Sobre la nova biblioteca de l’Olleria

Diuen que han inaugurat ja la nova seu de la biblioteca municipal de l’Olleria. Tot allò envoltat de llibres, de cultura, de reflexió i de raciocini ha de ser celebrat com cal: hem d’obrir una botella de cava i brindar per la paraula i per la llibertat. Tanmateix, sembla que, al meu poble -que sembla que sap compaginar modernitat i la més casposa tradició-, s’ha celebrat amb una benedicció per part del rector. Com diu l’amic Albinyana, són rituals fora de lloc. Més si tenim en compte que l’Església, històricament, ha rebutjat sempre tot allò que se n’eixira dels paràmetres dogmàtics. No crec que calga una benedicció per a un lloc ja de per si “sagrat” -en la millor definició de l’adjectiu-, en què el més dolent que pot ocórrer és que arribe un dia que ni hi haja lloc per a més llibres. Però no em centraré en temes religiosos que la dreta local s’encabota a imposar.

És la segona volta en menys de cinc anys que la biblioteca es traspassa, la qual cosa, ni fu ni fa, perquè només es troba a uns cent metres de distància. Però no deixa de ser un fet curiós. Això sí, el nou local és, parlant clar i ras, l’hòstia (i que em perdonen els sectors eclesiàstics). Grandíssim, molt ben estructurat per seccions i transparent: una manera més d’apropar-se al poble, i lluny d’aquelles torres d’ivori a què estem acostumats. Potser, però, falte un sector més aïllat de la resta per a les jornades de concentració absoluta que demanen els temaris de biologia, enginyeria, filosofia o dret. Aïllat en el sentit de no estar tan conjunt al sector destinat als ordinadors on molts xiquets acudeixen a connectar-se a les xarxes socials i derivats. Molts xiquets i algun que altre majoret, tot siga dit.

No obstant això, un lloc així requereix també una modernització interna. En primer lloc, pel que fa al tema dels horaris. Actualment -horari d’hivern-, obri de dilluns a divendres de 10h a 13.30h i de 16.30 a 20.30h, mentre que els dissabtes, només de 10.30h a 13h. Personalment, crec que és un horari molt reduït, sobretot el cap de setmana. En dues hores i mitja, un dissabte de matí, poc es pot fer. Ara bé, el problema arriba en el fatídic període d’exàmens: gener i juny-juliol. Conec altres pobles on la biblioteca roman oberta les 24 hores. A més, aprofitant les màquines espremedores que hi ha al costat, pense que ja té el necessari per a l’estudi: la tranquil·litat, l’atmosfera literària i el café/menjar per a descansar. Tal volta, l’Ajuntament s’ho hauria de replantejar; és una llàstima que una biblioteca així s’òbriga tan poc, mentre que hi ha molts joves que necessiten eixe clima per a estudiar.

Segonament, el personal que hi treballa. Un dels dos té el títol que l’acredita com a professional de les biblioteques. L’altra persona, si no m’equivoque, no. En el que no erre, però, és en el fet d’assenyalar que a l’Olleria (Montaverner o Alfarrasí, per estendre’m una mica) hi ha segur algú amb aquest títol necessari que demanarien en qualsevol poble. No parle d’acomiadaments ni coses semblants -eixa persona que dubte que tinga el títol, fa bé la feina-; però, i si aprofitem que hi ha més gent experta en biblioteconomia i ampliem les hores d’obertura d’aquest centre? Crec, i hi torne de nou, que és un tema seriós i que molts dels estudiants hauríem de demanar. Una biblioteca per al poble i que faça les seues funcions constantment. No pretenc que la llar dels llibres de l’Olleria esdevinga una biblioteca d’Alexandria, però segur que s’obriria pas entre les biblioteques més conegudes del País Valencià. I seria, de passada, una manera de donar més renom al poble.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de L'Olleria per Àngel Cano Mateu | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent