Anhel Enorme

Bloc d'Helena Morén Alegret

22 de febrer de 2010
General
0 comentaris

Salvador Espriu: “si podies venir, amb la barca del temps’

M’agrada molt la cançó de Marina Rossell sobre el poema d’Espriu que ell dedicava al seu ‘estimat amic meu’ Bartomeu Rosselló Pòrcel

La veritat és que jo poc he de dir de Salvador Espriu que no s’hagi escrit abans… Qui va fer la part sobre aquest gran poeta al llibre Terra i Cultura (on apareixen citades la majoria de les adaptacions musicals que se n’han fet) va ser el company Joaquim Vilarnau… i hi ha hagut treballs periodístics prou interessants (a la documentació del programa televisiu El meu avi hi teniu molta teca per llegir, per exemple).

Ara bé, faré un repàs d’alguns poemes i adaptacions que m’han arribat a mi i amb quines cançons les relaciono…

Com el mix “Me’n vaig” (abstingueu-se els puristes del poeta) que fa Marcel Casellas al disc Terra i Cultura amb el poema d’Espriu “Assaig de càntic en el temple”, on apareix potser el seu vers més famós, el poema que acaba amb un ‘estimo, a més, amb un desesperat dolor aquesta meva pobra, bruta, trista, dissortada pàtria’.

Quants periodistes no hauran fet servir el tòpic d’utilitzar aquest vers tret de context en algun titular!! Em sumo avui a la iniciativa blocaire espriuana (als 25 anys de la seva
mort, quan jo
tenia deu anys!), però una mica amb la sensació de ser profana a la
seva alta cultura… Per això, per exemple, penso que el vers definitiu
(‘…aquesta meva pobra, bruta, trista, dissortada pàtria’) i els temps
no
han canviat tant i tant en quant al país, quan en Quimi Portet encara canta la nostra ‘atrotinada dignitat’ a “Homes i dones del cap dret”

 

(…) I més Espriu

Recomano també el disc L’Arbre de l’esperança (2004), de Túrnez & Sesé, on es musiquen diversos poemes de Salvador Espriu (i Josep Carner) i que estan recuperant al seu espectacle en directe Antologia de poetes, que ahir es va poder veure al festival BarnaSants

 

I tothom que pugui cap a l’homenatge que es fa a València el dia 27!!!!!!

EL PROGRAMA.

L’acte –conduït pel poeta, professor i articulista Manel Rodríguez Castelló-constarà de dues parts en què s’intercalaran:

1.- Recitats de poemes d’Espriu a càrrec de Joan Peris, Pilar Almeria i altres actors de la Companyia de Teatre El Micalet.

2.- Parlaments i reflexions respecte a la poesia cívica d’Espriu i el seu valor actual per als valencians. A càrrec del poeta i professor de la UV Jaume Pérez Montaner, de l’escriptora Isabel-Clara Simó, i del músic, lletrista i alma mater d’Al Tall Vicent Torrent.

3.- Concerts –de quatre cançons per grup- d’Òscar Briz (amb el grup al complet), Inòpia i Jordi Batiste. Tots ells cantaran cançons amb lletres d’Espriu. Òscar Briz estrenarà tres cançons sobre poemes de La Pell de Brau, Inòpia estrenarà una cançó sobre un poema d’El Caminant i el Mur i interpretarà la impressionant versió de l’Assentiré de grat de Mikel Laboa. Jordi Batiste interpretarà dues cançons amb textos d’Espriu: i una d’elles serà la versió de la “Cançó del Capvespre” inclosa al Fotofòbia.

4.- A més a més es farà un acte reconeixement a la figura de Raimon per la seua tasca divulgativa de l’obra d’Espriu. Sobren paraules. La centenària Societat Coral El Micalet li retrà aquest necessari reconeixement, i la Coral Salvador Giner (de la S.C.El Micalet) cantarà quatre cançons sobre popemes d’Espriu, entre elles Prec de Matilde Salvador i l’imprescindible He mirat aquesta terra de Raimon.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!