El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

11 de gener de 2013
0 comentaris

?L’islam que es coneix a Occident està falsejat?

Una altra entrevista publicada a la contra d’El Punt Avui, aquesta a Roger Mimó, empresari hoteler al Marroc i autor de nombrosos llibres.
El seu perfil:
Roger Mimó, nascut a Sabadell el 1962, fa 23 anys que viu al Marroc. Autor de nombrosos llibres, acaba de publicar traduïts i revisats els ‘Viajes de Alí Bey por África y Asia’ (Almed, 2012), on revisa el mite de l’espia català convers a l’islamisme.
L’entrevista:
 Què l’ha seduït del Marroc a banda de la seva dona?
Molt abans de conèixer la meva dona ja vivia al Marroc, em va seduir la manera com entenen la vida: no donen importància al temps i tenen una gran capacitat per viure de manera més senzilla que nosaltres.
Com es viu des del Marroc la primavera àrab?
Se segueixen amb atenció els esdeveniments que hi ha als diversos països i en algun moment va semblar que també hi hauria algun moviment al Marroc. Ara bé, per mi la primavera àrab no existeix, és un invent de la premsa o d’algú que té un cert interès. A l’únic lloc on realment hi ha hagut una primavera és a Tunísia.
És una autoritat en tot el que fa referència a la construcció de les alcassabes. És un patrimoni arquitectònic en perill d’extinció?
És un patrimoni immens que està molt amenaçat i que en gran part desapareixerà.
Què l’amenaça?
La gent ja no hi vol viure, perquè vol cases modernes i no vol viure en cases de fang fortificades. Han perdut la funció i si no se’ls en dóna una de nova desapareixeran.
Una de les opcions és l’ús turístic i vostè ha predicat amb l’exemple, reconvertint-ne una en hotel.
És una de les funcions que se’ls pot donar. En el dia d’avui hi ha una dotzena d’alcassabes que s’han salvat per a aquest ús, però n’hi ha més de mil i no es podran dedicar totes a l’hostaleria. Si en salvéssim 80 o 100 seria meravellós.
Què més hi ha en perill?
Moltes coses, sobretot al sud, on hi ha moltes construccions de fang.
Hi ha massa desconfiança a l’Estat espanyol respecte a tot el que ve del Marroc?
Per part de les autoritats? Depèn de qui governa les relacions milloren o empitjoren. Pel que fa als viatgers, encara hi ha molt desconeixement respecte del Marroc. El país és segur i no és tan diferent d’Occident.
Alí Bey era un espia català?
Alí Bey era un científic, un home amb moltes inquietuds per la investigació, que volia conèixer món i l’única manera que tenia que li financessin un viatge d’exploració per l’Àfrica va ser acceptar una missió política. Va fer d’espia durant un parell d’anys, però no era un espia al cent per cent; és una més de les moltes feines que va fer.
Un personatge apassionant.
Ho és molt. Té una força, uns coneixements importantíssims. És molt avançat per a la seva època. És un gran científic, però sap de música, literatura… És pràcticament un home del Renaixement.
Li ha seguit literalment les passes, seguint el seu recorregut per l’Àfrica, per què?
Al principi vaig començar el viatge perquè volia escriure un llibre de viatges, però a mesura que m’hi vaig endinsar vaig veure que podia fer alguna cosa més important. En 200 anys no s’havia fet una edició ben feta de la seva obra i traduïda al castellà.
Totes les rutes tenen alguna cosa de viatge a l’interior d’un mateix, aquesta també?
I tant! M’he vist molt reflectit en Alí Bey, per exemple en la manera d’introduir-me dins el món islàmic. Quan va arribar a la Meca era més musulmà que no pas cristià; aquest procés també l’he viscut. M’he casat al Marroc, he après àrab com ell i més coses. M’hi reconec.
L’islam que ell descobreix és molt diferent del que ens arriba ara a través dels mitjans de comunicació?
Jo he descobert un islam molt diferent del que arriba a Occident. L’islam que es coneix a Occident està falsejat. Aquí només arriba la part més radical i política. L’islam és una religió; no és política. És l’islamisme el que és un corrent polític com és aquí la democràcia cristiana, per fer un paral·lelisme.
Ha tastat dues religions: s’assemblen més del que es diferencien?
Hi ha moltes coses que les fa semblants, però hi ha un parell de coses que les fa incompatibles. Entre elles que l’islam no admet que Déu pugui procrear, per tant, no admet Jesús com a ésser diví.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!