millo i Víctor Traves a la bateria; David Gadea a les
percussions; Abraham Rivas als teclats i a la flauta travessera; Juan Carlos
Masià a l’harmònica i Lisa-Jane Roberts als cors. Els millors de l’escena valenciana
arropant a un Òscar Briz pletòric que va anar desgranant cançons dels seus
discos amb les seues explicacions de les circumstàncies, del com i del perquè
de cadascuna d’elles. A més, va afegir dues cançons noves d’homenatge a
Salvador Espriu. Entre el públic molts dels amics i familiars que l’hem acompanyat
al llarg de la seua vida. I esperem aviat poder gaudir de l’enregistrament que
es va fer per publicar un disc compacte. Ací teniu la notícia al 3/24 de
hui de l’actuació d’Òscar Briz d’anit al Black Note. Allà també vam poder
saludar a Belen, i
quedar amb ella i amb Josep per al dimarts al teatre la Clau per veure a Miquel Pujadó.  Si no voleu que us ho conten i podeu, veniu i
gaudiu.
  

   Bé, de moment res més, esperem haver-vos
motivat a participar en alguna de les propostes que des d’ací us anem
anunciant, i si no podeu, almenys les podeu llegir de primera mà. Bon dia!

Les fotos del Troca’l encara no les hem pogut aconseguir… haurem de comprar-nos una càmera de retratar per a no dependre de…

15 de març… perdó! volíem dir 25 de març…

         El contracte és que no hi ha contracte.
Compartir experiències,  potser s’aprope
més a allò que volem dir. Tretze hores de dijous donen per a molt. Encara com,
que som + de tres!:

* Diàleg entre
escriptors i els lectors joves a la Universitat de València” on  trobàrem a faltar l’IES Èbols de l’Alcúdia,
encara que sí que participa al  Mes de
les Lletres de l’Alcúdia, tot s’ha de dir.

* “Poseu-me les
ulleres” Basat en la vida i l’obra de Vicent Andrés Estellés.  Un espectacle de Pep Tosar. Repartiment:
Pilar Almeria, Isabel Anyó  Andrés,
Miquel Gil, Enric Juezas i Joan Peris. Del 3 al 28 de març. Teatre  El Micalet.
 …i un entremig “treballat”…

         En primer lloc vam assistir al “Diàleg
entre l’escriptor i els joves  lectors a
la Universitat de València” on Maria Barbal ens va parlar de la  seua obra “Pedra de tartera” i després va
respondre a les moltes preguntes  que el
públic li va formular.  Carme
Gregori  es va fer càrrec de la  presentació, on va explicar-nos que enguany fa
25 anys de la seua  publicació, que era
la seua primera novel
·la
i que ja han arribat a fer-se  60
edicions. També ha estat traduïda a moltes llengües. La clau de l’èxit  de la novel
·la: en un món envoltats de TIC, és
innegable que vivim  desorientats, tenim
un present sense consciència del passat. La seua  lectura és una orientació per a entendre el
món, d’arrelar la identitat a la  memòria.

         Maria Barbal, a la seua introducció,
ens va parlar del treball de  l’escriptora com un treball solitari, però la
presència del lector es fa  imprescindible per a poder seguir escrivint. Escrivim,
llegim, per a que els  textos causen
algun efecte en nosaltres. Llegim des del que som, rellegim per  redescobrir nous sentits. Hui dia tenim
l’avantatge de poder llegir, no així  a
l’època que descriu la novel
·la. La llengua
del personatge la va haver de 
seleccionar amb cura per no fer-la excessivament estàndard, cosa que
no  el faria creïble, ni farcida de
dialectalismes que dificultaria la seua lectura   i
comprensió.

         “Pedra de tartera” no és una novel·la
històrica, va dir contestant a la primera pregunta, els noms dels pobles no va
voler localitzar-los   físicament, i es va inventar una toponímia
molt semblant a la del Pallars   (Pallarés, Montsent-Montsant…) . Quant a la
realitat dels personatges, va   contestar que en part. El caràcter del
personatge la va obligar a no forçar   l’estàndard o el pallarés, així que va
intentar identificar-se amb la  protagonista i explica una mica d’experiència
pròpia i un molt  d’experiències que li
han contat. Ens va recordar que ella va estudiar en  castellà i que l’aprenentatge del català el va
fer de manera autònoma.

