7 de gener de 1973

Aquell diumenge 7 de gener, el món ens ensenyava la foto d’una somrient Sofia Loren que acabava de parir un nadó. Un altre de la lleva del 73.

La vida es contraposava amb la mort…i la paranoia. El cap dictador de l’estat espanyol havia fet una recepció al seu palauet i un dels seus generals, el funest Castañon de Mena (atenció al nom) exposava en veu alta les teories paranoiques i persecutòries d’una ideologia muribunda i decadent. Aquest home deia: “Se habla por todos de defensa; nadie ataca, pero la guerra està presente“. I és clar les forces armades d’aquest estat dictador demanaven  “una mayor atención presupostaria“. Qui eren els còmplices de tot plegat? Els reis d’Espanya, of course.
Una altra notícia que ens transporta cap aquest 2009 és la que deia: “Es reforçen els serveis d’urgència de la seguretat social”. La causa era grans brots de grip. El gran Perich publicava a La Vanguardia Española un acudit on un home, tot veient la televisió, escoltava: “I per acabar les notícies esmentarem un timid brot de grip que ha arribat al nostre país…” i rematava “i a continuació veurem un reportatge de mitja hora sobre la greu grip que assota França…”.

 En política internacional, el conflicte palestino-israelià era tan viu com a l’actualitat. Fa 35 anys, el govern de Tel Aviv acusava el president coronel libi Muahamad El Gaddafi de promoure un boicot contra Israel per part de 5 països africans: Niger, Mali, Uganda, el Txad i la República Popular del Congo trencaven relacions diplomàtiques amb Israel. A l’altre bandol, la notícia es trobava a El Caire, on s’iniciava el congrés anual palestí.  

I per acabar una notícia d’esports. Una notícia funesta. Recordeu fa un parell d’anys que el Sevilla C.F perdia un jugador, Antonio Puerta, que va caure fulminat sobre la mateixa gespa? Van aconseguir reanimar-lo, però moria hores després a l’hospital. Doncs bé, al Sevilla no era la primera vegada que li passava això. Aquell diumenge 7 de gener l’equip andalús jugava a Santiago de Compostela contra el Compos. Un jugador del Sevilla, Pedro Berruezo, extrem esquerra, va caure fulminat a la gespa i va morir a l’acte. Les informacions d’aquell dia encara no sabien si havia estat un infart de miocardi o un infart cerebral.

Fixeu-vos, doncs, com coses que passen avui no són noves. Moltíssimes tenen els seus referents.

sergi borges

  

Aquesta entrada ha esta publicada en Generació 1973. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*