BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

13 de gener de 1973

Publicat el 17 de març de 2010 per aniol

El dissabte 13 de gener de 1973 es van executar 11 sentències de mort. Concretament a Rabal (Marroc) eren afusellats 11 militars sentenciats per la seva participació en un complot contra el rei Hassan II, principal cap d’estat del reialme.

Els fets es remuntaven a l’agost del 72 quan l’avió que retornava el sobirà marroquí a casa, després d’uns dies a França, era atacat en ple vol per un F-5 de la base aèria de Kenitra. L’avió va poder aterrar a la capital del país amb certs problemes i mentre a corre-cuita evacuaven el rei d’allà, sis avions caces més bomberdajaven l’aeroport de Rabat i després atacaven el palau reial marroquí. En aquest últim atac van morir quinze persones i van resultar ferides més de dues-centes.

La sentència de mort contra les onze persones la va jutjar i prendre les Forces Armades Reials de Kenitra basant-se en el codi de Justícia Militar. Sens dubte una mala notícia.
La ciutat de París esdevenia aquell mes de gener del 73 la ciutat protagonista per antonomàsia, centre d’Europa i del món. Mentre continuaven les converses de pau per assolir un alto al foc a Vietnam, aquell 13 de gener es va produir una manifestació propalestina contra la primer ministre israeliana Golda Meir, la qual es trobava a París en una reunió de la Internacional Socialista. La manifestació va discòrrer pel boulevard Sant Michel i va ser ràpidament dissolta per la policia.

Pel que fa a les converses de pau, el “sinistre” Kissinger se n’anava a Key Biscaine (USA) per informar en primera persona el president Nixon sobre com es desenvolupaven. A París corria la brama d’un imminent acord entre les dues parts per assolir l’anhelat alto al foc.

Molt poqueta cosa per al segon dissabte de l’any…

sergi borges


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.