Així i tot, encara em faig una pregunta: amb més temps, què haguérem pogut fer? I si ho haguera fet d’una altra manera? I si ací haguera posat una altra cosa? I si… I si… I si… Sí, sé que són tortures inútils perquè ni podem tornar enrere en el temps ni es pot fer ja res. Però són preguntes que sorgeixen; no, no n’estic del tot satisfet. Ha sigut un inici, un principi, una posada en contacte amb la investigació. N’he aprés el mètode i la constància que Carme Gregori, carregada de paciència, m’ha inculcat. I això també són guanys. Però trobe que, potser, m’haja faltat un toquet final, aquell plus que tenen els bons treballs. I si…?
Tornem, de nou, a la primera pregunta: i ara què? Han sigut nou mesos impregnant-me d’articles de i sobre Joan Fuster, i ahir, per fi, va arribar el dia desitjat. Hem tingut por per si no hi arribàvem; ho hem fet. Aquesta és la primera victòria d’un curs gens fàcil. Ara caldrà esperar resultats, numerets en forma de nota, avaluacions, crítiques i consells. I els esperaré amb la mateixa il·lusió i recepció amb què he gaudit llegint, aprenent i entenent recursos estilístics, temes a partir d’anècdotes o fragments en què la ironia era molt subtil.
I ara què? El dia 11 de juliol tindrem, els cinc alumnes de l’àrea de literatura contemporània, la defensa del nostres respectius treballs. I la prepararé i en gaudiré, i m’hi esforçaré, de la mateixa manera que hem encarat aquest TFG. Hi ha un aforisme fusterià que diu: “Pensa -sobre tu mateix, sobre el món, sobre qualsevol cosa-, i et sentiràs distint dels altres: la reflexió aïlla”. I ara què?