BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

12 de gener de 1973

Publicat el 9 de febrer de 2010 per aniol

1 mort, 8 ferits, 2 cases derruïdes i una altra d’evacuada, i 10 famílies sense sostre era el balanç final d’una explosió de gas ocorreguda al barri d’Horta de Barcelona (vegeu aquí). Les autoritats de Barcelona demanaven que se suspengués temporalment el subministrament de gas natural per al seu ús domèstic.

La Universitat Autònoma de Madrid tancava sine die la Facultat de Filosofia per ser un “focus de subversió”. La foscor dels temps en què es vivia era pal·lesa en notícies com aquesta. A principis de curs, es va despedir una sèrie de professors, fet que va provocar el rebuig dels alumnes, que van passar de ser “alumnes oficials” a ser “alumnes lliures”. Intel·lectuals del país i de l’estranger, entre els quals figuraven Jean Paul Sartre o Louis Althusser, havien enviat escrits en protesta d’aquests acomiadaments, argüint que s’havien d’admetre les idees “no oficials” perquè les idees podien ser motiu de discussió, però mai podien ser sancionables. L’any 1973, doncs, el franquisme era malauradament ben viu.

Tan viu era el sinistre franquisme que a últimes hores d’aquell 12 de gener es va anunciar el restabliment imminent de relacions entre l’estat espanyol i la Republica Federal d’Alemanya, fet que va ser rebut amb gran fredor pels polítics, la premsa i el poble germànics.

Aquell divendres 12 de gener de 1973 se celebrava a Beirut el Congrés de l’OAP (Organització per a l’Alliberament de Palestina) i era reelegit com a president un vell conegut de la política internacional, Iàssir Arafat.

A París es produien 6 hores més de reunió infructuosa per aturar la guerra del Vietnam.

Un dia més de 1973…

sergi borges


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.