BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

200 anys d’orgulls i prejudicis donen molt de sí

Publicat el 28 de gener de 2013 per aniol
“It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.”
Avui fa 200 anys que es va publicar Pride and Prejudice (Orgull i prejudici), un dels clàssics per excel·lència de la literatura anglesa.
Se n’han fet nombroses adaptacions teatrals –entre elles una de musical-, cinematogràfiques -la darrera el 2005 amb Keira Knightly i una de les primeres protagonitzada per Lawrence Olivier el 1940 i la curiosa versió estil Bollywood, anomenada Bride and Prejudice-, i adaptacions per a la petita pantalla. La BBC mateix n’ha fet dues versions, la més moderna el 1995, amb Colin Firth. I també adaptacions literàries, com la revisió friki Pride and Prejudice and Zombies de la qual ja en vaig parlar en aquest apunt i que ha donat peu a tot un gènere – Abraham Lincon, vampire hunter i més propera i en preparació: el Lazarillo Z-, o Pride and Prejudice: Hidden Lusts, una paròdia eròtica. 
I per si no n’hi hagués prou, l’editorial Marvel (la dels mutants i els superherois), en va fer una adaptació al còmic.

Se n’han escrit també preqüeles, seqüeles -en formats diversos, una incloent extraterrestres, una altra de gènere negre escrita per PD James-,  versions de la història des del punt de vista del protagonista masculí, el sr. Darcy i fins i tot allò que en televisió en diuen Spin-offs, obres protagonitzades per algún personatge secundari (en format literari i en novel·la gràfica). 
Amb tantes opcions, es fa difícil no conèixer la novel·la de Jane Austen i la història de les germanes Bennet, dels seus amors, desenganys i embolics, i dels personatges que les envolten i que tant de sí han donat en 200 anys. No cal que us l’expliqui, doncs.

  1. Una de les meves autores preferides. Aquestal novel·la l’he llegida més d’un cop i n’he vist moltes de les adaptacions, inclosa aquesta del trailer, que em va divertir molt!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.