         La pregunta que no podia fallar: referències/referents  literaris. Maria  Barbal va respondre dient que tota la
literatura. La lectura és un país  interior que nosaltres dibuixem amb la
capacitat retentiva del llenguatge i  que
fem servir a l’hora de comunicar-nos, d’escriure. Finalment va dir que  les seues primeres lectures van ser en
castellà, llegir en català era difícil i  tal vegada perillós. Quan la situació es va
normalitzar, ja vingueren les lectures en català i traduccions d’autors
estrangers.

            A sa casa es
parlava molt de la guerra civil, massa i tot. A la seua  família els havia afectat de manera negativa,
abans, i sobretot, després.  Escriure la
novel·la li va servir per descarregar tots els comentaris escoltats  durant tant anys. Aquest és el motiu de
l’elecció del temps de la novel·la.

         Se li va preguntar també per la passivitat de la Conxa, en
part, va dir, respon al seu caràcter 
(“suau de caràcter”). La família en aquella època tenia molta força
sobre els seus membres. I havia una autoritat que exigia obediència. Les dones
hui dia poden decidir. 

         El llibre va adreçat, abans que a ningú, a ella mateixa, no
pensava en  cap lector a qui dirigir-se.
Finalment el presentà al premi Joaquim Ruyra.  Quan escrius no ho pots saber, per a qui
escrius, i les circumstàncies no  depenen
de l’escriptora.

         S’han intentat fer algunes adaptacions cinematogràfiques,
però han fracassat totes. El guió està escrit, falta el convenciment. L’espai,
els personatges, m’és necessari visualitzar-los, per exemple la descripció de
la casa del padrí. Sí que s’han fet representacions teatrals amb èxit, amb
adaptació de Joaquim Vidal-Folc a llocs menuts, però al gener de 2011 s’està
preparant-ne una al TNC, que estarà 7 setmanes en cartell i després girarà per
ciutats i pobles. El 23 d’abril s’estrena a Alemanya.

         Va acabar donant 2 consells (perquè els
hi demanaren) als escriptors novells

         1.- Escriure, repassar, escriure,
repassar… insistir, les idees són molt volàtils.

         2.- Creu-t’ho, creu en tu mateix. 

         Què ha de témer: el desànim.

i dient-nos que
“Pedra de tartera” és el llibre que més ha fet per a que ella continue
escrivint.

         Per veure com ha anat, també han anat
confeccionant un bloc amb aportacions dels joves lectors i els seus professors.
Ací el teniu.

         Per acabar de arrodonir-ho, un parell
de paràgrafs de la novel
·la que són significatius:

1.-     M’agradava anar a estudi. Era diferent
de sempre, donava la sensació que ser nen era una mica bo. A les cases
semblaves una nosa. Si jugaves al paller, la canalla tot ho remenàvem; si t’acostaves
al foc i removies entre les cassoles amb els esmolls, posaven el crit al cel
parlant de no sé quina desgràcia; i, si arreplegaves alguna pedra o fusta per
jugar, només feies batudes. Tan sols si ajudaves a munyir, a pelar trumfes, a
portar llenya, estaves en lloc segur. Però això era ser gran i després no et
tocava ni el porró ni la rosta, que tu ets massa xic.

2.-    Els de ciutat són fets diferents, són una
mica melindros en això del menjar i de seguida els sembla que són els grans
senyorassos. Només que treballin darrere d’un taulell, ja se’ls puja la fumeta
al nas. Això ho explicaven els oncles i jo pla que m’ho creia de cap a cap,
però m’agradava que els cosins de Barcelona pugessin cada any, perquè era una
alegria veure com omplien la casa i s’abraçaven als oncles tot eixugant alguna
llàgrima i repetien: aquesta noia cada cop se us fa més  maca; i quins cabells més ondulats i bonics
que té! A Pallarés no es diu “noia” ni “maca”; aquestes paraules que jo entenia
sense fer-les servir em feien gràcia, i pensava que una llengua és com una eina
que cadascú l’agafa a la seva manera, encara que serveixi per a la mateixa
cosa.

3.-     I els
dies corrien de pressa. Encara no havia comprés que era ser mare amb l’Elvira d’un
any i ja se’m tornava a notar una panxa que anunciava un segon fill. Potser ara
seria un nen. No sé per què era aquesta una la preocupació més gran de tothom. Un
hereu. No sabia si jo també volia un nen, perquè era a l’ambient que era millor
minyó que minyona, o el volia perquè sí. Per tenir filla i fill, la parella.

        Un nen seria un home. I l’home té força
per a la terra, per al bestiar, per construir. Però jo no ho acabava de veure
clar. Quan pensava en les cases que coneixia bé, hi veia la dona com el puntal
més gran. Si pensava en casa meva, era mare qui feia o acoblava totes les
feines. No diguem tia. La dona tenia els fills, els criava, segava, tenia cura de
la cort, del galliner, dels conills. Feia la feina de casa i tantes coses més:
l’hort, les conserves, els embotits… Què feia l’home? Passar al davant en les
coses de fora. Quan s’havia de vendre una vaca. Quan s’havia de llogar a algú
per a la sega. No era palpable que l’home fes o fos més, però tothom repetia:
què és una casa de pagés sense un home) I jo penso: què és una casa sense dona?
Però allò que tothom deia des de sempre pesava molt. Jo només sé que volia un minyó.

 

         Cal dir que
el desplaçament fins a València ha estat el trenet/metro, línia 1. En tornar
vam dinar, una mitja hora de descans i amb la bicicleta cap a cremar el final
de la llenya de la neteja d’arbres. Tot traient-la i cremant-la, vam pensar en
la gran sort que podem de gaudir del passat i del present atenent als treballs
que exigeix el conreu de la taronja (o de qualsevol altre). Va ser el nostre
petit homenatge a les dones i homes, que com Conxa a la novel
·la de “Pedra de tartera”, que deixen la seua suor als horts de la
nostra terra. No havíem agafat rellotge, així que calcularem malament i
tornàrem a casa a les 18:10, i havíem quedat estar a les 18:15 a punt per anar
a València a veure

“Poseu-me les ulleres” obra basada
en la vida i l’obra de Vicent Andrés Estellés, una telefonada demanant una
estona per dutxar-nos ho arreglà tot.

         “Poseu-me
les ulleres” no és  espectacle de teatre
convencional. En cap sentit; no és un espectacle modern, ni antic, ni de
repertori. És un espectacle autobiogràfic que fa un ús d’un llenguatge basat en
la narrativa documental i en la narrativa dramàtica. En aquest cas es narra la
vida del poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés. L’espectacle proposa una
recerca dels episodis més rellevants de la seua existència i buscar les
connexions que existeixen entre la seva vida la seva obra per tal d’oferir a l’espectador
un conjunt de sensacions emocionals, catàrtiques que el vinculen d’una manera íntima
al cosmos del poeta valencià. L’espectacle està concebut i estructurat com un
concert de música popular per  guitarra,
veu, orador, contertulià, cantinera, ballarina i vídeo. Un sextet peculiar per recórrer l’existència d’un poeta irrepetible.

Pep Tosar.

         Afegir
que fins el dia 28 del present mes encara podeu anar a veure-la, al Teatre El
Micalet
de València.

Divendres 5, divendres 12. Adrià Pina. Òscar Briz & Cristina Blasco. Xúquer Viu.

         Divendres passat, a més d’assistir de matí a la III Jornada de Psicologia i Llengua que ja us hem detallat, teníem moltes saons per atendre. A les 20 hores teníem dues dues inauguracions d’exposicions on acudir, i vam triar la de l’amic Adrià Pina a la Casa de la Cultura de Carlet.

 

 

         Sota el títol “marilyn 000” Pina revisita una de les icones més reproduïdes del segle XX amb el seu toc particular, que encara que estiguem saturats de veure-la, ens la presenta com una imatge nova, fresca, ens nous contextos, situacions i per suposat, un enfocament pop que, tot i recordar-nos en algunes teles a Warhol, al nostre modest entendre, el supera amb escreix. Copiem un extracte del tríptic:

         “Marilyn 000 està concebuda com una succesió seqüencial d’experiments formals i tècnics que tornen a posar sobre el terreny de la creció l’ampli ventall de recursos iconogràfics que Adrià Pina analitza, esmicola i deconstrueix sense abandonar el personal estil que ha configurat el seu segell com a artista plàstic.”

         L’exposició es pot veure des del 5 de març fins al 9 d’abril a la Casa de la Cultura de Carlet i des del 15 d’abrilfins el 16 de maig a la Casa de la Cultura d’Alzira. Aquesta exposició està patrocinada per la Fundació Caixa Carlet.

 

         Més tard, cap a les 21:30 hores, ens encaminàrem cap al casal del Bloc Jaume I de l’Alcúdia per assistir alsopar-xerrada que sota el títol “El paper de les comarques en la cultura valenciana”, havien de fer Manuel Sanchis-Guarner Cabanilles i Emili Casanova Herrero. I diem havien, perquè en arribar ens comunicaren que Manuel Sanchis-Guarner havia telefonat feia un mes dient que li anava a resultar impossible acudir a la cita, i Emili Casanova va telefonar pel matí dient que tenia problemes gàstrics i que si no millorava no vindria. Ens havíem aplegat una bona colla, i com que ja estàvem allà, vam sopar i xerrar entre nosal3. Cap a les 22:30,recordant que eixe dia el nostre amic Òscar Briz presentava un nou disc del projecte amb Cristina Blasco, anomenat “Hotel Paraiso” i del qual ja us vam parlar el setembre del 2008 (aleshores estava encara en preparació i es deia “Dos gardenias“), decidírem acabar la vetlada gaudint de l’actuació. Us copiem (traduint-la, sí, aquesta vegada el disc està cantat en castellà) la contraportada per a que us feu una idea:

 

 

         “Cristina Blasco és Victòria en l’Hotel Paraiso. Les cançons d’una història femenina.Victòria és una dona que ronda el quaranta anys i viu a la ciutat. Cantant de professió i separada, treballa a l’Hotel Paraiso, una espècie de club nocturn on a més de música i copes, també es practica encobertament la prostitució. En la seua vida abunden les confessions de taulell de bar amb perdedors de tot tipus, gent per la qual ella sent una especial tendresa, que conten històries de cors trencats i relacions que acabaren malament. Del seu passat li queda el solatge amarg de qui sap que s’ho jugà tot a una carta i ho va perdre. Sempre hagué homes en la seua vida disposats a abusar de la seua condició. El present és un continu obstacle de dificultats econòmiques, un exercici quotidià de supervivència en la jungla de l’asfalt. Per això ella s’aferra als seus somnis que encara que mai es van acomplir, encara li serveixen com a vàlvula d’escapamenti finestra a l’esperança. Uns somnis que li permeten mantindre la dignitat.  

         I ahir, divendres també (a veure si ens posem al dia, que açò no pot ser), vam assistir a l’Assemblea anual de Xúquer Viu a la Casa de la Cultura de Sueca, on repassàrem que férem l’any passat i què queda encara per fer, que no és poc. En acabar sopàrem a “El niu” i allà continuarem xerrant i gaudint de bona companyia fins les dotze.

Segona part III Jornada Psicologia i Llengua: intervencions debat

Reprenent on ens quedàrem la sessió anterior, i després de
la pausa-café…

         Començà la ronda de debat Ferran Suay,
a qui vam conéixer a l’assignatura  “Recursos
humans i màrqueting lingüístic” del màster. Ens parlà de les diferents actituds
respecte a la llengua. En una societat amb membres  bilingües (les societats mai ho són), podem
distingir entre persona capacitada al bilingüe i discapacitada a qui és monolingüe.
De les diferents actituds dels discapacitats que van des de l’hostilitat a la displicència i al respecte, les dues primeres mantindran la
discapacitat i el respecte portarà cap a la capacitació. Als capacitats, l’hostilitat
i la displicència els provocaran autoodi i minvaran les capacitats, i el
respecte pot augmentar l’ús de la llengua.   

         De les conductes observables va
destacar la timidesa lingüística, i la va il·lustrar amb l’exemple de la frase
de Ramon Torrens “Més que catalanoparlants som catalanocallants”. Una altra
conducta observable és la convergència al castellà que va des de Resistent, que
insisteix abans de canviar de llengua; Reactiva, que canvia al primer senyal; i
Proactiva, que inicia la conversa en castellà… i tot açò… com es manté?
Recordem que el castellà està “avalat” per més de 500 lleis que imposen el seu
ús (amb sancions als infractors). El seu aprenentatge és aplicat per
contingències: reforç, càstig, desemparança.

         Ens va proposar diferents
classificacions de bilingüismes amb foto inclosa (veuré si puc afegir-ne alguna en
adjunts) que van del bilingüisme castellà/espanyol del metro, bilingüisme
unidireccional: per què les parades de l’Albereda, d’Aragó, de Colom, es diuen
en castellà? Bilingüisme folclòric  Centre
de Qualitat “Manuel Sanchis Guarner”, on ens atenen i tot està en castellà;
bilingüisme imbècil: jersei/jersey; bilingüisme imbècil + unidireccional Castelló/Teruel
Castellón/Teruel.

         Quina conducta alternativa (possible)
podem aplicar:

         L’assertivitat lingüística, que
consisteix a parlar sempre en valencià, canviar de llengua només quan l’interlocutor
no està capacitat i ho demana; i sentir-nos còmodes fent-ho. Abans d’acabar va
deixar unes quantes preguntes a l’aire per al posterior debat:

Què
necessitem? Un canvi d’actitud?, un canvi de conducta?, conducta, de qui?, i
com?. Finalment dues citacions:

“Si jo estudie la llengua de l’altre i l’altre no respecta
la meua, parlar la seua llengua deixa de ser un gest d’obertura per
transformar-se en un acte de vassallatge i de submissió” (Amin Maalouf)

“Parleu la vostra llengua sempre que pugueu. Feu-vos el
propòsit de parlar en català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara
els hàgiu parlat en castellà” (Till Stegmann)

            Ismael Díaz intervingué seguidament per
a explicar que en els models acadèmics de l’Educació, de la Universitat no s’ha
avançat des que es va arribar  a una
certa fita. A l’escola s’ha avançat en competència, però estem perdent l’ús, i posa
l’avaluació de l’oral de l’anglés com a exemple del que hauria de fer-se en el valencià
i no es fa. També afecta l’actitud dels docents, que poden veure’s desil·lusionats,
funcionaritzats… Una altra actitud individual és la dels professionals
(psicòlegs, arquitectes,…) als quals se’ls pot considerar herois: no solen
tindre cap instrumentació tècnica (tests, programes, …) Va afirmar que dintre
de l’àmbit de les relacions professionas de psicòlegs es donen situacions d’incomoditat.

 

         El torn d’intervencions al debat el
tancà J-Lluís Domènech, professor de Llengua i literatura i membre de l’A.V.L.
que aportà altres dades que no s’han exposat anteriorment de l’àmbit de la
psicologia. Els tres factors que destacà van ser l’Actitud amb la llengua, el Nivell
assolit i l’Ús que en fem d’ella, quan més vaja qualsevol d’ells, més aniran els
altres. Va dir que igual com abans s’havia dit (a la conferència) que qui vol
aprendre, aprèn, qui no vol aprendre, no aprèn.

         Quant a les actituds individuals i
col·lectives que podem adoptar, va proposar:

         1.- Optimista: té molt de futur. No
coneix la problemàtica.

         2.- Pesimista: no hi ha res a fer,
aturar la lluita. Submissió.

         3.- Realista: recomanable, lluita,
constància, es poden solucionar molts problemes.

         ¿Per què el valencià no va a més?
Segons les enquestes fetes, l’augment d’immigrants farà baixar la proporció de
parlants. Açò no vol dir que la nostra llengua es parle menys pels immigrants. Si
els parlants valoren positivament la pròpia llengua, possiblement els immigrants
ho valoraran positivament també.

         El mercat del valencià està regulat i a
més intervingut a favor del castellà des de sempre. Cal també observar els
grups polítics com s’han comportat i com es comporten. Quan s’aprovà la LUEV,
les actituds són contradictòries. Segons un estudi d’Enric Soria, quan més s’ha
usat el valencià a les Corts va ser en l’etapa de Lizondo i U.V. Acaba amb la
pregunta: quina actitud és la millor i quina la pitjor?

 

 

Cada vegada agafem pitjor els apunts, si hi ha alguna cosa incorrecta, pregaríem que ens ho comunicàreu, gràcies.

Encara va haver un debat posterior, però haguérem d’anar-nos-en per agafar el trenet, el transport públic és el que té…