Monvínic Experience i el Marfil Generós Sec d’Alella Vinícola

El 22 d’octubre passat vaig poder acompanyar l’amic Xavi Garcia, enòleg i copropietari d’Alella Vinícola, a una nova edició del Monvínic Experience, que comptava amb l’actuació del saxofonista Ravi Coltrane, en el marc del 45è Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Si ja és un plaer viure sensacions gastronòmiques i vinícoles a Monvínic (entre d’altres, de la mà del sommelier César Cánovas), encara ho és més poder presentar un vi d’Alella Vinícola (DO Alella) amb gairebé 40 anys d’història en aquest temple de degustació del vi. I aquest en va ser el resultat…
 

Marfil Generós Sec. Solera 1976. Alella Vinícola

El pas del temps… Repòs. Pòsit. 1906: neix la Cooperativa d’Alella Vinícola. Som hereus d’una tradició centenària, a redós del celler gaudinià de Jeroni Martorell. També som hereus d’una tradició mil·lenària, tot albirant des de les nostres vinyes d’Alella la Laietania romana, quan Epictet, esclau de Luci Pedani Clement, elaborava el vi laietà lloat per Plini el Vell.
 
El pas del temps… Repòs i records. Les ampolles del Gualda, allargassades i reconegudes a primer cop d’ull, d’intens color ataronjat. Les capsules d’ivori que en bategen el Marfil. L’Exposició Universal de Barcelona de 1929 que en legitima la tradició…

La pansa blanca, de ceps aferrats al sauló, de granit que el pas del temps també ha dissolt, mostra una sorprenent fesomia de vi generós. Ceps que es deixen acaronar per feixes orquestrals d’olivardes, calambrunes, botges, ravenisses i romanins… Terrer mediterrani i geològic. 

El pas del temps… Repòs i sedimentació. La solera d’aquest generós ens remunta al 1976, l’última dècada en què s’elaborà el Gualda. I més repòs… 1998: ens trobem amb 3.000 ampolles d’aquest vi al celler que acabem de refundar, pòsit de les nostres il·lusions. Les obrim d’una en una per omplir les noves bótes i tornar a elaborar-lo de bell nou. Sense grans intervencions, només amb la criança dinàmica. Respectant-ne l’essència. Estabilitat. Concentració… 

I el destí també hi juga. Deu anys abans, el nostre generós, de l’amfiteatre estant, arraulit en bótes arrenglerades a l’altell d’una de les arcades modernistes del celler cooperatiu, se salva d’un incendi (en canvi, les fraternals soleres del dolç Violeta no se’n surten…). 

I n’arriben els nostres primers fruits. 2003: les primeres 500 ampolles del nou Generós Sec. I ja som al 2013: havent-lo deixat reposar, amb efluvis d’aromes especials; assaborim un vi de caràcter tradicional, tot havent recuperat vinificacions oblidades, sense perdre la personalitat original dels vins d’Alella. 

Notes que desvetllen els sentits. Vista: vi generós de color àmbar amb reflexos ataronjats. Nas: aromes intensos i penetrants d’ametlles torrades i avellanes, amb notes de xocolata i de caramel. Boca: primeres notes fresques de fruits secs i fusta, amb colofó llargament intens i perdurable.

El pas del temps l’ha afavorit. Nosaltres, des d’Alella Vinícola, l’hem servat. Tant de bo que en gaudiu…

(Foto: Botiga modernista de queviures J. Múrria, al carrer de Roger  de Llúria, núm. 85, cantonada amb el carrer de València, a Barcelona, amb un anunci antic dels vins d’Alella Vinícola.) 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *