Des del turó d'en Baldiri

El bloc de l'Andreu Bosch i Rodoreda

24 d'agost de 2009
Sense categoria
0 comentaris

D’Artà a Andorra, la llengua catalana i el Campus Universitari

Andorra, país dels Pirineus. Passejo pels carrers d’Escaldes-Engordany. Xalo llegint el missatge dels contenidors de brossa i residus urbans reciclables: “Pla nacional de residus”. Continuo passejant. Missatges publicitaris dels comerços, tots en català. Llegeixo, només en català, les indicacions d’instal·lació de l’ascensor de l’hotel. Ho sento, me’n faig creus! Perdoneu: les enquestes sociolingüístiques diuen el que diuen sobre l’ús social del català a Andorra; però institucionalment i públicament parlant a Andorra tot és en català (i tot és nacional). Enveja sana… O és que no tenim problemes a Catalunya amb l’ús social del català?


Passejo, amb Joan Ramon Marina, ànima a Andorra del VIII Campus Universitari de la Llengua Catalana, i amb el professor de català a la Universitat de Bucarest, Joan Llinàs, amb una bona colla d’estudiants d’universitats estrangeres pels costeruts carrers pedregosos d’Engordany. Des de Cal Ribot, a l’avinguda del Pessebre, fins a l’església de Sant Jaume d’Engordany. Observo, de nit, la quietud d’Escaldes-Engordany feixes amunt, a deu minuts a peu de Caldea. Travesso feixes de tabac alternant amb feixes de cases i pisos. M’expliquen que el conreu del tabac està subvencionat pel Govern andorrà, com a mesura de protecció de l’escàs territori (si hi ha plantes de tabac, no hi ha pisos, tal senzill com això) i alhora com a mesura pedagògica d’arrelament a la tradició socioeconòmica del país. Us ben asseguro que sorprèn el contrast nocturn de les feixes de tabac a les envistes de l’estructura moderna de Caldea, al pla. Paisatge i tradició. Em vénen a la memòria els Rössli que comprava mon pare a les escapades familiars a Andorra… (i m’expliquen que la R és la de la família andorrana dels Reig).

El passat 14 d’agost va finalitzar a Escaldes-Engordany el Campus Universitari de la Llengua Catalana, organitzat conjuntament per l’Institut Ramon Llull (consorci públic dels governs de Catalunya i de les Illes Balears) i el Govern d’Andorra. Acompanyat de Joan-Marc Miralles, secretari d’Estat d’Ensenyament Superior i Recerca del Govern d’Andorra, i de Montserrat Capdevila, cònsol menor d’Escaldes-Engordany, lliurem els diplomes d’aprofitament als 26 estudiants universitaris que hi han participat, després d’una estada de tres setmanes a Artà (Mallorca), Menorca, Girona i l’Empordà, i a Andorra, per consolidar els seus coneixements sobre llengua i cultura catalanes. És el meu primer Campus i, doncs, un primer contacte directe amb estudiants de català d’universitats de l’exterior (de fet, ja els havia saludat a Artà, a la inauguració del curs el 27 de juliol).

És una oportunitat per conversar en català amb estudiants universitaris estrangers, interessats per la llengua i la cultura dels territoris de parla catalana, i copsar el resultat de l’activitat docent que l’Institut Ramon Llull desplega a universitats d’arreu del món. Parlar amb 26 estudiants de 13 països amb un bon nivell de català és símptoma inequívoc d’una tasca docent de qualitat i efectiva dels professors de la xarxa de l’IRL (també del Govern d’Andorra a la Universitat de Praga). Entre aquests estudiants, una doctorand d’Israel, un cineasta del Quebec, la directora del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA) a Mont-real, i més estudiants de Rússia, el Regne Unit, Romania, Hongria, Croàcia, Sèrbia, Galícia, els Estats Units, Estònia, Polònia i la República Txeca.

Els estudiants s’han mostrat satisfets d’haver pogut conèixer diferents dialectes dels territoris de parla catalana i d’haver complementat els seus coneixements d’estudis catalans. Tots ells, amb cursos complementaris de nivell elemental i intermedi de català, han pogut fer una immersió lingüística i cultural a tres territoris ben diferenciats: les Illes Balears, Catalunya i Andorra.

Finalitza el VIII Campus Universitari de la Llengua Catalana el 15 d’agost. I comencen el 16 d’agost a Gironella les XXI Jornades Internacionals de Llengua i Cultura Catalanes, organitzades pels ajuntaments de Gironella i Masdenverge, amb la col·laboració econòmica de l’Institut Ramon Llull. Uns 25 estudiants d’universitats estrangeres més. Acabaran l’estada a Catalunya a Masdenverge, a les Terres de l’Ebre, el 5 de setembre. Mateix objectiu del Campus: projectar la llengua catalana a l’exterior, facilitant la tasca d’aprenentatge als estudiants universitaris que s’han interessat pel català i la seva cultura des dels seus països d’origen.

(Article publicat a El Punt, 23 d’agost de 2009. Foto d’Anna Massa, ANA.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!