Alfons Escoda

Des de Cerdanyola, per Catalunya

11 de novembre de 2010
Sense categoria
0 comentaris

No, Toni, no és amb l´ARE que sanejarem les finances municipals

 

Hem aprovat un nou Pla de Sanejament. Un Pla dur i  imprescindible, per que la situació és molt greu. Fa massa anys, abans del 2003 i també després, que l´Ajuntament de Cerdanyola gasta més del que ingressa. La il.lussió dels futurs ingressos del Centre Direccional ens han encegat, i cada any hem pensat que ens podíem autoenganyar una mica i l´any següent ja plourien els diners i ho recuperaríem. En aquest error va caure Cristina Real, i vas caure tú, i també hi vam caure nosaltres. S´ha acabat. Aquest camí porta al desastre. Game over.

 

Continuo pensant que el Centre Direccional és el futur de Cerdanyola, i d´allà ens vindrà l´equilibri necessari, però no serà màgic ni a curt termini. El benefici i l´equilibri  ens vindrà  per l´activitat econòmica i industrial del Parc de l´Alba i el creixement de la població, però  no per la pluja fàcil derivada del totxo.

 El desenvolupament del Centre Direccional serà lent i la nova situació econòmica, els elevats costos d´una urbanització que hem volgut de qualitat (i hem fet bé), els costos de la restauració de l´abocador  i els interessos que haurem de pagar se´ns menjaran molts beneficis.

Aquests dies has qualificat el nou Pla de Sanejament d´excessivament tècnic i de manual: potser tens raó, però estic convençut que és així com ha de ser, i serà positiu per Cerdanyola. L´etapa del conte de la lletera s´ha acabat. És important que siguem conscients d´això. Només amb discursos i il.lussions no referem les finances municipals.

Toni, has fet un seguit de propostes per tenir ingressos i evitar el Pla de Sanejament. Algunes són positives i ja estan incorporades al Pla, d´altres depenen de la iniciativa privada i tant de bo puguin començar aviat, te n´has deixat algunes de molt importants vinculades a l´activitat econòmica, però has tornat a treure l´espantall de l´ARE. Entenc que és un greu error. Un doble error. D´una banda per que continuar pensant en la construcció massiva per obtenir ingressos no es correspon amb la realitat, d´ara ni dels propers anys. D´altra banda per que pensar en una muralla de blocs d´habitatges de 8 o 9 plantes al torrent dels Gorgs, no es correspon al model de ciutat que molts somiem per Cerdanyola. Quan ho vau proposar, CiU ens hi vam oposar. Sé que et va ser díficil admetre aquesta oposició i d´aquí deriven moltes coses que han passat després. Tanmateix CiU, i jo mateix, me´n sento molt orgullós d´aquella decissió. La tornaria a prendre. L´ARE no es corresponia de cap manera amb la Cerdanyola que volem. Ni per model, ni per densitat, ni per alçades.

 Certament algun dia haurem d´encarar el futur del torrent dels Gorgs (la cremallera que li dèiem ,entre la ciutat nova i l´existent ) i del Parc de Flor de Maig, però haurà de ser radicalment diferent al concepte que vau proposar amb l´ARE.

L´Ajuntament de Cerdanyola necessita un Pla de Sanejament (i complir-lo!), per equilibrar la situació. Ha d´augmentar els ingressos i reduir la despesa (molt espectacularment el 2011,per poder tornar a créixer quan sigui possible). I després, haurà de venir la política . La política, per poder encarar una reforma radical interna de l´Ajuntament, modernitzant molt l´esquema de la gestió. La política, per activar econòmicament Cerdanyola i les seves empreses, i fer-les partíceps de la gestió municipal. La política per equilibrar social i econòmicament la ciutat, iniciant nous projectes que ens facin créixer i enfortir-nos.

Però ara, Toni, no és el moment de fer volar coloms i tornar-nos a autoenganyar. Ara és el moment de les decissions sòlides, de tocar de peus a terra i intentar sortir del pou, sense renunciar a una Cerdanyola carregada de futur amb la que molts somiem.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!