El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

11 de novembre de 2008
2 comentaris

Badalona guanya la primera batalla ciutadana gràcies a la xarxa

La Badalona de veritat, la que fan els ciutadans, ha guanyat la seva primera reivindicació gràcies a Internet. La campanya per aconseguir la catalanització del nou centre comercial Magic BDN ha estat el primer pas endavant del moviment associatiu i reivindicatiu del segle XXI a Badalona. Dit així sembla molt grandiloqüent, però és cert. Un únic ciutadà ha aconseguit mobilitzar més ciutadans gràcies al Facebook dels que moltes associacions de veïns, subvencionades, han aconseguit moure mai. Convida a la reflexió.

Molta gent es deu preguntar qui és aquest home que ha aconseguit moure fins a un miler de conciutadans per aconseguir que es retoli en català el Magic BDN. Qui no el conegui pot llegir l‘entrevistaque avui publica Vilaweb Badalona. Jo fa molts anys que tinc la sort de conéixer en Jaume Lleal. En Jaume és molt de la broma, té un gran sentit de l’humor i fa anar la ironia com vol. Molts sabrien de seguida qui és si el sentissin parlar, perquè la seva veu és una de les més populars de la televisió catalana, des que es va començar a introduir a les cases de la mà de la sèrie Veïns, emesa per TV3. Ara pràcticament no hi ha pel·lícula o sèrie de dibuixos animats on no faci un paper. En Jaume, pel que jo conec, no té afiliació política reconeguda. Els seus fills el van apuntar al Facebook i ell ,que com a persona que fa servir el llenguatge diàriament per la feina és un defensor del català, va pensar que valdria la pena provar sort amb aquella eina que li havien posat a l’abast. Dit i fet. Va obrir la seva pàginaa tothom i va començar a rebre mostres de suport. Dissabte passat va tenir lloc l’anomenada «Trobada d’accents» a les instal·lacions del complex comercial, on entre altres coses l’actor Toni Forteza va llegir un manifest del també doblador Jaume Comas. Abans de la trobada, que va reunir unes desenes de persones segons explicava diumengeEl Punt, la mobilització ja havia aconseguit els seus objectius. En un concís comunicat penjat a la pàgina web del Club Joventut de Badalona es deia que «Les gestions que s’han realitzat per tal d’escriure de forma correcte el nom comercial “MÀGIC BADALONA”, fins ara sense l’accent corresponent (Magic Badalona), han resultat profitoses i en aquests moments podem informar que ja està encarregada la fabricació de l’accent que ha de situar-se a la façana del nou complex. També volem destacar la importància de la ciutadania, exercint el dret de participació, en la bona resolució del cas.»
Bons reflexos del Joventut, doncs. Menys encertat va estar el regidor de Cultura, Jaume Vives, que en declaracions a Ràdio Ciutat de Badalona dies abans de la trobada va menystenir la campanya de l’accent, assegurant que era «la xocolata del lloro». El màxim responsable municipal de Cultura i, a més, membre de la direcció d’Esquerra Republicana de Badalona no pot dir això mai. Si ell no està per la normalització lingüística, qui ho està?

Un parell d’enllaços que parlen de la campanya:
L’Oriol Lladó li dedica una entrada del seu Àlbum de retalls.
En Ferran Falcó en parla al seu bloc.
En Jordi Albaladejo també escriu del Màgic al seu bloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!