Alfons Escoda

Des de Cerdanyola, per Catalunya

21 de juny de 2010
Sense categoria
4 comentaris

Reflexions al voltant del 20J

Cerdanyola ja ha paticipat en les consultes sobre la independència de Catalunya. Cerdanyola no ha perdut el tren del país.
6868 cerdanyolencs i cerdanyolenques han expressat la seva opinió lliure, en una consulta organitzada per la societat i amb mitjans escassos. Prop del 90% han dit SÍ a la independència.
6868 cerdanyolencs, el 13,9 % d´un cens més gran que l´oficial per que hi podien participar els estrangers empadronats i els majors de 16 anys, són pocs o molts?. A molts de nosaltres ens hagués agradat que fóssin més, però cal fer algunes comparacions per poder dimensionar el resultat.

A les darreres eleccions municipals, el partit més votat, el PSC, va obtenir el 16,31 del suports dels cerdanyolencs, IC el 14,56, CiU el 6,04, el PP el 4,92 o ERC el 2,10.
Un 13,9 de votants per la independència és poc o és molt?

No tinc cap dubte que el fet que més de 6000 cerdanyolencs hagin expressat el seu suport a la independència és un fet transcendental.
Transcendental, per que nega aquella opinió que alguns han expressat a vegades, que aquesta qüestió no interessa a ningú.
Transcendental, per que molts sabem que aquestes xifres, fa molts pocs anys, eren impensables, i per tant vol dir que el país avança, i que la idea de la independència madura.
Transcendental, per que ja tenim resposta, quan algú ens diu ,sovint, que millor no parlar d´independència en ciutats com Cerdanyola, per que això pot espantar la gent.
Transcendental per que Cerdanyola ha compartit la mitjana de Catalunya, i hem superat els percentatges de la immensa majoria de  ciutats semblants, i per tant Cerdanyola no perd el tren del país.

Aquests dies de preparació de la consulta, he procurat implicar-me i treballar tant com he pogut. No sempre m´han semblat bé algunes decisions, i potser jo hagués fet algunes coses diferents, però globalment Cerdanyola ho ha fet bé, i ens en hem sortit.
Centenars de cerdanyolencs s´han implicat de valent. Gent amb idees diverses hem compartit feina i objectius. Una vegada més el país ha servit d´espai de cohesió i unitat.
Em sento especialment feliç, d´haver pogut aportar una part del meu esforç a fer participar les comunitats de nous catalans a la consulta. S´hi han implicat de debó. I el principal repte que ,al meu entendre, té en aquests moments el catalanisme, que és incorporar el 17% de la població de Catalunya nascuda a països estrangers al treball conjunt pel futur del país, ha passat la prova de la consulta a Cerdanyola amb bona nota.

No puc acabar sense agraïr molt sincerament a tothom l´esforç realitzat. Han estat dies de treball dur. I agraïr als cerdanyolencs i cerdanyolenques la seva participació.
Avui, quan he obert el diari AVUI, m´he trobat amb una foto del cerdanyolenc d´origen senegalés Faye Mané que deia : “He votat sí. per que em considero català, i per tant, és important que treballem pel bé d´aquest país”. Una bona frase que resumeix bé el treball i l´èxit del 20J a Cerdanyola.

Gràcies a tots i Endavant!!

  1. Per valorar el que tenim, de vegades hem de mirar una mica enrere.
    Quan al 1980 els que creiem en un país independent i lliure per via pacífica erem poc més que uns llunàtics romàntics ningú hagués fet res més que oferir-nos un somriure condescendent. 
    Avui cada vegada en som més.
    Felicitats a tothom.
    Bona feina Alfons.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!