Alfons Escoda

Des de Cerdanyola, per Catalunya

11 de maig de 2008
Sense categoria
2 comentaris

Un carrer per la República

Els joves socialistes han proposat al Ple de l´Ajuntament dedicar un carrer a la II República Espanyola. Convergència no hi hem estat d´acord, i els hem demanat de retirar la moció per poder pactar una solució. La JSC hi ha accedit.
Ara estem negociant.

Els noms dels carrers de la ciutat han d´estar vinculats a la història de la ciutat i del país.
Des del 14 d´abril de 1931 fins el 1939 Catalunya va tenir una oportunitat.La recuperació de les nostres institucions va ser un pas endavant, i el conjunt del poble de Catalunya va dipositar esperances en un règim democràtic que ens havia de permetre trobar el nostre lloc al món en llibertat. La fi de la guerra va acabar amb les nostres esperances, però, els anys republicans també van fustrar molts catalans que havíen cregut en la República Espanyola, i aviat es van adonar que l´anticatalanisme i el centralisme no éren patents de les dretes, ni de les dictadures i de la monarquia. La II República Espanyola no es va portar bé amb Catalunya, ni en la negociació de l´Estatut, ni en la Llei de Contractes de Conreu, ni amb l´empresonament del govern de la Generalitat l´any 1934, ni amb l´ofegament de la Generalitat en els moments de guerra. Que un poble de Catalunya, avui, vulgui homenatjar aquell règim no ens sembla just. Tanmateix, creiem que és just homenatjar tots aquells homes i dones que van lluitar per la llibertat i la democràcia (arreu de l´estat i del món), i per descomptat és just homenatjar la voluntat democràtica del poble de Catalunya en aquells moments i el seu afany de llibertat. La Proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià el 14 d´abril de 1931 resumeix bé els anhels del nostre poble, i és per això que hem fet la proposta de batejar un carrer com a “Carrer de la República, 1931-1939” . Ens sembla que és una proposta que podem compartir molts, que pot tenir lectures diverses, però que no fereix la sensibilitat nacional de Catalunya, ni la memòria dels nostres avis.
Confio que amb aquesta fórmula coincidim tots, i puguem portar una proposta a la Comissió del Nomenclàtor aprovada per la unanimitat del Ple.

  1. La vostra proposta, en comparació a la de les jsc, només canvia en què desapareix la paraula “espanyola”. Tanmateix, que es pretèn a l’incloure en el nomenclàtor de la ciutat aquell període de temps? a qui es vol recordar: a lerroux? a azaña? a largo caballero? a gil robles? a companys? a macià? a la constitució del 31? al cop d’estat de sanjurjo? a l’estatut retallat o al de núria? a l’escolarització massiva? a l’intent de cop d’estat del psoe? a la proclamació de la república catalana de companys? a la repressió a asturies? a les batalles al rif o l’ocupació de l’ifni per tropes espanyoles? a la vistòria del front popular? als caiguts a la guerra civil lluitant contra els nacionals? Un període tan tèrbol com aquell no mereix cap carrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!