El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

2 de febrer de 2011
1 comentari

Asfíxia associativa

Treballar a la Badalona real, la de les necessitats econòmiques peremptòries, la que no pot esperar un dia més, és molt dur. En aquesta Badalona, que a més està en el punt de mira d’alguns polítics, és decisiva la tasca del voluntariat social i de les entitats, així com també ho és la dels serveis socials. És gràcies al treball –no sempre remunerat– d’un bon grapat de gent que la ciutat no es fractura, que es manté cosida. Ells són una part decisiva del conjunt d’instruments que fan de filadors per recosir el municipi, i que el fan més o menys immune als atacs de la demagògia populista que cerca trencar la convivència a canvi de vots.

És important, doncs, que hi hagi una bona entesa entre aquests col·lectius cívics i l’administració pública, que els ha de nodrir dels recursos que necessiten per continuar tirant endavant la seva tasca. Malauradament, aquestes entitats estan sostingudes amb recursos públics, perquè no hi ha finançament privat suficient interessat a cobrir necessitats socials, i perquè les aportacions dels socis, majoritàriament persones dels mateixos barris on treballen les associacions, són per força testimonials.

Ara, l’escanyament de les finances municipals està passant la seva part de la factura a les entitats, fins al punt que ha portat tres significatives associacions de la perifèria badalonina –Kaja, la Mussara i la Rotllana– a adreçar un escrit conjunt al consistori per reclamar que els arribin a temps els recursos que necessiten. Així doncs, no demanen més –són conscients que l’aixeta s’ha tancat per a tothom–, sinó simplement cobrar a l’hora, perquè no poden continuar finançant de la seva migrada butxaca la gestió de serveis públics que ells cobreixen.

Fa uns mesos es va aprovar una llei sobre morositat que havia de servir perquè les administracions públiques complissin els seus deures amb els seus proveïdors, però la realitat, tossuda, s’imposa i demostra que els ajuntaments no poden complir la llei i encara menys, com reclamen les entitats, avançar-se en el pagament.

Forçosament aquesta situació ens porta a tots plegats a un cul-de-sac. L’Ajuntament no és que no vulgui pagar, és que no pot; però les entitats necessiten cobrar i no reben els diners. Què fem? Que pleguin veles? No ho faran, estan prou conscienciats i implicats en el seu barri –treballen on viuen– per deixar que l’ofegament econòmic posi fi a la seva vocació de servei, però certament hauran de reduir la seva activitat i reconduir-la més cap al voluntariat que cap a la professionalització. En aquest sentit, fem un pas enrere. Ha estat una fita important que les entitats juvenils hagin pogut invertir hores de treball i no estones perdudes en una realitat que mai fa vacances.

  1. El voluntariat és una realitat social que caldria mimar. Són moltes les associacions que funcionen gràcies als voluntaris, des de grups infantils i juvenils, fins a les criticades associacions de veïns, passant per associacions d’ajut a persones sense recursos, en perill d’exclusió social o/i amb minusvalideses, clubs esportius, …

    És veritat que part del voluntariat prové d’un interès personal poc altruista, però també és veritat que gràcies a això la nostra societat té uns serveis que d’altra manera serien totalment inviables.

    Gairebé en totes les associacions l’ajut de l’administració és imprescindible i fàcilment justificable pel bé que fan a aquells a qui donen servei. L’administració té, per la seva banda l’obligació de controlar en que es fan servir aquests ajuts i de facilitar, per altra banda, tant l’acompliment de les obligacions de les associacions envers l’administració, com el cobrament dins d’uns terminis raonables.

    L’administració però no aconsegueix estar al nivell. Abans no controlava, ara li costa molt pagar, demana més del que ofereix,…

    Badalona, però, no és una excepció, ni està pitjor que altres llocs. Això sí, pot millorar i, possiblement, en alguns casos, sigui absolutament imprescindible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!