BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

SOM BEN POCA COSA

10 d’abril de 1815.
El Tambora entra en erupció en una illa d’Indonèsia, aniquilant la seva població. Això és tot? Noooo….

1816:

Europa espera la primavera que no arribarà mai. No deixa de ploure i de nevar i els rius es desborden. 200.000 persones moriran de gana en els anys següents.
Als Estats Units les gelades i la sequera maten les collites; vedells i xais moren tan sols néixer.
Al Canadà, el desgel no s’arriba a produir. Es baten rècords històrics de temperatures baixes, mai vistos. 300 km de gel entorpeixen l’arribada dels vaixells amb subministraments.
A la Xina el fred mata arbres, collites i búfals. Les inundacions provocades per una alteració dels monsons acaba de rematar la jugada.
La mateixa alteració del monsó provoca una epidèmia de còlera que s’estén des del Ganges fins a Moscou.

 

Les gelades i nevades arriben a Taiwan, un país tropical.
Les espantoses collites arreu fan pujar el preu dels aliments. Al Regne Unit i a França es produeixen revoltes causades per la fam. A Suïssa arriben a declarar l’estat d’emergència – pagesos desposseïts, vídues i nens abandonats han inundat les grans ciutats, que ara van plenes de prostitutes, pidolaires, carteristes i lladres.
A Irlanda, a més a més, un brot de tifus contribueix a la mort de 100.000 persones.
A Hongria hi neva neu de color marró. A Itàlia no, és vermella.
A Suïssa, John William Polidori i Mary Shelley visiten el seu amic Lord Byron, però el mal temps no els deixa sortir de casa. Ella escriu Frankenstein, Lord Byron escriu el poema Darkness (Obscuritat) i Polidori la novel·la El Vampir (gran demostració del fantàstic estat d’ànim de tots tres).
A Anglaterra William Turner pinta una col·lecció d’aquarel·les per reflectir unes postes de sol excepcionalment rogenques.
A Alemania, a conseqüència de l’augment dels preus de l’avena, Karl Drais decideix buscar una alternativa al transport a cavall i inventa el velocípede, antecessor de la bicicleta.

1817
Hivern. A Nova York – que rep una allau migratòria massiva de granjers arruïnats des de Nova Anglaterra, i Vermont-  la temperatura arriba als 32ºC sota zero. Es glaça la badia fins al punt de permetre el pas de trineus arrossegats per cavalls.

1818
Juny. A Suïssa, la paret de gel que s’havia format a la glacera Giétro dos anys enrere s’esfondra amb resultats catastròfics.

I tot perquè el 10 d’abril de 1815 un volcà a la llunyana Indonèsia va entrar en erupció enviant tones de cendra i sofre a l’atmosfera, que van alterar el clima del planeta. Ens creiem els reis de la creació, però som ben poca cosa.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.