No volem que la neteja de Cerdanyola faci passos enrere

Cerdanyola ha estat una ciutat amb dèficit important en la neteja viària. Les queixes justificades dels ciutadans les darreres dècades no havien tingut mai una resposta adequada per part de l´Ajuntament, tot i ser la neteja viària de les poques competències obligatòries del municipi.

L´any 2010, tenint CiU, per primer cop a la història,  la competència sobre l´Espai Públic, vam tenir la oportunitat de poder contractar el nou servei de neteja viària i recollida de residus, pels propers 12 anys. Aquest nou contracte va significar un pas endavant molt important. Posàvem les bases del que havia de ser un nou sistema, nous mitjans, una diferent mirada sobre la neteja de la ciutat. És cert que aquest pas endavant ,significava també, un increment de costos. Cerdanyola continuava quedant enrere respecte d´altres municipis veïns pel que fa a la despesa per habitant i any, però escurçava distàncies i ens apropàvem als estandards de despesa mitjana dels municipis metropolitans.

El nou contracte incorporava noves formes de neteja, millorava les freqüències, incloïa per primer cop la totalitat de la ciutat i els polígons industrials, incorporava l´aigua pulveritzada com a element de neteja d´algunes voreres i carrers, garantia la neteja dels contenidors i preveia el control tècnic i la garantia de qualitat de l´evolució de la concessió i el seu compliment. Tot i no haver-se culminat del tot la seva posta em marxa, l´Ajuntament reconeix avui el seu èxit, parlant de la dràstica baixada de queixes per part dels ciutadans de Cerdanyola.

La nova situació econòmica general, ha obligat al reajustament dels costos com qualsevol altre servei. En l´actual pressupost (tot i que sense el suport de CiU) es preveu una disminució del 10% en el contracte de neteja viària i recollida d´escombreries. Cal dir , també, que en el pressupost d´enguany s´incorpora per primer cop la imlantació de la taxa de residus als ciutadans de Cerdanyola. El primer any que els ciutadans de Cerdanyola pagaran per la recollida dels residus, és el primer any que veuran disminuït el servei i la seva qualitat. El grup Municipal de CiU, però, hem estat comprensius en la necessitat d´ajustar costos i ens hem ofert en tot moment en participar i aportar les nostres idees per tal d´ajustar econòmicament el nou servei.La nostra oferta, però, no ha estat escoltada, i no hem participat en la proposta de modificació de l´actual contracte.

 

Avui, tenim una proposta damunt la taula del Ple que modifica de manera molt substancial el nou contracte, i de fet, ens torna a situar a molts anys enrere. Cap de les noves incorporacions i novetats que milloraven el servei es mantenen, i Cerdanyola es torna a allunyar del que els municipis veïns es gasten en la neteja de les seves places i carrers. S´aprofita, també, la modificació del contracte per anul.lar els mecanismes de control de qualitat i seguiment de la concessió.

Sabem que si aquesta proposta resultés aprovada, Cerdanyola hauria fet molts passos enrere, i Cerdanyola continuaria essent una ciutat no prou neta, i amb dèficits importants en la netedat de l´espai públic. Una ciutat moderna i culte, on l´activitat econòmica s´hi pugui desenvolupar, és també una ciutat amb un espai públic de qualitat i net.

CiU ens haurem d´oposar  a aquesta modificació. No podem donar suport a que la ciutat faci passos enrere, i que aquests passos enrere siguin establerts de manera permanent en un contracte que té una vigència de 12 anys. Per dialogar i comprometre´ns en trobar solucions que ens ajudin a superar ò aquests anys díficils, CiU sempre hi serem. Però per fer modificacions de gran abast que comprometin seriosament la neteja i la recollida de residus, fent-nos recular a etapes passades, CiU no hi podrem ser.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *