La patata calenta

Avui El Periódico publica un sondeig electoral sobre Badalona força interessant, tot i que interpretable segons les ulleres que cadascú es vulgui posar. D’entrada no pronostica una ensulsiada dels socialistes, que podrien arribar, pel que fa a número de regidors, a tenir-ne un més que els actuals o, com a mínim, repetir els mateixos, cosa que vindria a confirmar que el PSC ja va arribar fa quatre anys al seu terra electoral i difícilment baixarà més. D’altra banda, però, pronostica un augment espectacular del PP que empataria a regidors amb el PSC  però que, segons com vagi el dau, es podria convertir per primer cop en la història de la ciutat en la primera força política de la ciutat. Per tant, tot va del canto d’un duro. I enmig, Ferran Falcó. Convergència perdria alguns vots per la polarització de les eleccions però mantindria els cinc regidors, que són els que donarien la majoria absoluta sumats o bé al PSC o bé al PP. O sigui, que en Ferran té una patata calenta entre les mans. Per bé que, si ho mirem des d’un altre punt de vista, té una oportunitat magnífica per ser alcalde. Ara bé, algú dubta que si Xavier García té una mínima opció de fer-se amb l’alcaldia (i aquest és l’últim cop en la seva carrera política que té aquesta oportunitat) la deixarà perdre? No collarà la direcció nacional del seu partit per canviar cromos amb Barcelona? I hi ha més coses en joc: els pressupostos. I què farà CiU en l’àmbit nacional? Un alt dirigent del partit em deia fa uns dies que “s’ha de tenir una visió global”. Vaig entendre, al fil d’aquestes paraules, que Badalona pot ser sacrificable. Ara bé, tampoc el PSC es quedarà de braços creuats veient com el PP li pren la plaça. Segur que prefereixen regalar-li a CiU que al PP i ells també són un actor en el joc de pactes en l’àmbit català, com ho pot ser Esquerra que pot tenir un paper decisiu a segons quins pobles.
És curiós que Iniciativa pateixi un dur correctiu i que Esquerra estigui al fil de la navalla i, diu el sondeig, de moment fora de l’hemicicle. Aquests dies de campanya seran decisius. Tot el peix no està venut i segons quines enquestes poden produir reaccions en múltiples sentits. Una altra curiositat és que tots els polítics amb representació municipal aproven excepte el candidat popular i que la majoria de ciutadans diuen estar satisfets amb la seva ciutat, cosa que entra en flagrant contradicció amb votar el PP.
Comptat i debatut el que cada cop tinc més clar és que la nit electoral no sabrem qui és l’alcalde de Badalona, perquè aquest escacs electoral ultrapassa els límits de Badalona i, fins  i tot, els de Barcelona, hi ha múltiples ciutats que són claus i hi ha altres variants polítiques nacionals gens menyspreables. Qui pensi que les eleccions es decidiran a Badalona s’equivoca.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *