Idees per a l’Illa Fradera

M’havia proposat no parlar de la remodelació de l’illa Fradera, per les qüestions personals que em lliguen a la remodelació de l’entorn de la futura plaça, però en veure com ha quedat el nou i alliberat espai de l’illa després de l’enderrocament de les finques que donaven façana a l’avinguda Martí Pujol (un fet històric), no em puc estar de dir-hi la meva. És més, he obert un nou espai a la xarxa, un bloc titulat Idees per Badalona amb l’objectiu de recollir propostes urbanístiques per aquest espai i per a la resta de la ciutat. Vull fer bullir l’olla. Us proposo que feu arribar les vostres idees al correu electrònic ideesperbadalona@gmail.com i les aniré publicant en aquell bloc. Tant s’hi val que siguin per a l’illa Fradera o per a qualsevol part de la ciutat, que siguin urbanístiques o socials o propostes culturals. Des de la societat civil tenim l’obligació (moral) d’enriquir el debat. Animeu-vos a participar!

Un cop enderrocades les cases que donaven a l’avinguda de Martí Pujol un comença a tenir consciència de la veritable magnitud de l’operació de reforma urbanística que es crea al centre de Badalona. Si a més s’obre l’objectiu de la càmera i s’agafa un mapa i el zoom s’amplia fins abastar l’entorn del Palau Municipal d’Esports i la zona de l’Estrella-Corte Inglés fins a l’edifici del viver, ens adonem que estem davant d’una de les transformacions urbanístiques més importants de la història de Badalona. Aquest canvi s’ha de fer bé; s’ha de meditar molt. Tenim al davant l’oportunitat de fer un gran salt endavant en qualitat arquitectònica i recuperar posicions en el rànquing metropolità per col·locar-nos allà on hauríem d’haver estat sempre. L’element que haurà de primar en totes les operacions de reforma d’aquest entorn tan ampli és la qualitat arquitectònica. És per aquest motiu que em pregunto si no convindria crear a la ciutat una agència de control arquitectònic municipal a l’estil de la que ha conduït la reforma de la Gran Via a l’Hospitalet. Ens costarà diners, però seran ben invertits. No ens podem conformar en fer el que puguem. Hem de fer el que cal.

Tots podem fer alguna cosa, penso, per enriquir el debat. La decisió és en mans de l’administració, però en un canvi d’aquestes dimensions hi ha de participar la societat civil. He volgut aportar el meu modest gra de sorra creant un nou espai a la xarxa que es titula Idees per Badalona. L’objectiu és recollir tota mena de propostes per millorar la ciutat, ja siguin urbanístiques com socials, estiguin il·lustrades o siguin només quatre ratlles. He engegat una adreça de correu electrònic ideesperbadalona@gmail.com per recollir les propostes que aniré bolcant a la pàgina web, identificant sempre l’autor del suggeriment. A les nostres mans està que aquest espai a la xarxa visqui o mori. Servirà, també, per veure quin és el pols de la ciutat. Des d’aquí faig una crida als arquitectes de Rebel·lió Urbana perquè hi participin. Per escalfar motors us presento un parell d’idees. La primera sé que li corre pel cap a Ferran Falcó. El primer tinent d’alcalde creu que hauríem d’aconseguir per a l’illa alguna escultura espectacular com l’Arc de Saint Louis que il·lustra aquest post. Realment si us passejeu per la web de l’Arc us fareu càrrec de l’espectacularitat i el simbolisme de l’arc. Jo em conformaria amb una escultura de les dimensions i el gust de Laia, l’arquera de Mataró. En qualsevol cas, un cop més reivindico que aprofitant que l’illa absorbeix la plaça de l’alcalde Xifré s’hauria d’ubicar en algun espai un monument de recordatori a l’alcalde afusellat i a les víctimes innocents de la guerra civil a la ciutat. Tanmateix, continuo pensant que el millor nom per la plaça -un altre tema de discussió- és el d’illa Fradera.

Finalment, una reflexió. Si no intervenim socialment sobre la part de Badalona que toca a Sant Adrià i Santa Coloma el futur nou eix de centralitat que havia de ser el barri del Gorg s’acabarà convertint en la frontera entre les dues Badalona. La barrera ja no serà l’autopista i el problema no serà el diàleg nord-sud de la ciutat sinó l’oest-est. Queda dit.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *