BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

3 de gener de 1973

Publicat el 3 de gener de 2009 per aniol

El 3 de gener de 1973 era dimecres. Durant els dos primers dies de l’any no hi havia hagut diaris i La Vanguardia obria el dia amb una foto de portada des de la plaça de sant Jaume de Barcelona on els ciutadans barcelonins van donar la benvinguda el 1973. He fet un recull de notícies, molt breu i esquemàtic i massa ràpid, d’aquell dia. És una primera aproximació que més endavant, si puc, ampliaré. De tot això fa just avui 36 anys.

Notícies que podrien ser com les d’avui. Per exemple, a Mataró s’havien produït greus desperfectes al passeig marítim a causa d’un fort temporal, o que dos alpinistes restaven desapareguts als Picos de Europa, on havien de suportar temperatures de menys 25 graus centígrads.

Hi ha d’altres notícies que sortosament ja no són com les d’avui. O sí. A Pamplona, s’acabava de reinaugurar un monument al general Sanjurjo, el qual havia estat reparat perquè un “artefacto explosivo” l’havia destruït. Recordem que el general Sanjurjo, a pert de ser el nom d’un carrer de Barcelona durant massa anys, va ser un sinistre i pèrfid militar, una de les mans dretes de Franco.

També s’anunciava amb “bombo y platillo” la construcció a Castelló d’un…aparcament subterrani!!! Deuria ser l’especulació del moment.

Els diaris de l’època recollien les reaccions que havia produït el missatge de cap d’any del Jefe del Estado. Aaaaaarrrrgggghhhh!!! A les primeres de canvi ja ens trobem amb el pollastre. Les reaccions al discurs destacaven per “l’optimisme i l’esperança en el futur”, marcat per un canvi “aperturista”. Ha ha ha ha!!! Suposo que l’optimisme es devia a que cada vegada el veien més cascat. Avís per a navegants: el jefe de estado que governava Espanya era Franco, of course.

Una de les notícies més divertides fa referència a Telefonica. La cèleberrima companyia anunciava que “San Andres de la Barca” y “San Celoni” s’integraven a la  “red automática provincial de Barcelona y red automática nacional”. Els habitants d’aquestes poblacions havien de marcar el 00, esperar el to i marcar el número. Increïble avui dia!!!

A principis de gener de 1973 el FC Barcelona anava…líder!!! de la lliga espanyola. Aquesta sí que es com ara!!!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.