A Llavaneres, en tenim traces des del segle XVII, però és al primer terç del segle XX que aquests pèsols del Maresme gaudeixen de renom fins i tot a França (al Baix Maresme les pesoleres es conreaven enmig de les vinyes per tal d’aprofitar-ne la terra). I a altres indrets el pèsol garrofí és el tirabec, que es menja tendre amb la tavella. També tenim en català la cirera garrofal o garrafal, que ens fa pensar més aviat en les garrafes, perquè es tracta d’una varietat de cirera grossa (alerta amb les faltes garrafals!).
En aquest àmbit de les motivacions semàntiques de noms de varietats de fruita o llegums, hi ha una riquesa enorme. A vegades les motivacions que determinen un nom són antroponímiques, com les maresmenques cireres d’en Roca, ara que som a les envistes de la fira arenyenca, nom motivat pel cognom de dos germans minaires que la van introduir a Arenys de Munt a final del segle XIX, a partir d’eixers (nom local dels esqueixos), procedents de l’Empordà (a l’Alguer hi ha una pera anomenada d’antonisalis, amb nom i cognom del primer empeltador de torn). Altres vegades, les motivacions dels noms són toponímiques, com les peres de Puigcerdà. És com la coca de Llavaneres, que s’ha escampat pertot arreu amb aquesta denominació. Sovint els noms reflecteixen trets morfològics, com la mongeta del ganxet d’alguns municipis maresmencs i vallesans, per la forma de ronyó amb un ganxet a un dels extrems; o el pèsol de la floreta, de Caldetes, amb la tavella coronada per unes fulletes blanques que semblen un lliri capgirat.
I enmig d’aquesta allau de pesolades i fires, convé aturar-nos a la fira de la maduixa de la Vallalta, amb protagonisme del maduixot del Maresme de varietat pàjaro, de color vermell intens, sabor molt dolç amb un punt d’acidesa i textura carnosa, si bé el nom no l’acompanyi gaire…
(Article aparegut al setmanari set30maresme, núm. 5 (18 de maig de 2012), a la secció “Xinglonant per la llengua”, p. 18).
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!