El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

22 d'abril de 2009
2 comentaris

El laberint de l’alcalde

Aquest és l’article que avui he publicat a la contraportada d’El Punt. Està dedicat a l’anunci de l’alcalde de Badalona de buscar un consens social i polític sobre la construcció o no del canal del port. A l’article mantinc que Jordi Serra busca una sortida per poder canviar de posició respecte el que va dir fa un any i posicionar-se ara a favor de mantenir el canal.

D’aquí a pocs dies farà un any –365 llargs dies– que l’alcalde de Badalona, Jordi Serra, acabat d’estrenar en el càrrec, es despenjava amb un estirabot, una boutade, que va sacsejar la política local: el port no tindria canal. Ja aleshores se l’alertava que una cosa era dir-ho i l’altra fer-ho, que amb massa pressa s’havia ficat en un hort de difícil conreu i que potser hauria d’acabar rectificant. Ara, a pocs dies d’aquell aniversari de boca escalfada, anuncia que vol consensuar la decisió final sobre el projecte, o el que és el mateix, que està disposat a desdir-se si convé. Un any li deu haver donat prou temps per guanyar perspectiva i, sobretot, per conèixer el projecte. Des del primer dia s’ha fet evident que va donar per mort el canal sense ser conscient de les implicacions d’una decisió d’aquella magnitud; en aquell moment no va entendre que el canal el pagaven els promotors privats, gràcies a tota l’operació urbanística que n’acompanyava la construcció. Consta en els documents públics que als promotors que havien de construir davant del canal se’ls havia restat un 10% d’edificabilitat, atès que es considerava que estaven construint en un espai equivalent a primera línia de mar. L’aprofitament es repartia entre la resta de propietaris del polígon d’actuació i així altres guanyaven edificabilitat i les magnituds totals es compensaven. Si ara els treien el canal, se’ls hauria de compensar –és el seu dret legal– i, a més, el canal ja no es podria fer si no era amb diners públics: no se’n tenen ni per a una cosa ni per a l’altra. L’Ajuntament, millor dit el consistori i el Consell Comarcal, integrants pràcticament al 50% de la societat Marina Badalona, estaven i estan lligats de peus i mans per la pròpia complexitat de l’operació urbanística.

El pitjor del cas és que la situació econòmica s’ha complicat de tal manera que ara res no garanteix que el projecte el puguin pagar els privats. Primer, perquè més d’un deu haver fet aigües. Segon, perquè ja no es pot aspirar a vendre pisos als preus milionaris de principis de segle. Tercer, perquè fins i tot el sostre comercial previst, per culpa de la mateixa crisi, no té viabilitat. Ara fer el canal és més complicat que haver-lo fet, amb diligència, quan tocava. Fa un any era complicat; avui ho és més, i si triguem un any més encara serà més difícil. L’alternativa: fer un parc en lloc del canal, no sembla una bona solució. Ja el cost de mantenir el parc previst és difícilment assumible; multiplicar-lo per dos és una animalada. No deixa de tenir raó l’exalcalde Blanch quan diu a Ràdio Pomar fa unes setmanes que el projecte bo era el del canal sencer, que fa dècades va mutilar la Generalitat.

El tren és una dificultat afegida, però també se sap que s’han plantejat al consell d’administració de la societat gestora del port algunes solucions que són poc vistoses però que estalvien la construcció del viaducte, i amb això una carretada de milions. El canal es pot fer, fins i tot, amb el tren passant-hi per sobre.

L’alcalde, i el projecte en si mateix, estan en un atzucac. L’hort s’ha convertit en un laberint carregat de cul-de-sacs i quant més va, més portes es tanquen. Un bon governant no és aquell que manté decisions per tossuderia, sinó aquell que és capaç de tenir la ductilitat d’emmotllar-se a les circumstàncies i canviar d’opinió si és el que més afavoreix els interessos de la ciutat o, com és el cas, si és l’opció amb menys costos. En el fons, no se li demana res més que un exercici de pragmatisme, que és una de les habilitats que se li reconeixen. Ara ho pot vestir de moltes maneres: ha obert la porta del consens i té tota mena d’excuses que li permeten canviar d’opinió sense quedar desautoritzat. És cert que el criticaran, però no ve d’aquí.

  1. …Si hace un año “allí” se hubieran iniciado las obras proyectadas (canal y pisos de alto precio incluidos.) Hoy;visto el estado económico de la inmensa mayoría de empresas promotoras-constructoras, podríamos estar asistiendo a un desastre urbanístico-económico, de magnitud colosal…

    La “bonanza” de la construcción terminó con el año 2006. Por tanto -quizás- algunas compañías deberán agradecerle implícitamente al Alcalde Serra, el que las obras proyectadas,no se iniciaran en plazo previsto. Y digo que deberían agradacerlo (creo lo están haciendo,para sus adentros) por el hecho,muy probable,de que sus cuentas bancárias -hoy- seguramente estarían bastante peor de lo que yá deben estar…

    Y todo ello sin hacer comentario de que los precios de las construcciones que hubieran debido realizarse,de con formidad con lo proyectado; serían y serán -por mucho tiempo- inasumibles…Financiación incluida…

    Creo que -a pesar de no pretenderlo- el Alcalde Serra “le ha salvó los muebles -con su decisión-  a más de uno.”No más, pero tampoco menos…Y dicha particularidad,también -creo- merece un espacio en el presente debate.

  2. Crec que el que al final no es faci el canal (claveguera a cel obert) es una molt bona noticia, lo penós es que hagui sigut perque els especuladors de sempre no poden treure el seu tros de pastis, sino perque les immobiliaries no poden afrontar noves construccion.
    Recordem que sota de aquests terrenys hi ha un important aqüifer d’aigua dolça, recordem que part de aquests terrenys estan amb terres fortament contaminades, si s’obra un canal es pot fer una barreja (mix) perillosisima´, haura tambe intrussió salina, i sera en definitiva una claveguera a cel obert (pudors, mosques, etc) degut a la seva precaria renovació.
    Ja esta be que ens prenguin el pel i es facin construccions faraoniques pel lucro personal d’uns quants (promotors i politic).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!