Des del turó d'en Baldiri

El bloc de l'Andreu Bosch i Rodoreda

4 d'agost de 2009
Sense categoria
0 comentaris

El futur dels vins de la DO Alella, una qüestió d’autoestima

Massa sovint estem acostumats o resignats a anar a un restaurant de la
comarca i no trobar-hi vins de la DO Alella a la carta; o, si n’hi ha,
són escadussers i llistats a la cua. Quan, en realitat, una bona
operació de màrqueting fóra de tenir-ne una bona i diversificada oferta
i a primera fila. Per una raó de profit comercial i també per una raó
més social de promoció econòmica del territori. Però no és així,
malgrat l’esforç d’elaboració de vins específics i de qualitat dels 6
cellers de què es compon el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Alella (que no d’Alella,
només; perquè conformen aquesta DO 18 municipis a cavall del Baix
Maresme i del Vallès Oriental, si fa no fa coincidint amb els municipis
del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, un altre potencial paisatgístic d’ambdues comarques).

L’excusa fàcil dels restaurants (llevat d’una minoria lloable): “És que
ningú no ens els demana.” La meva resposta: “És clar, si no els oferiu,
com voleu que us els demanin…?”. I encara hi afegiria: “Si no en
presumiu, com voleu que hi tinguin sortida i siguin valorats.” I això
no treu que als cellers i productors de la DO Alella no els falli una
mica l’agilitat i l’optimització de la pròpia comercialització. Els
vins de la DO Alella són vins de qualitat
contrastada, que es caracteritzen, a grans trets, per l’especificitat i
les produccions modestes, que no arriben a les 800.000 ampolles entre
tots 7 cellers, tenint en compte que parlem d’unes 314,7 hectàrees i de
92 pagesos actius. Especificitat arrelada en tres tres terrers
diferenciats pel clima i l’ecosistema: la banda de solell per sota dels
300 m d’altitud i les vinyes que són a cotes superiors als 300 m,
perquè penseu que Sant Mateu, el cim més alt de la Serralada Litoral al
vessant maresmenc, té 499 m (això em fa pensar en Alta Alella,
un dels productors amb vins ecològics de gran qualitat), terrers amb
major o menor incidència de la marinada o vent foranell (vet aquí els Foranell d’en
Quim Batlle) i caracteritzats pel sauló (que ocupa aprox. el 40% de les
vinyes de la DO); i els terrenys més argilosos de la banda vallesana,
que, contràriament al que hom creu, s’adiuen més amb la pansa blanca (Altra banda és el nom d’un dels cellers petits, de Martorelles).

Obro un parèntesi. Tot això ho sé, i no me’n vull amagar, després
d’haver assistit a Santa Maria de Martorelles, a can Matons de Marqués
de Alella Parxet, a una presentació d’en Jordi Pujolràs,
secretari del Consell Regulador, un home apassionat pels vins de la DO
Alella i que hi ha tingut un paper històric destacat, sobretot de la mà
de l’antiga Cooperativa d’Alella Vinícola. Tanco el parèntesi.

Doncs bé: hi ha alcaldes com l’Andreu Francisco, d’Alella, com l’Eduard Gisbert, del Masnou, i jo mateix,
des de Teià (i cada cop més altres alcaldes i alcaldesses de banda i
banda de la DO), que no ens hi  hem resignat, que hem maldat per invertir
aquesta tendència basada en l’escassa autoestima o fins i tot en
l’esnobisme de preferir allò que és forà. Com ho hem fet? Organitzant
Jornades gastronòmiques del raïm i del vi de la DO Alella; o fent
promoció institucional (i fins i tot comercial) dels vins de la DO
Alella i dels caves del territori; i un munt de campanyes i iniciatives
promogudes des de l’administració local, com ara la de l’alcalde
d’Alella d’impulsar la creació d’un consorci d’ajuntaments de la DO
Alella amb el Consell Regulador. També amb projectes com el de la CELLA VINARIA de Teià de museïtzació del celler romà de Vallmora (on
es produïa vi laietà entre els segles I aC i IV dC), amb fons FEDER i
suport del Departament de Cultura i amb patrocini d’ACESA, Caixa
Laietana i Alella Vinícola; un projecte complementat avui per la
prova pilot de Teià dels Centres d’Acollida Turística de Catalunya (els CAT)
que han promogut els tres ajuntaments de Teià, Alella i el Masnou
amb l’impuls de la Direcció General de Turisme i el Consorci Turisme de
Catalunya al costat del celler romà de Vallmora (es pot visitar divendres a la tarda; dissabtes tot el dia; i diumenge al matí www.teia.cat/cellerroma).

Ens ho
hem cregut, al capdavall, per la potencialitat de promoció econòmica del
territori; i n’hem assumit el lideratge amb responsabilitat institucional.
I, què caram, per autoestima, que també ens convé! (el turista que
entra al Baix Maresme hauria d’albirar i respirar pertot que trepitja
territori DO Alella, com fan francesos i italians, que d’això en saben
més).

Perquè el conreu de la vinya de la DO Alella hi té futur
(i no únicament ecològicament, que també, com a corredor biològic, dins
i fora de l’Espai d’interès natural del Parc de la Serralada Litoral;
sinó també com a màrqueting de territori). I amb projectes joves i
valents com el d’Alella Vinícola, el de Quim Batlle, el d’Alta
Alella
i el d’Altra Banda, a més de la consolidació de ParxetMarqués
de Alella
i de Roura, que deixen albirar un futur esperançador en favor
de l’especificitat i la qualitat dels vins. Amb el sauló, més a solell,
o les argiles, més a l’obaga, com a terrers característics, amb vinyes
de pansa blanca (el 72% aprox. de la producció és a base d’aquesta
varietat, també anomenada al Penedès xarel·lo) o amb vinyes velles de garnatxa negra i de blanca com a garants. Tasteu, per exemple, el Vallmora,
un negre de criança excel·lent a base de garnatxa negra de la vall de
Rials, d’Alella Vinícola (de moment, l’únic celler que ha patrocinat i
participat en el projecte del celler romà del mateix nom), que també
elabora, entre d’altres, vins de qualitat com el Marfil Clàssic de pansa blanca (varietat amb què s’elabora també el Pansa Blanca i el Marqués de Alella de Parxet); o cateu els Foranell d’en Quim Batlle, de pansa blanca o de garnatxa blanca, ara que també elabora el Picapoll. I sense oblidar els vins dolços, com el Violeta i el Marfil Generós d’Alella Vinícola o el Mataró d’Alta
Alella… Uns vins de qualitat que haurien de ser a totes les cartes de
vins dels restaurants de la comarca… i més enllà! De moment, si els voleu veure tots alhora, visiteu l’exposició dels vins de la DO Alella que hi ha al Centre d’Acollida Turística de Teià, dedicat a la romanització i al món del vi (amb visites divendres, dissabtes i diumenges www.teia.cat/CAT).

(Article publicat a El Punt del 10 de desembre de 2008, revisat i ampliat l’agost de 2009. Foto: alguns dels vins dels cellers de la DO Alella.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!