El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

13 de novembre de 2006
1 comentari

Un atemptat contra la cultura

Mala memòria? Deixadesa? Ineptitud? Incultura? Senzillament un atemptat contra la cultura i l’art. Això és el que, de moment, estan deixant les obres d’ampliació de la línia del metro a Badalona. L’obra Bétulo del reconegut escultor català Josep Maria Teixidó, conegut amb el sobrenom de Camí, s’està malmetent per culpa de com s’estan executant les obres. L’escultura no té cap mena de protecció, els operaris hi deixen a sobre les eines, hi han posat un grup electrògen al davant i un lavabo portàtil…

D’on no n’hi ha no en pot rajar. El conjunt escultòric Bétulo, construït en ferro i formigó, es considerada una de les obres més importants de Josep Maria Teixidó (que firma amb el seu segon cognom Camí des de 1993).L’escultor no és un mindundi. A part d’haver tingut el privilegi de conèixer Henry Moore, la seva obra pública és present als cinc continents i se’l considera un dels millors escultors catalans de la darrera meitat del segle XX. L’escultura Bétulo, que el 1991 va inaugurar l’aleshores alcalde socialista Joan Blanch, no és una obra qualsevol. Precisament, Badalona té l’honor d’acollir la primera escultura pública de Teixidó. Bétulo encapçala la llista d’obres que trobarem a Portugal, Equador o Corea, per mencionar només tres països. L’any 2004, la Universitat de Puerto Rico, que havia convidat l’autor per a un simposi internacional d’escultures deia que l’obra badalonina "resumeix 30 anys de la tasca creativa de Josep Maria Teixidó". O sigui, que Badalona té el privilegi de tenir als seus carrers una joia de l’art català contemporani i no en tenim cap mena de cura. Ja no en vam tenir l’endemà d’haver-la inaugurat (els tagejadors hi han deixat la seva marca tant com han volgut), però amb les obres del metro la situació ratlla l’insult. Gisa, l’empresa pública de la Generalitat que fa les obres de perllongació de la línia dos (la lila), no era conscient que calia preservar l’estàtua mentre es fessin les obres? L’Àrea de Cultura, per què no ha dit res? Han parlat amb la Generalitat? Al final s’haurà de restaurar l’escultura i ja tindrem un sobrecost a l’obra. Visca la bona gestió! I on és la societat civil de Badalona, on és la gent del món de la cultura local, els artistes (els del Geni i els que no ho són, els que en tenen i els que no en volen tenir)? L’únic que he sentit protestar en públic és l’arquitecte Jordi Lleal.

I encara sort en tenim que l’artista és en Camí, l’impulsor d’un projecte per reconvertir una nau industrial badalonina de més de 600 metres quadrats en un centre de creació escultòrica, amb capacitat per a sis escultors residents, autogestionat i que té el suport de l’Ajuntament de Badalona. Haurà d’explicar a aquests escultors residents, però, que millor no facin obres al carrer a Badalona o en ciutats per on passa el metro, perquè l’art es tractat com si fos una deixalla.

Per cert, algú de l’administració pública ens pot mostrar un cens de les escultures de la ciutat? Els ferros, la runa i la fusta de la deixalleria estan millor inventariats.

  1. hola soy Fatima de Badalona, estoy haciendo un estudio de escultura urbana de badalona, toda la escultura urbana, y estoy haciendo una coleccion de fotos de cada una de ellas.
    queria pediros ayuda, estoy buscando alguna foto de esta escultura y no la puedo encontrar en ninguna parte, la escultura de Pep Ventura de nuestro famoso escultor J.M Teixido, y como ya sabeis no es facil conseguir ahora una foto de esta escultura, preguntaba si alguien tendria la alguna foto de esta de antes de las obras, gracias
    un saludo a todos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!