BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

Un ‘repte’ enginyós per fomentar la lectura

Publicat el 28 de febrer de 2011 per aniol

Des de fa ja uns quants anys, Meri Gallego, afincada a Brussel·les, i més coneguda com a Meribelgica, proposa un joc interessant l’objectiu principal del qual és la lectura. Es diu El Reto i a partir d’unes instruccions prèvies, se’t planteja un repte que consisteix a llegir un número determinat de llibres. Aquest any, el Reto 2011, es tracta d’un repte “con mucha química“: s’han de llegir 30 llibres en total, cadascun dels quals representa un element químic.

Jo vaig conèixer aquest web el 2009 i m’hi vaig afegir de seguida. El Reto 2009 es plantejava com una immensa partida de pòquer i  havies de llegir un total de 34 llibres que representaven la disposició de les cartes en una partida de pòquer.

El Reto 2010 es deia un Reto con carácter i es tractava de llegir llibres segons el número de caràcters del títol del llibre fins arribar a 365 caràcters, tants com dies de l’any. N’havies de llegir 25, més quatre de propina que valien com a 10 caràcters, i havien de ser 25 llibres ordenats de l’u al vint-i-cinc pel número de caràcters del títol, és a dir un llibre que tingues una lletra per títol, un altre, dues lletres; el tercer, tres lletres, etc.

El repte l’assoleixes si al llarg de l’any llegeixes el número de llibres que se’t demanen complint les normes prèviament establertes. Amb tota franquesa us diré que no n’he superat mai cap, però sí que intento aplicar els llibres que llegeixo a les pautes d’El Reto i vaig omplint els buits fins on arribo.

Les autoritats culturals haurien de copiar aquestes iniciatives particulars. El foment de la lectura és un aspecte que hauria de ser vital en aquests temps que corren de devaluació de les humanitats. I amb les tecnologies 2.0 el ventall de possibilitats és infinit i enorme.

Us aconsello que us passeu per aquest web i si us ve gust, us registreu i a llegir. Es tracta d’un joc; he sentit a dir opinions com: “No m’interessa el Reto perquè a mi ningú m’obliga a llegir certs llibres“. Si el llibre que llegiu us serveix per al joc, oli en llum, sinó no passa res, ja en sortirà un altre que us vagi bé.

Ningú obliga a res, simplement cal imaginació i molta lectura. La que sigui, però lectura al capdavall.

sergi borges


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.