El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

21 de setembre de 2012
0 comentaris

?Hem de recuperar la capacitat de badar?

Entrevista publicada ahir a El Punt Avui a Susanna Cros, coautora d’un llibre de pròxima aparició: “Creacció, un compromís amb les idees”.

Susanna Cros treballa en el món de l’emprenedoria (un concepte més ampli del que estem acostumats a sentir), i és autora de diversos llibres, entre els quals destaca ¡Buena idea! (2009) i un altre que està a punt de veure la llum i que es titula Creacció, un compromís amb les idees. Dos llibres relacionats amb la creativitat i el compromís per transformar les idees en realitat. El compromís de Susanna Cros.

No totes les idees són bones.
Cal saber destriar. D’això també en parlem en el nou llibre. En un procés creatiu hi ha una primera fase en què deixes volar coloms i una altra en què selecciones què és més viable, quin objectiu vols aconseguir, a vegades es fusionen idees…
Als Estats Units està molt estesa la idea que et pots equivocar moltes vegades fins a trobar el projecte bo, i aquí està penalitzat.
És una qüestió cultural. Al primer llibre hi havia un capítol que animava la gent a equivocar-se per veure què passa. Les errades ens poden ajudar a millorar. Si el fracàs està estigmatitzat, tindrem por d’emprendre coses, no progressarem; això ho hem de canviar.
Forma part de La Colactiva, com la definiria?
Som un col·lectiu de professionals multidisciplinaris i fem projectes diversos en tres línies: creativitat, educació en emprenedoria i infomediació.
Són gent que empeny altres persones a posar en marxa les seves idees?
Sí. En l’àmbit d’educació en emprenedoria fem tallers a escoles i per a gent jove. És educació transformadora, que educa les persones perquè tinguin iniciativa. Això no vol dir que un emprenedor sigui només qui obre un negoci, també es pot ser emprenedor dins d’una feina. Pel que fa a la infomediació, a banda dels llibres que escrivim, ajudem a transmetre coneixements a persones que tenen bones idees però que no saben com fer-ho.
Com podem estimular la creativitat?
De moltes maneres. En la vida quotidiana, passar per un lloc diferent a l’habitual per anar cap a la feina, per exemple. Canviar hàbits ajuda a descobrir coses noves. O badar, per exemple; hem de recuperar la capacitat de badar, perquè ens estimula la creativitat.
Està d’acord que en temps de crisi és quan sorgeixen les millor idees?
Les millors idees surten sempre, independentment de la situació. El que passa és que en temps de crisi es fan més evidents perquè són més necessàries. D’idees bones sempre n’hi ha.
A la Colactiva ajuden la gent a perdre la por?
Sí, intentem que la gent cregui en ella mateixa, en els seus ideals. La creativitat té molt a veure amb el que t’agrada, amb els teus valors.
Ha treballat amb nens superdotats; són els grans incompresos d’aquesta societat?
N’hauríem de dir, per dir-ho bé, nens d’altes capacitats. Els superdotats són una categoria dins de les altes capacitats. Per exemple, podem trobar nens que tenen altes capacitats només en una cosa, com ara en la qüestió artística. Hi ha diverses menes de talents. I és veritat, n’hi ha que són incompresos i fracassen a l’escola perquè els mestres no tenen eines per poder-los tractar. A la mateixa aula aquests nens molts cops no se’ls identifica.
A banda d’aquest treball en el món de les idees, és una defensora del patrimoni i una activista ambiental. Fins a quin put l’arquitectura és compatible amb el medi ambient?
L’arquitectura sempre té un impacte sobre el medi ambient, però neix com a refugi per a l’ésser humà. Amb la crisi i l’esgotament del petroli tenim un context en què es pot posar en dubte com hem fet l’arquitectura fins ara. Abans teníem abundància de material, energia i diners, i com que tècnicament tot és possible, es feia qualsevol cosa, perquè no s’havia generalitzat aquesta consciència. Hem de recuperar el sentit comú; promoure l’arquitectura passiva: aconseguir la màxima eficiència energètica només amb la mateixa construcció. Hem de ser conscients que no podem fer qualsevol cosa únicament perquè podem. Hem de ser responsables i conscients.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!