Des del turó d'en Baldiri

El bloc de l'Andreu Bosch i Rodoreda

16 de setembre de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Cromos en català, una altra assignatura pendent

A Presència núm. 2060 (del 19 al 25 d’agost), llegíem el dossier d’Andreu Mas “De la xocolata a la consola”, un reportatge sobre la passió pel col.leccionisme de cromos i l’evolució “des que [els cromos] els regalaven les empreses xocolateres fins ara”. Citava els àlbums de cromos educatius de Chocolates Torras, com ara Cosmorama de Africa, si bé jo recordo especialment Panorama zoológico (1975-1978), àlbum que encara conservo i amb el qual vaig descobrir Linné (Linneo, al cromo) i una pila d’animals… Quantes rajoles de xocolata havíem de comprar per enllestir la col.lecció! La llàstima era que, naturalment, eren àlbums en castellà, malgrat que l’empresa era de Banyoles i de Cornellà de Terri… Potser el meu article quedarà absorbit per l’enrenou de la sentència del TSJC sobre la immersió lingüística, una qüestió molt més seriosa i preocupant. Però hi ve a tomb. Serem una país normal, també, quan els infants puguin col·leccionar cromos en català. 

L’únic àlbum en català que recordo de quan era jovenet (ja no pas infant) és West. L’Oest, la veritable història dels indis, publicat per l’empresa italiana Panini i Cromo Crom, de Torroella de Montgrí (relació comercial que l’article d’Andreu Mas explica a bastament). Eren 400 cromos adhesius que repassaven de manera molt enriquidora les tribus nord-americanes i les guerres provocades pels descendents d’europeus occidentals… Recordo haver-ne acabat la col.lecció el 1983 i també haver-ne felicitat el director de l’empresa per afavorir la normalització del català en aquest àmbit. De fet, l’àlbum comptava amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística, al pròleg del qual Miquel Strubell i Trueta, aleshores cap del Servei de Normalització de l’ús oficial de la llengua catalana, deia: “El català ha de ser emprat per a tota mena de temes i en tota mena d’àmbits, des del sistema educatiu fins a les activitats comercials”. Llàstima que, malgrat el que Strubell anticipava que “perquè el món dels infants catalans ha d’ésser objecte d’una acció preferent, la iniciativa de l’empresa Cromo Crom S. A. d’iniciar el que tots esperem que serà una sèrie d’àlbums en llengua catalana és doblement digna d’elogi”, una flor no fa estiu i la cosa no va tenir continuïtat en l’empresa catalana, absorbida definitivament per Panini el 1986. Panini ni tan sols va optar, 25 anys després, per l’edició en llengua catalana de l’àlbum de Ratatouille (2007), de Disney-Pixar, i això que la pel·lícula, que fou un èxit, va ser doblada al català, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

 

D’aleshores ençà, al marge dels àlbums de l’Avui dels anys 80, conservo encara l’àlbum pòster dels personatges de la Història de Catalunya explicada per en Dragui de TV3, una col·lecció de 24 cromos adhesius que van aparèixer fa gairebé 25 anys als pastissets Phoskitos, en català! Després, haurem d’esperar fins al 2005 per col·leccionar un àlbum ben curiós, impulsat per Llet Nostra, sobre la Cow Parade a Barcelona el 2005: eren cromos d’una campanya solidària a través de l’exposició urbana de vaques de mida real, decorades i pintades per artistes de tot el món (també de catalans, com la vaca d’en Ferran Adrià), un àlbum que va coincidir amb la campanya promocional del Cacaullet (ara, Glop) d’aquesta agrupació de cooperatives catalanes de la llet. 

En el món de l’esport, els cromos de la Liga BBVA, també editats per Panini, constitueixen un altre monopoli del castellà. En català, comptem amb l’excepció futbolística de l’àlbum Catalunya, porta del mundial 82, del diari Avui, amb el suport de la Direcció General de l’Esport i amb salutació del president Pujol. Va ser el primer d’una sèrie d’onze àlbums, més aviat per a un públic adult, editats amb el patrocini de diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. Després van venir Catalunya. Paisatge, flora i vegetació (1983), Catalunya, el teu país. Història i cultura (1984), Catalunya, història de la pintura. Occident, I  (1984) i II (1985), El món animal. Fauna, I: invertebrats (1985) —que comptà amb el suport de la Diputació de Barcelona— i Fauna II: vertebrats (1986), El món forestal (1989), El Modernisme a Barcelona (1990) —patrocinat per l’Ajuntament de Barcelona, amb salutació de Pasqual Maragall—, Els aliments. Origen, manipulació i consum (1992) i Els bolets (1993). I no vull oblidar l’àlbum Arbres de Barcelona (1983), editat pel Servei Municipal de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona, amb cromos de les 60 espècies diferents d’arbres dels carrers de Barcelona, amb dibuixos de Joma.
 

Tot plegat un panorama força escàs. En el món dels cromos, com en el del cinema infantil en català en 3D, som certament a les beceroles… Ara que tenim tanta premsa nacional en català (El Punt Avui, AraEl Periódico, La Vanguardia…), i, per fi, també d’esports, amb El9 esportiu, ens convé un esforç (i valentia comercial) per recuperar l’art del lleure del tengui i el falti en català.
 
(Article publicat a El Punt Avui de 24 de novembre de 2011, amb títol “Cromos en català“.)

(Foto: detall de la portada de l’àlbum de LLet Nostra Cow Parade Barcelona, 2005.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!