El vi Costa del Maresme 2008 i la vinya del turó de Galzeran

Una pedalada des del coll de Font de Cera fins al turó de Galzeran, al capdamunt de Mas Coll, a Alella (ja a tocar del terme municipal de Tiana i a les envistes de la Conreria), us farà descobrir una vinya espectacular, a uns 350 m en la seva cota més baixa fins als gairebé 486 m al cim del turó que li dóna nom, on hi ha una majestuosa torre de guaita del Parc de la Serralada Litoral. La vinya és de terreny saulonós, amb uns 25.000 ceps, plantats el 2003, de garnatxa negra, sirà, monestrell i carinyena.

Les fileres de ceps estan harmoniosament flanquejades i protegides per la flora autòctona: botges, cardots, ravenisses, civada borda… I des del collet fins al turó, remuntant els darrers 80 m, tot resseguint la vinya a través d’un corriol fent ziga-zagues, hi predomina l’olivarda, amb una flaire molt intensa en ple mes de juny. D’aquesta vinya en surt el Costa del Maresme 2008, la primera anyada d’aquest criança d’Alella Vinícola, d’una producció molt limitada, d’unes 1.000 ampolles, pel baix rendiment d’aquesta vinya d’alçada, l’última a veremar. Un vi que cal descobrir i assaborir…

M’agrada l’actitud comercial i professional, per no dir vital, dels germans Garcia, que han dignificat la marca Alella Vinícola amb una progressió molt lloable: en Xavier, l’enòleg, i en Samuel, que en vetlla les vinyes. Amb treball silenciós i tenaç, conscients que calia remuntar l’antiga Cooperativa tot remarcant-ne l’especificitat i la genuïnitat de les varietats arrelades a aquest vessant del Baix Maresme, com ara la pansa blanca i la garnatxa negra, han apostat per la qualitat, en un context difícil i complex, també dins el Consell Regulador de la DO Alella.

Poder identificar un vi amb una vinya o un paisatge és un exercici que estimula tots els sentits. Per això, aquest Costa del Maresme de la vinya de Mas Coll i del turó de Galzeran, de ceps joves que han produït el vi negre de més alta gamma del celler Alella Vinícola, em recorda l’origen del Vallmora, un monovarietal de garnatxa negra de la vall de Rials i la Molassa, a cavall de Teià i Alella, de vinyes velles, un vi ja consolidat d’ençà de 2003 que no us deixarà indiferent. I aquesta és una reflexió que he pogut compartir amb companys de bicicleta de muntanya tot resseguint aquestes vinyes (o amb els amics per whatsapp); i també en una ocasió amb en Samuel Garcia al Celler d’Alella Vinícola, tot sopant amb l’amic i ninotaire Toni Batllori (aquell dia tots dos ens vam emocionar amb el vi i la conversa…).

En trobareu més informació a http://www.maresmeturisme.com/2012/10/10/costa-del-maresme-2008-lanima-negra-dalella/ i a http://www.alellavinicola.com.

 (Foto: Remuntant el corriol que duu al collet del turó de Galzeran, a cota 398 m.)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *