Alfons Escoda

Des de Cerdanyola, per Catalunya

16 d'abril de 2014
General
2 comentaris

Centre d´Interpretació del món industrial a Cerdanyola

LES Naus d´AISCONDEL (article publicat al Cerdanyola al Dia)

 

Fa pocs dies vam viure el concert fantàstic de la Jove Orquestra de Cerdanyola a les antigues naus d´Aiscondel. Sabent que aviat ja no hi seran, va ser un comiat a un espai industrial que avui ja està en desús. Aiscondel, com Uralita o la fàbrica de les baietes han estat les darreres dècades un dels motors econòmics de la ciutat, que li ha donat vida i identitat.

Del nostre passat agrícola, hem passat per una cinquantena d´anys de Cerdanyola industrial, i ara anem construint la nova etapa de la ciutat de la ciència i la tecnologia. Aquesta etapa de la Cerdanyola industrial és la que més ha transformat, i en menys anys,  la nostra ciutat. Ens va fer passar de 5  a 60 mil habitatns, va fer néixer molts barris nous com Fontetes o Banús i va provocar canvis culturals molt importants ,incorporant a la ciutat moltes famílies que provenien d´altres llocs. Jo mateix, que vaig néixer a Cerdanyola, sóc fill d´Aiscondel, lloc on es van conéixer els meus pares i els va fer decidir quedar-se a viure a Cerdanyola.

Cerdanyola, ha de poder recordar i interpretar bé aquesta etapa decisiva de la seva història. Demano que alguna de les naus d´Aiscondel quedi dempeus, i hi puguem organitzar un Museu/Centre d´Interpretació de la Cerdanyola industrial. Hem donat importància ( i de manera molt justa) als nostres avantpassats ibers, a les nostres masies i eines del camp, a l´impactre intel.lectual i artístic de la nostra colònia d´estiuejants, i ara toca a la nostra recent història industrial. Una història que ens ha aportat creixement econòmic i demogràfic i que ha anat lligat també a la reivindicacions  socials i laborals dels cerdanyolencs. Ara toca interpretar bé aquesta etapa fonamental de la nostra història recent. Som-hi?

  1. Trobo molt encertat aquest “articulet”…, que hi faran a L’Aiscondel?… més habitatge?!…

    Un equipament cultural és un gran actiu pel futur, i ja el tindríem a mig fer…

    Cordialment

    Xavier

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!