L'Aleix a ca la Toca

Al Lluçanès a recer de cap malastre

25 d'abril de 2011
0 comentaris

Rebobinant, 2. Les jornades de transhumància al Lluçanès.

Com a segona part de la setmana de pastors i transhumància començada a Montsant, els dies 2 i 3 d’abril se celebraren les jornades sobre transhumància al Lluçanès “El Lluçanès, terra de transhumància. 15 anys del Grup de Treball de Transhumància de Solc”, organitzades per l’associació Solc, música i tradició al Lluçanès, a Santa Eulàlia de Puig-oriol, amb la col·laboració de l’ajuntament de Lluçà. Es tractava de deixar testimoni d’una intensa i completa tasca duta a terme pel GTTS, i més concretament per tres persones que han estat l’ànima d’aquesta feina i dels importants resultats que ha donat: Josep Coromines, Jordi Torres i Josep “Cuca” Salvans.
Durant aquests més de 15 anys de feina voluntària, la seva aportació, juntament amb la d’altres persones de forma més concreta o puntual, ha fet possible que avui el Lluçanès sigui un dels llocs del país on la petjada de la transhumància hagi esdevingut més visible i detallada, i hi hagi constància més real de la importància que havia tingut per a la nostra comarca. L’edició del primer mapa comarcal de camins ramaders, l’edició de quatre volums dels Quaderns de Transhumància, el conveni amb el Consorci per a la senyalització dels camins del Lluçanès i les mil-i-una acció, xerrada, proposta, estudi…, un munt de feina!

(Continua)
15 anys després, Solc, l’entitat que ha servit d’aixopluc per a tantes iniciatives i molt concretament per a la feina del GTTS, ha dut a terme l’organització i la convocatòria de les esmentades jornades.
Així, el dissabte, 2 d’abril, al matí, es van iniciar les activitats amb la presentació dels resultats del treball dut a terme pel grup creat a la Fundació del Món Rural per posar al dia la xarxa de camins ramaders. Després va ser el torn de la presentació del treball “Transhumàncies del segle XXI”, a càrrec de Ferran Estrada. Després va ser el torn de les experiències de l’associació “Artzai Gazta”, d’Euskal Herria, i el projecte Grípia, del Pallars. A la tarda, l’acte de reconeixement a la feina del GTTS, amb una intervenció descriptiva sobre l’acord i la feina entre el Solc-GTTS i el Consorci del Lluçanès, i una del Joan Rovira, coneixedor dels camins ramaders i amic i col·laborador del GTTS, que en glossà la feina i la importància de la seva aportació. Solc lliurà un record a cadascun dels components del GTTS. Després es van presentar diferents llibres i, a continuació, Valentina de Marchi, antropòloga italiana, va presentar la pel·lícula “Fame d’erba”, sobre els pastors transhumants dels Alps orientals. Seguidament, un sopar de pastors -una quarentena de pastors en un sopar amb més d’un centenar de comensals-, amb xai de la comarca, i amb l’animació musical del grup de cançons del Pirineu, Surti com surti.
L’endemà, una ruta entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Prats de Lluçanès, seguint dos trams de camins ramaders senyalitzats, aplegà més d’un centenar de caminadors, que van seguir les explicacions del membre del GTTS, Jordi Torres. En arribar a Prats de LLuçanès, a Cal Bach, es va fer la inauguració de l’exposició “Transhumàncies del segle XXI” i es van donar per acabades les jornades.
Unes setanta persones van passar per la jornada de dissabte, més de 110 al sopar i un centenar llarg a la caminada, són dades d’èxit per a les jornades que, a més, van aportar interessants intervencions sobre les experiències, de casa nostra i de fora, que es duen a terme al voltant de la feina de pastor i el manteniment dels camins ramaders. Una realitat amb dificultats però també amb apostes i projectes qu fan pensar en un futur possible. Caldrà posar-hi molt d’esforç, però.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!