El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

20 de maig de 2009
7 comentaris

Sàvia rectificació

Aquest és l’article que avui he publicat a la contraportada d’El Punt. El text lloa la capacitat de veïns i administració per posar-se d’acord sobre Dalt la Vila, cosa que ha portat el consistori a rectificar algunes de les seves posicions inicials sobre la reforma del barri. Tanmateix destaco els valors de Dalt la Vila i el reivindico, un cop més, com a patrimoni de la ciutat.

Rectificar quan un s’equivoca sempre és una decisió sàvia. Per als polítics comporta un cert exercici d’humilitat que no sempre és fàcil d’assumir. Ser capaç de canviar de parer i fer cas dels que s’asseuen a negociar a l’altra banda de la taula és, però, un signe d’intel·ligència política que els conciutadans reconeixen més com una virtut que no pas com un defecte. Ara, al barri de Dalt la Vila a Badalona s’ha produït aquesta situació. L’Ajuntament ha fet marxa enrere en els plantejaments urbanístics que tenia entre cella i cella i s’ha avingut a retirar un mobiliari urbà que no té res a veure amb la fesomia típica del barri, i ha pactat amb la renovada associació de veïns un nou disseny per al carrer de la Costa, que conservi les característiques absolutament singulars del carrer, que és un dels camins d’entrada a Dalt la Vila.

El consistori ha estat receptiu, i ha trobat com a interlocutor una associació veïnal renovada amb ganes d’arribar a acords. Hi ha hagut voluntat mútua i això és fonamental. Els nous dirigents de l’entitat han entrat amb força, com ho demostra el fet que són una entitat molt activa. N’és un signe que avui per avui siguin l’associació més ben situada a la xarxa, amb pàgina web pròpia actualitzada i un servei on line per recollir propostes, entre altres coses. Tal com està el món veïnal, que hi hagi algú que tingui una política que fugi de la cultura de la queixa permanent i que obri línies de treball al servei dels veïns és un exemple a seguir per a totes aquelles entitats enquistades en maneres de fer dels anys setanta.

Hem d’esperar que aquesta conjunció d’interessos entre consistori i entitat ajudi a projectar amb força el barri de Dalt la Vila a la resta de la ciutat. Urbanísticament, ha quedat demostrat, s’ha d’actuar amb molta cura. L’intent d’introduir elements moderns en un espai que s’ha de caracteritzar per conservar al màxim el seu caràcter medieval és un error. És cert que el barri no es pot deixar tal com està, sobretot per la degradació de molts dels seus habitatges. Ara bé, sembla que la política més sensata que es podria fomentar des de l’administració pública és la rehabilitació, més que no pas l’enderrocament dels vells edificis per altres de nous. Tothom sap que moure un totxo a Dalt la Vila implica, quasi amb tota seguretat, trobar una resta romana. La rehabilitació integral dels edificis podria salvar aquest escull. Ara bé, rehabilitar és més car que enderrocar i construir de nou i deixa, per tant, menys marge de negoci per als promotors. És aquí on l’Ajuntament ha d’empescar-se arguments que condueixin en aquesta direcció: rebaixes en els impostos i taxes municipals, agilitat en la tramitació de llicències i, fins i tot, ajuts públics de prou interès per fomentar la rehabilitació. Tenir el barri que volem té un preu i algú l’haurà de pagar. Si ningú no està disposat a gratar-se una mica la butxaca –cadascú la seva– la degradació està garantida vint anys més. La recuperació d’altres barris amb les especificitats de Dalt la Vila en altres ciutats ha passat, també, per aconseguir fomentar una petita activitat comercial en aquestes zones, sovint lligada a comerços de caire artesanal. No hi ha gaires baixos comercials en el conjunt del barri, però possiblement es pot fer un plantejament que faci compatible una petita activitat comercial amb el manteniment de la singularitat de Dalt la Vila.

Oblidem que Dalt la Vila té, a més, un gran esquer per als visitants: el patrimoni romà. Això que molts veïns veuen com una nosa hauria de ser la gran aposta del barri. Molt pocs a Catalunya acumulen tanta riquesa patrimonial com aquest. Els romans són la cirereta d’un pastís que encara no valorem prou.

  1. Han estat moltes les veus que s’han alçat en contra d’un projecte que estava mal resolt. Tu n’has parlat, com moltes altres persones que, sense viure al barri, el viuen. A tots, i a tu per aquest magnífic article, moltes gràcies!

    Sobre el moviment veïnal, mica en mica anirem aconseguint que retorni als seus orígens. Malauradament hi ha moltes coses, a molts barris, per reivindicar. La gent està descontenta; no se sent prou informada, prou escoltada, prou tinguda en compte.
    És normal doncs que els veïns s’agrupin en plataformes, comissions o associacions i participin del debat obert en cada cas.
    Només si sabem el què volem, ho podem reivindicar i, encara millor, aconseguir. Aquest és el camí.

    La democràcia, tal com jo l’entenc, passa justament per escoltar els ciutadans, copsar els seus neguits i mirar de fer tot allò que calgui per tal de tenir una ciutat on tothom se senti representat i, per tant, hi estigui bé i se’n senti orgullós.
    Si volem que Badalona se senti orgullosa, hem d’aconseguir que el ciutadà se senti ben atès pels seus representants, pels seus servidors: el govern municipal.
    A Dalt la Vila, en contra del que s’ha dit en alguna ocasió, no estem gens ni mica per la “cultura del no”. Sabem el què volem i ho expliquem, ho argumentem, proposem alternatives. Algunes vegades estirem i d’altres, afluixem. Però sempre tenim present que qui abans, ara i després, són a l’ajuntament, només hi són per la voluntat dels ciutadans. 
    D’aquí, d’aquest diàleg i d’aquesta voluntat per part de tots, veïns i administració, vénen els assoliments dels objectius desitjats i proposats.

    Finalment, només et vull puntualitzar que a Dalt la Vila, el patrimoni arqueològic l’estimem; potser alguns veïns el veuen com una nosa perquè els han fet aturar obres de rehabilitació. Però la majoria sabem que els romans no són la cirereta, sinó que són d’un valor incalculable. Efectivament, són un esquer sens dubte.
    Cal que en aquest tema, també hi hagi diàleg. De fet, ja està encetat. I segur que algun dia podràs escriure que a Dalt la Vila, romans i daltvilatans conviuen en pau.

    Gràcies per parlar de Dalt la Vila un cop més, Andreu! 

  2. Andreu qui t’ha deixat l’enllaç de sota signat com a Jordi Casas, no es correspon amb la persona que actualment és el president de l’A.VV de Dalt la Vila.
    Faig aquest aclariment perquè  ningú no es pugui confondre.

    Jordi Casas i Gil
    President de l’A.VV de Dalt la Vila 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!