Repressió sense comprensió

Parlo amb un bon amic badaloní que m’explica que la situació de les entitats que treballen per ajudar els més desafavorits a la ciutat és crítica. Un parell de persones més m’ho corroboren. De fet, només cal anar seguint les notícies per comprovar que hi ha alguna cosa que no rutlla a la ciutat.

El govern local del PP gestiona els problemes d’integració social amb polítiques repressives: ha tret bancs, fonts, estàtues… què serà el següent: encerclar amb filferro espinós els barris conflictius? No tot es pot resoldre amb l’ús de la coerció policial –sobretot si no se sustenta en un sistema judicial i disposa d’un marc legal adient–. Cal ser dur amb els delinqüents, però s’ha de ser conscient que les crisis econòmiques en l’àmbit de la pobresa s’han de gestionar des d’una òptica social.

Això, el PP no ho sap fer. M’explicaven aquestes persones que treballen en el moviment associatiu que cada cop presencien escenes de més desesperació, que la pobresa ha accentuat la violència, els robatoris i ha convertit la gent en intolerant. El grau del problema és tal que fa poques setmanes una jove, embogida per la situació en què es trobava, és va intentar cremar viva en un barri de la perifèria badalonina. No ha transcendit a la premsa. La noia està en coma.

La recepta del govern local és més diners en policia i menys en programes socials. Les entitats que treballen en aquest àmbit es queixen que en alguns casos no reben la dotació pública que els pertoca des del maig de l’any passat. Els problemes de liquiditat els escanyen i estan col·locant les associacions en una situació límit. Les entitats diuen que se senten, literalment, abandonades per un govern, el de Garcia Albiol, excessivament jerarquitzat i en què regidors com el de Joventut es declaren incompetents per resoldre les queixes que se’ls plantegen.

La ciutat requereix un pacte polític de lluita contra la pobresa i l’exclusió social, perquè aquesta problemàtica no la resoldrà tota sola la societat civil. I cal també exigir a les administracions supramunicipals que compleixin els seus compromisos. És possible un pacte de mínims? Ho vol el PP, interessa a l’oposició? Badalona ho necessita.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *