El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

2 de gener de 2013
0 comentaris

?La mentalitat centralista de Castella porta on porta”

Entrevista publicada el novembre passat a Francesc Vendrell a la contra d’El Punt Avui. Vendrell (Barcelona, 1940) va ser al novembre a Barcelona convidat per l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya per participar en una conferència sobre el món que volem. Ell el coneix bé. La seva carrera professional està lligada a l’ONU, de la qual ha estat representant en diversos conflictes arreu del món. Actualment presideix la junta de l’Afghanistan Analysts Network.

El món avui és millor o pitjor que fa cinquanta anys?
Millor. Ara no hi ha dictadures a l’Europa Occidental, l’imperi soviètic ha caigut, la majoria de països europeus són democràcies, a l’Amèrica Llatina la democràcia quasi és universal, fins i tot al món àrab els pobles es volen governar ells mateixos i hi ha una certa democràcia a l’Àsia del sud i el sud-est.
La primavera àrab: real o induïda?
No hi ha dubte que la revolució és real. És massa d’hora per dir si viuran millor que abans, però dependrà de cada país.
Estem millor, però cada dia moren milions de persones per les guerres o la fam, sobretot a l’Àfrica.
Fa cinquanta anys hi havia la guerra del Vietnam i es moria més gent de gana. Ha millorat la qualitat de vida fins i tot al Tercer Món, tot i que queda molt per fer.
Les Nacions Unides no han pogut superar vetos clamorosos, el darrer, el que impedeix intervenir a Síria. Per a què serveix l’ONU?
Des del punt de vista dels drets humans, de l’ajuda als refugiats, és més evident que les Nacions Unides funcionen. Si parlem de pau, és veritat que hi ha conflictes. Síria és un tema molt difícil de resoldre; no hi ha bons ni dolents. A Síria hi ha una dictadura, però no està clar que qualsevol nou règim seria millor que l’actual; no podem dir-ho.
Acabarà el conflicte araboisraelià?
Fa quasi quaranta anys que en parlem i no se’n veu el final. La solució és un estat palestí amb unes fronteres similars a les del 1967. Si no s’aconsegueix els propers anys, hi ha el perill que Israel segueixi la mateixa sort que Sud-àfrica. A la llarga la població majoritària serà àrab.
La crisi ha donat a Alemanya el poder que no va aconseguir amb dues guerres mundials?
A la Segona Guerra Mundial Alemanya volia dominar militarment Europa; aquest no és el propòsit avui. Ara, atès com funciona la UE, Alemanya és el país amb més pes perquè no es va fer la unió fiscal i econòmica abans que la monetària.
És bo per al món un nou govern d’Obama?
Obama era el candidat preferit arreu, excepte per als israelians i els pakistanesos, tot i que hi ha una certa desil·lusió respecte de les esperances que s’hi havien dipositat.
A l’Afganistan, després de tants anys, haurem aconseguit alguna cosa més que dilatar en el temps el retorn dels talibans al poder?
Els afganesos són més conscients que mai que tenen el dret a governar-se a si mateixos. Hi ha hagut, després de la caiguda dels talibans, un mal govern, la mancança d’un estat de dret i una corrupció desmesurada. Això fa que els talibans, que eren menys corruptes, tinguin un espai polític que no els pertocaria si les coses s’haguessin fet bé.
Vostè coneix bé el dret internacional. Catalunya quedaria fora de la UE en cas de ser independent?
No hauria de quedar-ne fora. Si s’independitza contra la voluntat d’Espanya, aquesta vetaria la seva entrada a la Unió.
No hi ha precedents sobre la secessió d’un territori d’un país de la Unió, però.
Si Escòcia el 2014 vota a favor de la independència –que no passarà–, el que quedés del Regne Unit no vetaria l’entrada d’Escòcia a la UE. El Regne Unit té una democràcia més desenvolupada que Espanya.
Per què a l’Estat espanyol no s’és tan civilitzat com al Regne Unit?

Hi ha moltes raons. La principal és que a Espanya no hi ha hagut mai una comissió de la veritat per explicar què va passar entre 1934 i 1975. Si a la gent se li hagués explicat com va actuar el règim feixista contra els catalans, potser ara la resta d’Espanya entendria millor catalans i bascos i hi hauria disposició a dialogar. Felipe González no va voler fer una comissió de la veritat. La mentalitat centralista de Castella porta on porta. Si l’Estat acceptés que Catalunya es pogués independitzar la demanda d’independència segurament minvaria. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!