15 de gener de 1973

La guerra del Vietnam, encara activa, anava arribant inexorablement a la seva fi. Recordem que a París s’hi celebraven unes converses d’alto el foc. Els resultats, lents, s’anaven traduint en fets. La notícia del dia d’aquell dilluns 15 de gener de 1973 fou que el president dels Estats Units, Richard Nixon, anunciava la suspensió total dels bombardejos al Vietnam del Nord. Repetim, una vegada més, que les converses de pau eren dutes a terme, en representació dels USA, per un personatge ben sinistre: Henry Kissinger. Per part vietnamita, hi havia Le Duc Tho.

A Brussel·les,  se celebrava el primer consell de ministres de l’Europa dels 9. La presidència era per a François Xavier Ortoli, representant de França. Va ser un dia de gala per a la CEE (Comunitat Econòmica Europea), ple de grans discursos florits.

I mentre a dues de les grans capitals europees tot era bombo i
platerets, a Berlín es produïa una d’aquelles notícies que amb el temps prenen i tenen una rellevància especial. Un suboficial de les tropes de vigilància
de fronteres de la República Democràtica Alemanya aconseguia fer-se
escàpol i s’evadia cap a l’Alemanya occidental. Ho va fer a primeres
hores del matí, aconseguint creuar el Mur per una zona sense mines. Al
migdia es va notar la seva absència, fet que va comportar una gran
recerca per part de la policia de l’Alemanya oriental.

Si a la República Federal d’Alemanya et descobrien i t’enganxaven com a fugitiu, t’enviaven de nou a la part oriental on eres jutjat. Les penes podien arribar fins a vuit anys de presó. Si eres policia o guàrdia fronterer o militar –com és el cas que
esmentem aquí — et tiraves cinc anys de presó i després la pena que t’havia caigut (per anar armat i posseir secrets d’estat). I el més gros de tot: si ajudaves el fugitiu i l’amagaves, et podia caure…cadena perpètua!!!

sergi borges

Aquesta entrada ha esta publicada en Generació 1973. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.