ESCENARI: No hi ha acord, i per tant les eleccions semblen inevitables (tot i que hi ha acord en que no són una bona solució)
La falta d’acord entre Junts pel Sí i la CUP sembla que ens aboca a eleccions el 6 de març. El punt mort és, més que no pas l’acord de govern (que també) QUI ha de ser investit President (Mas o algú altre).
Tots els partits semblen d’acord en una sèrie de punts:
És molt possible, tot i que no del tot segur, que els partits siguin conscients de l’amplíssim consens entre els seus votants en considerar un fracàs polític absolut (i per a molts, incomprensible i injustificable) el fet d’anar a eleccions perquè no hi ha acord en el President/a. Farien bé en no menystenir el nostre acord en aquest punt.
Com podem trobar una solució a això? Separem les parts de consens de les de disputa (mandat democràtic + Declaració Sobirania + Annex / Presidència).
I separem ulteriorment el qui del com es decideix el qui. Si els partits no s’han pogut posar d’acord; si els partits han arribat a la conclusió que no poden cedir i que cal tornar la paraula al poble, fem-ho, però precisament sobre el punt de desacord.
En definitiva, no demanem als partits, a cap, que cedeixi. Demanem que deferixi la decisió a la gent, als ciutadans, tot diferint la decisió fins març/abril (igual que si anéssim a eleccions. En comptes d’acordar un nom, que acordin el mètode: consulta popular (primàries a posteriori)
PROPOSTA: la paraula al poble (consulta sobre qui ha d’ocupar la Presidència)
Celebrar una mena de primàries a posteriori, un procés participatiu organitzat per la entitats de la societat civil amb el partits, per a que els ciutadans puguem decidir qui volem a la Presidència.
Aquest procés, obert a tothom (no tan sols als militants dels partits) se celebraria en principi el mes d’abril (potser abans, però no després). Donaria la paraula al poble, per a que qui vulgui pugui decidir (i qui sigui relativament indiferent al tema, qui vulgui acceptar qualsevol nom mentre es tiri endavant el procés, no es vegi forçat a anar a unes eleccions on tot començaria de zero, un cop més).
Aquesta solució només requereix que els partits acordin ara donar-li suport i investir el candidat guanyador, sense cap compromís en el nom. Evita les eleccions que tothom diu no voler. Evita haver de cedir en les posicions de cada partit. Evita els acords de despatx. Dóna la paraula a la gent. Dóna temps per a l’acord en altres punts. No exclou eleccions i acabar amb la legislatura si el tema realment rellevant (què fem) no genera consens entre les parts.
AVANTATGES Ningú no cedeix (com a molt, difereix). Tothom hi guanya (sobretot el procés)
Per a CUP-CC:
Per a Artur Mas i CDC
Per a ERC:
Per a tots plegats:
I algun centenar d’avantatges més que obvio per no fer-ho massa llarg ,-)
DESAVANTATGES: Cap de conegut ,-)
GARANTIES ADDICIONALS
JxSí hauria de mantenir l’oferta de la moció de confiança (perquè no és lligada només a la Presidència, sinó a la percebuda insuficiència de la proposta d’acod per part de laCUP). Per fer-ho més explícit, caldria aclarir i garantir que la moció de confiança es podria plantejar, a petició de la CUP, a finals de juliol (o primera setmana de setembre).
DETALLS (PROVISIONALS)
CANDIDATS.
Per les característiques de la votació, amb els diputats ja escollits, i tenint en compte que cal ser diputat per a ser president de la Generalitat, els candidats possibles haurien de sortir dels 72 diputats sobiranistes actualment al Parlament
QUI POT VOTAR
Resposta senzilla: tothom. Tot ciutadà resident a Catalunya major de 18 anys que s’inscrigui per a la votació i n’accepti les condicions (bàsicament legals, referides a protecció de dades, etc.). Qui hi vulgui participar també hauria d’acceptar les condicions (escollir President per a dur endavant la Declaració de Sobirania). Però si, posem per cas, Inés Arrimadas o Gonzalo Bernardos votessin, no hi hauria cap problema: també en unes eleccions la gent és lliure de votar per un partit en el què no creu 😉
A considerar: fer pagar 1€ per inscripció (l’experiència demostra que el grau de freakisme baixa en picat quan el tema, el que sigui, passa de gratis a cost simbòlic).
COM ES VOTA
Tant per via telemàtica com presencial. Seria organitzat per entitats de la societat civil (ANC, Òmnium, altres) com pels partits. Supervisat per una comissió d’experts. Els referèndums locals per a la indepndència del 2009-2011 eren de fet més difícils d’organitzar… Caldrà una inversió, però mínima comparat amb el cost d’una campanya electoral.
SISTEMA ELECTORAL
Es faria servir el “convention style” o “exhaustive ballot” que la CUP ha popularitzat a l’Assemblea de Sabadell: per rondes eliminant a cada ronda el candidat menys votat (o els candidats, en cas d’empat). Com a excepció, a la primera ronda s’eliminarien els candidats menys vots a partir del 5è, si n’hi haguessin més. Així es limitaria el nombre màxim de rondes a 4, i tot el procés duraria com a màxim un mes (una votació per setmana).
Alternativament es podria fer en un sistema de dues rondes, en què només els dos candidats més votats de la primera ronda passen a la votació definitiva. Però l’exhaustive ballot permet més joc estratègic d’aliances i decantació progressiva del vot, que crec serà més adient per a la situació real on ens trobem.
QUAN ES VOTARIA
El temps necessari per a organitzar tot això pot estar entre un i dos mesos. Com que es proposa un sistema amb un màxim de 4 rondes, una per setmana, caldria un mes. El moment més adient seria després de Setmana Santa, és a dir, el mes d’abril (mes amb un nom preciós, oi? 😉 En cas d’optar per un sistema a dues rondes, es podria fer durant el mes de març.
CONSEQÜÈNCIES DEL VOT
Si Artur Mas en surt guanyador, no cal fer cap acció parlamentària específica
Si surt un altre dels candidats, caldrà fer una sessió d’investidura en un màxim de 30 dies on els 72 diputats sobiranistes el votaran des de la primera sessió.
Cap resultat de la votació prejutja el resultat de la moció de confiança que el Govern haurà de presentar igualment en els terminis pactats.
QUÈ PUC FER PER A PROMOURE AQUESTA SOLUCIÓ?
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!