BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

Cagum el Pare Noel

És fàcil trobar per Internet campanyes contra Santa Claus (també conegut com el Pare Noel). I és lògic. Aquest personatge vestit com una llauna de coca-cola és un producte de màrqueting americà que ha envaït de manera vergonyosa tot el món. I la gent hi ha caigut de quatre potes i ha deixat de banda tradicions reals que formen part de la cultura dels seus països per ensenyar als seus fills que un paio gras i ridícul vestit amb els colors de la Coca-cola (i això ho diu tot) els portarà els regals de Nadal. És senzillament espantós.
Hi ha però, grups de resistència contra aquest invasor, per motius molt diversos: des de la defensa de les pròpies tradicions, per motius religiosos, i, ja dins el mateix món anglosaxó contra el consumisme exacerbat que representa, doncs ara per ara, aquesta figura no representa res més que això.
Algunes campanyes anti-santa que es poden veure són:

http://www.anti-santa.cz/index_en.php
una pàgina txeca que es queixa que, fins i tot sota el domini rus, no es van deixar imposar la figura del Ded Moroz, l’equivalent rus al pare Noel i per tant, ara no han de deixar que aquest personatge envaeïxi aparadors i foragiti les autèntiques i boniques tradicions autòctones.
http://home.no.net/~htoerrin/ffnb/asla.html
pàgina de l’exèrcit d’Alliberament contra Santa Claus. Entre altres reflexions diu: Per mi, aquesta enorme fixació amb Santa és un símptoma d’una malaltia arrelada en la nostra societat. Si ja no tenim cap mena de creença n’hauríem d’assumir les conseqüències enlloc de provar d’omplir el buit amb estupideses sense sentit. És que la vida ha esdevingut tan buida que l’hem d’omplir de ninots de Santa claus? Si és així, és un indici que alguna cosa va molt malament.
http://www.offbeatenough.com/2006/11/27/anti-santa-campaign/

Ens expliquen per què han prohibit els pares noels als mercats alemanys i austríacs.
http://yosoydelosreyesmagos.com/

Una campanya pro Reis Mags i contra el Pare Noel.

http://www.osona.com/?seccio=noticies&accio=veure&id=11002

Ens parla de la presentació d’un llibre per part de la campanya Cagum el Pare Noel, que també ha organitzat un taller de tions:
http://www.osonacomarca.com/index.php/weblog/comments/cagum_el_pare_noel_organitza_un_taller_de_tions/

I per acabar, voldria expressar la meva solidaritat amb el grup Gazte Asanblada d’Ortuella, al país Basc, que van posar un Pare Noel penjat d’una forca al seu local i l’alcalde del poble els ha obligat a retirar-lo per les protestes d’alguns veïns – cosa que demostra definitivament que la gent és idiota.
I també podríem fer un darrer esment a l’odiós anunci de movistar, que passen cada cinc minuts i que no té cap mena de gràcia…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

  1. Molt abans que el primer Santa Claus (1931), fins i tot abans que la Cocacola (1886)… el Joulupupuki de barba blanca anava vestit de vermell i junt amb la seva dona Joulumuori i els follets Tontuu fabricaven les joguines que es regalaven per Nadal, i després les repartien en un trineu tibat per rens.
    Des de la instauració del Gran ducat de Finlàndia (1809, Suomen suuriruhtinaskunta) aquesta tradició Sami  va anar substituint la tradició sueca del Gävlebocken.
    Foren els emigrants finesos els que portaren aquesta tradició arreu, primerament Rusia i Polònia i posteriorment als Estats Units.

    El Pare Nadal porta el doble d’anys a Europa que no pas a Amèrica!!!!!!!

    Aquestes campanyes contra el Santa Claus em semblen una típica mentida de catòlics mediterranis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.